Real lives

Real Lives - 2013

Real Lives - 2012

Real Lives - 2011

Real Lives - 2010

Real Lives - 2009

 

Kampanja Govorimo o mogućnostima u lokalnim parlamentima Andrijevice, Rožaja i Berana

© UNICEF Montenegro
Nusret Kalač, gradonačelnik Rožaja, obraća se učesnicima sjednice lokalnog parlamenta o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju

ANDRIJEVICA, ROŽAJE, BERANE, 28 Oktobar – 1 Novembar, 2010 – Kampanja “Govorimo o mogućnostima” opet putuje zemljom ove nedjelje, pa je šefica predstavništva UNICEF-a Nola Skiner, zajedno sa visokim zvaničnicima Vlade i opština i predstavnicima  Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju i djece  i mladih, govorila na specijalnim sjednicama  lokalnih parlamenata Andrijevice, Rožaja i Berana.  Specijalne sjednice u ovim gradovima održane su nakon  bjelopoljske, koja je bila 15. oktobra, a fokusirane su na inkluziju djece sa smetnjama u razvoju.
Specijalne sjednice lokalnih parlamenata bile su važna prilika da se  razgovora o napretku, izazovima, preprekama i mogućnistima sa kojima se svakodnevno suočavaju donosioci odluka, roditelji i djeca sa smetnjama u razvoju.
Na svakom od skupova veliki broj lokalnih odbornika, direktora škola, predstavnika komisija za usmjeravanje djece sa smetnjama u razvoju i drugih istaknutih ličnosti bili su u prilici da nauče više o kampanji “Govorimo o mogucnostima” i njenim ciljevima; da pogledaju video priloge o inkluziji; ukljucujuci i jednominutne filmove koje su napravila djeca sa smetnjama u razvoju kao i da izraze svoje ideje i mišljenja o inkluziji.
Video materijal je prikazao djecu sa i bez smetnji u razvoju kako rade zajedno, razvijaju ideje i zajedno sprovode projekte - bez prepreka, predrasuda i diskriminacije.  Medjutim, kao što je gradonačelnik Rožaja Nusret Kalač u svom izlaganju rekao, realnost može biti prilično drugačija. On je govorio o veoma teškim odlukama koje neke porodice donose da skrivaju  djecu u sopstvenom domu zbog toga što imaju smetnju u razvoju iz straha da ih spoljni svijet neće prihvatiti. Tradicionalno postoji strah od javnog priznanja  smetnji u razvoju;  široko je rasprostranjena diskriminacija; nedostaje i svijest  za pružanje podrške djeci sa smetnjama u razvoju kako bi mogla da žive normalan život. Medjutim, stvari pocinju da se mijenjaju na bolje i kampanja i impuls koji je postigla dovode u pitanje postojeće društvene norme.
Gradonačelnik Rožaja pozvao je gradjane da budu aktivni i da mijenjaju stavove. Pozvao je roditelje da se ne stide svoje djece i citirao poruke kampanje o potencijalu i mogućnostima djece sa smetnjama u razvoju ističući  da su u mnogim državama djeca sa smetnjama u razvoju uključena u obrazovni sistem i često su uspješni gradjani, političari i bisnismeni.
Gospodin Kalač pomenuo je namjeru opštine da otvori dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju. On je takođe istakao važnost rada komisije za usmjeravanje djece sa smetnjama u razvoju, kao i ulogu koju ta komisija ima u obezbjedjivanju inkluzije djece kroz njene preporuke da djeca sa smetnjama u razvoju pohadjaju redovne škole.  
Problemi diskriminacije i straha od prihvatanja djece sa smetnjama u razvoju u javnosti izneseni su ponovo u Andrijevici i Beranama, gdje su predstavnici Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju istakli potrebu za većom finansijskom i emocionalnom pomoći u svakodnevnom životu.


 

© UNICEF Montenegro
Šefica predstavništva UNICEF-a Nola Skiner i ministar zdravlja Miodrag Radunović u Beranama

Prisustvo ministra zdravlja Miodraga Radunovića u Beranama podsjetilo je prisutne na važnost medjusektorske saradnje na svim nivoima, od prevencije napuštanja djece sa smetnjama u razvoju do njihovog uspješnog uključivanja u društvo. Kompleksnost pitanja u vezi sa smetnjama u razvoju  zahtijeva saradnju svih sektora vlasti i društva, uključujući i sisteme obrazovanja i socijalne zaštite, kao i punu angažovanost svih uključenih aktera na lokalnom nivou. Ministar Radunović još jednom je istakao značaj inkluzivnog obrazovanja i ulogu sektora zdravstva u obezbijedjivanju  najboljeg moguceg početka života za svako dijete, kao i uticaj pozitivnih stavova na uspjesno uključivanje djece sa smetnjama u razvoju u društvo.
Gradonačelnik Berana, Vuka Golubović  podsjetio je da je uz UNICEF-ovu podršku ta opština bila medju prvima koje su razvile Lokalni akcioni plan za djecu i da je odlukom lokalne vlasti prioritet u raspodjeli sredstava dat nevladinim organizacijama koje se bave inkluzijom djece.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children