Real lives

Real Lives - 2013

Real Lives - 2012

Real Lives - 2011

Real Lives - 2010

Real Lives - 2009

 

Djeca razgovaraju o inkluziji sa ambasadorima

Djeca razgovaraju o inkluziji sa ambasadorima
KOLAŠIN, 30. OKTOBAR  2010. – U okviru kampanje "Govorimo o mogućnostima", više od 30-oro djece i mladih iz Kolašina, Mojkovca, Berana i Podgorice sreli su se u Kolašinu da razgovaraju o inkluziji sa visokim zvaničnicima Vlade i diplomatama iz Evropske unije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Madjarske, Italije, Makedonije, Slovačke, Turske, Velike Britanije, SAD-a i Ujedinjenih nacija. U živoj, toploj i na momente dirljivoj diskusiji, djeca i mladi, predstavnici ministarstava, ambasadori i drugi visoki zvaničnici medjunarodne zajednice u Crnoj Gori, razmijenili su iskustva i nade i dogovorili konkretne preporuke za prevazilaženje prepreka i mijenjanje drustvenih normi prema djeci sa smetnjama u razvoju.

Nakon dvodnevne radionice, koju je uz podršku UNICEF-a vodila NVO "Centar za prava djeteta", djeca i mladi bili su spremni da postave pitanja i nauče o načinima na koje su druge zemlje podržale inkluziju djece sa smetnjama u razvoju u sve aspekte života.

Kako je Vaša zemlja podržala inkluziju djece sa smetnjama u razvoju? Imate li programe u medijima sa djecom sa smetnjama u razvoju? Koliko se prava djeteta poštuju u Vašoj zemlji?  Koji su najozbiljniji problemi koji se tiču poštovanja prava djece sa kojima se suočavate? Da li u Vašoj zemlji ima nasilja i diskriminacije i kako se sa time suočavate? Možete li uticati na naše političare da obezbijede socijalnu inkluziju i obrazovanje za svu djecu u Crnoj Gori? - bila su samo neka od mnogobrojnih pitanja koja su djeca Crne Gore postavila ambasadorima danas.


Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Ketrin Najt Sends (Katherine Knight Sands)

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Ketrin Najt Sends (Katherine Knight Sands), govorila je o izgradnji inkluzivnog društva u Crnoj Gori i podsjetila na put koji je Velika Britanija prošla da bi razvila veliki broj usluga za podršku uključivanju djece sa smetnjama u razvoju u škole i lokalne zajednice. Ona je potvrdila da u Velikoj Britaniji zaista ima puno materijala za djecu sa smetnjama sa culom vida. Pored knjiga na Brajevom pismu, neki od ovih materijala uključuju i koriscenje novih tehnologija.    

 “Nadam se da će Crna Gora nastaviti da pravi odlične pomake na ovom putu inkluzije i antidiskriminacije kako bi ispunila standarde EU narednih godina." kazala je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori.


Šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Noala Skinner i Lazar Dragojević

Jedna od učesnica pitala je UNICEF da li bi mogli podržati štampanje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom na Brajevom pismu. "Da, možemo, Prošle godine smo štampali Konvenciju o pravima djeteta na Brajevom pismu i obećavam da ćemo naredne godine isto uraditi i sa Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom" odgovorila je šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Noala Skinner.


Miljan Otašević govori o pravilnom terminu za djecu sa smetnjama u razvoju

Miljan Otašević je apelovao da se za djecu sa smetnjama u razvoju prestane koristiti izraz ‘djeca sa sposebnim potrebama.’
“Svako dijete ima neku posebnu potrebu, mi nismo drugačiji. Stvarno bi želio da ljudi koriste izraz djeca sa smetnjama u razvoju.”


Italjianski Ambasador Serdjo Barbanti (Sergio Barbanti)

Italijanski ambasador Serdjo Barabanti (Sergio Barbanti) pozvao je djecu da ga uskoro posjete u Ambasadi Italije kako bi ubrzo nastavili diskusiju o inkluziji započetu danas u Kolašinu.

"Danas smo prisustvali izuzetnom primjeru inkluzije, a znamo da su primjeri iz licnog zivota veoma znacajni. Danas je ovdje ukazano na put koji nas čeka,’’ rekao je ambasador Barbanti.

Ben Lovental (Ben Lowenthal) iz Ambasade SAD-a govorio je o istorijskoj borbi i nedavnim pomacima SAD-a na putu obezbjedjivanja punog poštovanja ljudskih prava i inkluzije. Osvrnuo se takodje i na lično iskustvo i istakao značajnu ulogu koju imaju roditelji djece sa smetnjama u razvoju – „neopjevani heroji”.

Klajv Rambold (Clive Rumbold), v.d. šefa Delegacije EU u Crnoj Gori rekao je da su sa tačke gledišta Evropske Unije, inkluzija i antidiskriminacija ključni principi koji su u samom jezgru postojanja Evropske Unije kao organizacije. “Oni su u osnovi našeg pristupa Crnoj Gori i ključni dio standarda koje Crna Gora treba da ispuni na svom putu ka članstvu u EU.
Iz tog razloga mi snažno podržavamo ovu kampanju. Slogan kampanje je "Govorimo o mogućnostima" i on opisuje suštinu razmišljanja u EU,’’ rekao je Rambold.


V.d. šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Klajv Rambold prati izlaganje Dijane Lukovac

UNICEF i Vlada Crne Gore organizovali su sastanak u partnerstvu sa Centrom za prava djeteta sa ciljem promovisanja aktivnog učešća djece sa i bez smetnji u razvoju u crnogorsko društvo. "Mi Vas slušamo i kad god čujemo dobre ideje, primjenjujemo ih." zaključila je šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Noala Skinner.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children