Upis u vrtiće preko interneta

Nakon uspješne kampanje #IgrajSeDoma, sprovedene tokom krize izazvane novim koronavirusom, Ministarstvo prosvjete Crne Gore i predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori omogućili su upis djece u predškolske ustanove preko interneta

Jelena Perovic
Dječak u vrtiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić
03 Jun 2020

Nakon uspješne kampanje #IgrajSeDoma, sprovedene tokom krize izazvane novim koronavirusom, Ministarstvo prosvjete Crne Gore i predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori omogućili su upis djece u predškolske ustanove preko interneta. U tu svrhu, urađen je niz video-poruka u kojima vaspitači predstavljaju aktivnosti koje sprovode s djecom predškolskog uzrasta i pozivaju na onlajn upis u vrtiće.

„Cijenimo da je, posebno u ovom periodu, dok je onlajn upis u vrtiće toku, izuzetno značajno da roditelji razumiju značaj predškolskih ustanova i činjenicu da se tamo s našim najmlađima zaista radi. Vaspitači su obučena lica, koja ovaj posao rade s ljubavlju i znaju na koji način treba podsticati razvoj djece. U saradnji s pedagozima i psiholozima, oni omogućavaju djeci da rastu zdravo, u podsticajnom okruženju“, ističe Milica Lekić, portparolka Ministarstva prosvjete.

Dječak i vaspitačica u vrtiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić

Kroz ovu akciju UNICEF želi da podsjeti roditelje u našoj zemlji da je predškolsko obrazovanje u najboljem interesu svakog djeteta.

„Naučna istraživanja širom svijeta pokazuju da je predškolsko obrazovanje ključno za dobrobit svakog djeteta, kao i za buduće obrazovanje i cjeloživotni razvoj djece. Zato je naša poruka svim roditeljima: pružite najbolji mogući početak vašem djetetu – upišite ga u vrtić i omogućite mu da se razvija kroz igru, učenje i druženje s vršnjacima! Mogućnost upisa preko interneta čini ovaj proces još bržim i lakšim“, poručuje v.d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mihaela Bauer.

Djeca u vrtiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić

Elektronski upis u vrtiće od ove godine se organizuje putem sajta www.upisi.edu.me, a ova usluga pripremljena je u saradnji s predstavništvom UNDP-ja u Crnoj Gori. Vrlo je važno da svi roditelji budu svjesni koliko je kvalitetno predškolsko obrazovanje značajno za pravilan razvoj djeteta. Pored ljubavi, pažnje, igre i obrazovanja koje dobija kod kuće, dijete se u vrtiću brže razvija kroz igru s vršnjacima.

UNICEF Crna Gora

U okviru kampanje #IgrajSeDoma, koju su Ministarstvo prosvjete, UNICEF i Udruženje Roditelji organizovali nakon zatvaranja vrtića u Crnoj Gori, na društvenim mrežama objavljivani su snimci raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta, uz poziv roditeljima da podrže razvoj djece kroz igru kod kuće. Gotovo dvije trećine roditelja djece uzrasta 4–17 godina čulo je za ovu akciju, a većina je smatra korisnom i zanimljivom. Kampanja #IgrajSeDoma prepoznata je kao jedan od modela dobre prakse predškolskog obrazovanja u globalnom izvještaju UNICEF-Inoćentija o odgovorima obrazovnih sistema 127 zemalja svijeta na krizu izazvanu pandemijom COVID-a-19.