Upozorenje: Šire se lažne vijesti o koronavirusu koje navodno potiču od UNICEF-a

Upozoravamo da su se na internetu pojavile lažne poruke o zaštiti od koronavirusa koje se pripisuju UNICEF-u i u kojima se, između ostalog, tvrdi da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može pomoći u sprečavanju nastanka ove bolesti.

UNICEF
Vizual za korišćenje pouzdanih informacija
UNICEF Crna Gora
17 Mart 2020

PODGORICA, 16. MART 2020.Upozoravamo da su se na internetu pojavile lažne poruke o zaštiti od korona virusa koje se pripisuju UNICEF-u i u kojima se, između ostalog, tvrdi da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može pomoći u sprečavanju nastanka ove bolesti. To je, naravno, potpuno neistinito.

Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice i stoga je poruka UNICEF-a svima koji kreiraju takve neistine jednostavna: PRESTANITE.

UNICEF poziva sve građane Crne Gore da koriste isključivo pouzdane izvore informacija i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Digitalno doba omogućava građanima direktnu komunikaciju s ovim organizacijama kroz poruke na društvenim mrežama. Stoga, pozivamo građane da, ukoliko su u nedoumici, pitaju direktno ove institucije na društvenim mrežama da li je neka informacija potekla od njih i da li je tačna prije nego je podijele oflajn s drugim korisnicima interneta ili građanima.

UNICEF Crne Gore na svom sajtu ima stranicu koja je posvećena samo informacijama o korona virusu i koja se konstantno ažurira https://www.unicef.org/montenegro/%C5%A1to-treba-da-znamo-u-vezi-sa-korona-virusom-covid-19

Takođe, naučno zasnovane poruke o korona virusu redovno se dijele na Fejsbuk, Tviter, Instagram i You-tube nalozima UNICEF-a Crne Gore koji građanima omogućavaju i direktnu komunikaciju s UNICEF-om kroz poruke i komentare.

Naša poruka svim građanima Crne Gore je: Birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo. Birajmo kome vjerujemo. Budimo medijski pismeni, provjeravajmo i kritički analizirajmo sve medijske sadržaje prije nego ih podijelimo s drugima. Birajmo šta objavljujemo.

UNICEF Crna Gora