Viši konsultant za zdravstvena pitanja UNICEF-a dr Begić i britanska ambasadorka primili AstraZeneka

Vakcinacija je jedini način da se okonča epidemija.

UNICEF Crna Gora
Viši konsultant za zdravstvena pitanja predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori dr Senad Begić i ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
28 Maj 2021

PODGORICA, 28. MAJA 2021. – Viši konsultant za zdravstvena pitanja predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori dr Senad Begić i ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks primili su danas drugu dozu vakcine Astra Zeneka, nakon što su prvu primili u aprilu.

dr Senad Begić, viši konsultant za zdravstvena pitanja predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori prima drugu dozu vakcine Astra Zeneka, u Podgorici, u maju, 2021.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
dr Senad Begić, viši konsultant za zdravstvena pitanja predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori prima drugu dozu vakcine Astra Zeneka, u Podgorici, u maju, 2021.

Kao što mnogi znaju, moja porodica i ja vjerujemo u vakcine i jako sam zadovoljan što sam danas primio drugu dozu. Naučni dokazi su jasni, a jasne su i poruke ključnih institucija za javno zdravlje – ova vakcina je učinkovita kada je riječ o sprečavanju onoga čega se najviše plašimo: hospitalizacije, upućivanja na liječenje u jedinicu intenzivne njege i smrtnog ishoda zbog COVID-a-19. Najčešći neželjeni efekti obično su blagi ili umjereni i prolaze za svega nekoliko dana. Najozbiljniji neželjeni efekti, o kojima se mnogo govori, izuzetno su rijetki slučajevi neobičnih krvnih ugrušaka s niskim nivoom trombocita. Procjenjuje se da se ovi ugrušci javljaju kod jedne od 100.000 vakcinisanih osoba. Ta vrsta rizika je izuzetno mala i ako ja treba da budem onaj ko će u Crnoj Gori doživjeti takve ozbiljne neželjene efekte, dozvolite mi da to i budem – to je rizik koji sam spreman da preuzmem u bilo kom trenutku. Zahvaljujem svima koji su uključeni u kampanju vakcinacije, kao i svima koji se vakcinišu, jer je to jedini način za okončanje pandemije.

dr Senad Begić, viši konsultant za zdravstvena pitanja predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Vakcina kompanije Astra Zeneka uspješno je prošla kroz rigorozne postupke kontrole Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za ljekove (EMA), Regulatorne agencije za ljekove i zdravstvene proizvode Velike Britanije, Agencije za ljekove i medicinska sredstva u Japanu i brojnih drugih stručnih tijela. Do sada je više od 400 miliona doza ove vakcine distribuirano u 165 zemalja svijeta, a oko jedne četvrtine doza već je dato.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks je takođe danas primila drugu dozu vakcine Astra Zeneka.

Karen Medoks, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora
Karen Medoks, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori prima drugu dozu vakcine Astra Zeneka, u Podgorici, u maju, 2021.

Osjećam se privilegovanom jer imam pristup ovoj vakcini koju su odobrile medicinske regulatorne agencije Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Vakcina Univerziteta Oksford i Astra Zeneke je najveća komponenta programa vakcinacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a prema istraživanju koje je ovog mjeseca objavio engleski Institut za javno zdravlje, preko 11 hiljada života je spašeno u Ujedinjenom Kraljevstvu kao rezultat tamošnjeg programa vakcinacije. Dakle, znamo da to djeluje. Vakcinacija će nam svima otvoriti vrata i omogućiti nam da ponovo živimo svoje živote u cjelosti.

Karen Medoks, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander nedavno je primio drugu dozu vakcine Astra Zeneka. Prema njegovim riječima, neophodno je da svi koji mogu prime vakcinu.

Vakcinisanjem štitimo sebe i ljude oko sebe. Podržavamo djecu da ponovo normalno idu u školu, a roditelje da se vrate na posao i povećaju prihode svojih domaćinstava. Ako imate briga zbog ličnog rizika u vezi s primanjem vakcine Astra Zeneka, to je u redu i u tom slučaju treba se konsultovati sa zdravstvenim stručnjakom.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Do sada je u Crnu Goru isporučeno 48.000 doza vakcine Astra Zeneka zahvaljujući nabavci Ministarstva zdravlja u okviru mehanizma COVAX, globalnog partnerstva čiji je cilj da se svima obezbijedi jednak pristup vakcinama protiv COVID-a-19. Na čelu COVAX-a nalaze se Gavi – Globalna alijansa za vakcine, SZO i CEPI, zajedno s UNICEF-om, koji predvodi napore za nabavku i snabdijevanje vakcinama. UNICEF je ujedno i najveći distributer vakcina na svijetu i vrši nabavku više od dvije milijarde doza vakcina godišnje za potrebe rutinske imunizacije.