Uz podršku UNICEF-a i EU, Ministarstvo zdravlja započinje kampanju MMR imunizacije

Uz podršku UNICEF-a i EU, Ministarstvo zdravlja, u saradnji s Institutom za javno zdravlje i domovima zdravlja, hitno će organizovati nacionalnu kampanju za povećanje broja djece koja su primila MMR vakcinu u Crnoj Gori

UNICEF Crna Gora
vakcinacija
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
19 Mart 2021

PODGORICA, 19. MART 2021. – Uz podršku UNICEF-a i EU, Ministarstvo zdravlja, u saradnji s Institutom za javno zdravlje i domovima zdravlja, hitno će organizovati nacionalnu kampanju za povećanje broja djece koja su primila MMR vakcinu u Crnoj Gori. To je dogovoreno na današnjem sastanku ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović i šefa Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Ministarka je istakla da je pandemija COVID-a-19 uticala, nažalost, i na obuhvat vakcinacijom kako u Crnoj Gori tako i u ostatku svijeta, uključujući i Evropsku uniju. U okolnostima pandemije koja predstavlja neposrednu opasnost po zdravlje i živote stanovništva, većina zdravstvenih resursa usmjerena je na pružanje odgovora na pandemiju COVID-a-19, ali je posebna pažnja usmjerena  i na minimiziranje svakog prekomjernog rizika od obolijevanja i umiranja, a posebno onih zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama. Ministarka je naglasila da će zdravstveni sistem, u saradnji s UNICEF-om, u narednom periodu posebnu pažnju usmjeriti na obuhvat djece MMR vakcinom, te na taj način doprinijeti očuvanju i unapređenju javnog zdravlja.

vakcinacija
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

Na sastanku je dogovoreno da će se kampanja zasnivati na podacima o obuhvatu djece MMR vakcinom u svakoj opštini. Institut za javno zdravlje objaviće ove podatke što je prije moguće. Podaci koji su dostupni iz posljednjih godina ukazuju da je premalo najmlađe djece u Crnoj Gori primilo MMR vakcinu, što ih čini izloženom bolestima koje mogu imati smrtni ishod.

UNICEF ovo pitanje prava djeteta smatra jednim od onih koja su u samom vrhu nacionalnih prioriteta Crne Gore, jer bi epidemija malih boginja, zauški i rubeola ozbiljno ugrozila javno zdravlje zemlje. Dovela bi u rizik živote najmlađe djece, posebno novorođenčadi, koja se ne mogu vakcinisati sve do 12. mjeseca života i čije zdravlje zavisi od toga da li su druga djeca vakcinisana. Epidemija malih boginja, zauški i rubeola tokom pandemije koronavirusa dovela bi u pitanje sposobnost javno-zdravstvenog sistema da obezbjeđuje pravovremene i kvalitetne zdravstvene usluge širom zemlje, što bi rezultiralo porastom broja ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i smrtnih ishoda i kod djece i kod odraslih u Crnoj Gori. Neočekivani zdravstveni troškovi porodica oboljele djece doveli bi i do porasta siromaštva djece. Sve ovo može se spriječiti MMR vakcinom.

Nacionalne i lokalne vlasti, zdravstveni radnici i institucije, roditelji, akademska zajednica, mediji i lokalne zajednice treba da rade zajedno kako bi objasnili da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma, kao i da je MMR vakcina bezbjedna. Svi roditelji žele da biraju najbolje za svoje dijete u svakoj situaciji. Kada je riječ o MMR vakcini, imunizacija djeteta hiljadama puta je manji rizik od dopuštanja da se dijete zarazi ovom ozbiljnom i smrtonosnom bolešću.

Huan Santander, šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

MMR kampanja u Crnoj Gori sprovešće se zahvaljujući intenzivnoj podršci EU na jačanju sistema imunizacije i obezbjeđivanju rutinske imunizacije za svu djecu i tokom pandemije koronavirusa. U periodu 2000–2018, MMR vakcinacijom spriječeno je oko 23,2 miliona smrtnih slučajeva, što MRR vakcinu čini jednim od najboljih ulaganja u domenu javnog zdravlja.