Klub zdravlja i platforma za nalaženje cimera – pobjedničke ideje na takmičenju za mlade

14 Avgust 2022
Takmicenje ImaGen
NVU Digitalizuj.me
Učesnici takmičenja s mentorima i žirijem

PODGORICA, 14. avgusta 2022. – Timovi „BFit” i „WithMe” pobjednici su nacionalnog „Generation Unlimited imaGen Ventures” – Izazova za mlade i predstavljaće Crnu Goru na svjetskom nadmetanju, na kome učestvuje 35 država. Nacionalno takmičenje organizovano je u saradnji UNICEF-a i NVU Digitalizuj.Me, a dio je globalne inicijative UN-a, pokrenute 2018. godine.

„Izazov” mladima nudi priliku da rješavaju društvene probleme i unaprijede život zajednice u kojoj žive, da nauče da razvijaju ideje, sprovode ih i dobiju finansijsku i mentorsku pomoć.

Tim „BFit” želi da riješi problem nezdrave ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti među mladima, a tim „WithMe” razvija platformu koja bi mladima pomogla da pronađu idealnog cimera ili saputnika.

Predstavnica tima „BFit” Kristina Pavićević smatra da je učešćem u ovom programu razvila liderske sposobnosti, a takođe je izjavila: „Potrudićemo se da opravdamo očekivanja i donesemo pobjedu na globalnom takmičenju.”

Predstavnik tima „WithMe” Stefan Vukmanović kaže da je unaprijedio timski duh, naučio kako se razvija startap i vodi kompanija. „Pred nama su dugoročni ciljevi i očekujemo da će nam globalno takmičenje pomoći da te ciljeve ostvarimo, da se brže pojavimo na inostranom tržištu, kao i da unaprijedimo ‘WithMe’ ponudu što je više moguće. Očekujemo da predstavimo našu zemlju u najboljem svjetlu, da se vratimo bogatiji za još jedno iskustvo i puno znanja”, ističe Vukmanović.

Konsultantkinja u UNICEF-u Ivana Bošković vjeruje da je globalna inicijativa odlična prilika za mlade iz Crne Gore.

„Naši mladi zaslužuju šanse da uče, stiču vještine, razvijaju ideje i za njih dobijaju mentorsku pomoć i finansijsku podršku. Ovaj program osvjetljava kako mladi primjećuju probleme oko sebe i kako kreiraju odgovore na te probleme. Takmičenje je i dobar način da se približimo mladim ljudima”, istakla je Ivana Bošković.

Projektna menadžerka u NVU Digitalizuj.Me Bobana Radović podsjetila je da ta organizacija treću godinu zaredom organizuje „Generation Unlimited” – Izazov za mlade.

„Ponosni smo što je i ove godine, uprkos svim izazovima post-kovida, vladalo veliko interesovanje i što na kraju imamo sjajne ideje koje će predstaviti Crnu Goru na globalnom takmičenju”, poručila je projektna menadžerka Radović.

Priliku da se prijave za „Izazov” imali su timovi od po troje do petoro mladih, uzrasta od 16 do 24 godine, iz svih opština u Crnoj Gori. Deset odabranih timova pozvano je na trodnevnu radionicu, koja je održana u aprilu u Petrovcu, u organizaciji predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i NVU Digitalizuj.Me. Potom je, sa po dvije hiljade eura, nagrađeno pet timova i oni su, uz pomoć mentora, nastavili da razvijaju i sprovode svoje ideje. Osim dva pobjednička tima, nagrađeni timovi su i: „E’o”, „Maslinari” i „Interakt”.

UN inicijativa „Generation Unlimited” i partneri – UNICEF, UNDP, Plan International, USAID i Svjetska organizacija izviđačkog pokreta, imaju zajednički cilj da podstaknu skoro dvije milijarde mladih na preduzetništvo i društveni angažman.

Kontakti za medije

Dragana Žarić
Telefon: +382 69 210 219

Naša misija je da promovišemo i štitimo prava djece u Crnoj Gori.