Real lives

Real Lives - 2013

Real Lives - 2012

Real Lives - 2011

Real Lives - 2010

Real Lives - 2009

 

Radionica OneMinutesJr u Podgorici

© UNICEF Montenegro
Učesnici radionice One Minute Junior

PODGORICA, 17 – 21 septembar, 2010 - U okviru kampanje o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju pod nazivom ‘Govorimo o mogućnostima’, devetnaest tinejdžera učestvovalo je u petodnevnoj filmskoj radionici u Podgorici organizovanoj od strane UNICEF-a.

Tokom pet dana zajedničkog rada, mlade filmadžije su svoje ideje o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju pretočile u jednominutne filmove.

Tijana Tepavčević kaže da je radionica na nju ‘’ostavila izuzetno dobar utisak jer su djeca sa i bez smetnji u razvoju zajednički učestvovala i svi su bili u mogućnosti da pokažu svoju kreativnost.’’

Troje od petoro djece sa smetnjama u razvoju koja su učestvovala u radionici napravila su filmove o njihovoj želji da im djeca bez smetnji u razvoju budu prijatelji.

Andrea Begović želi da je prijatelji izvedu na piće u centar Podgorice i uljepšaju joj dan.
To bi za nju bio poseban dan i ona sanja da joj svaki bude takav.

“Ono što mi ovdje radimo pomoći će djeci sa smetnjama u razvoju jer ih u ovim filmovima društvo u potpunosti prihvata kao da su normalni ljudi,’’ kaže Andrea.

© UNICEF Montenegro
Kris Šup objašnjava osnove video produkcije

Konsultant UNICEF-a, Kris Šup (Chris Schuepp), pomaže djeci širom svijeta da svoje ideje, snove i stavove izraze kroz jednominutne filmove.

’Interesantno je što oni sami pišu scenarije za filmove i sve su ideje u potpunosti njihove,’ kaže Kris.

Kris je uživao u radu sa ovom grupom tinejdžera Crne Gore, jer su tokom petodnevne radionice u potpunosti prihvatili jedni druge i postali dobar tim.

“Svi su pisali sopstvene scenarije, ali kad je u pitanju snimanje i gluma radili su zajedno. To je jako dobra, pozitivna rekacija,’’ naglasio je Kris.

Prema istraživanju koje je UNICEF sproveo na uzorku od 1.000 građana tokom avgusta 2010, tek svakom petom građaninu ne bi smetalo da njegovom djetetu najbolji prijatelj bude dijete sa smetnjama u razvoju. UNICEF, Vlada Crne Gore, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Udruzenja roditelja djece sa smetnjama u razvoju i mnogi drugi partneri pokrenuli su 10. septembra kampanju pod nazivom ‘Govorimo o mogućnostima’. Kampanja ima za cilj da podstakne  mijenjanje društvenih normi prema djeci sa smetnjama u razvoju kako bi ih gradjani Crne Gore prihvatili u svoje domove, zajednice i srca bez straha i predrasuda.

Jednominutni filmovi koje su napravila djeca biće prikazani donosiocima odluka u Vladi, nacionalnom i lokalnim parlamentima, kao i javnosti, kako bi se promovisala socijalna inkluzija djece sa smetnjama u razvoju.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children