UNICEF: Zatvorimo jaz u imunizaciji djece

obuhvatanjem najranjivijih kategorija

UNICEF
Immunization
UNICEF
20 April 2015

ŽENEVA, 20. april 2015. godine — UNICEF poziva donosioce odluka, zdravstvene radnike, roditelje i staratelje da odmah pojačaju vakcinaciju protiv malih boginja i drugih bolesti čija se prevencija vrši putem vakcine, kao što je dječja paraliza, i to za sve starosne grupe koja su pod rizikom. Time će se smanjiti rizik od izbijanja epidemija smrtonosnih dječjih bolesti u djelovima Evrope i Centralne Azije. 

„Proteklih decenija, naš region ostvario je stabilan napredak u dostizanju visoke pokrivenosti imunizacijom i smanjenju smrtnosti djece“, navodi Mari-Pjer Poarje, regionalna direktorica UNICEF-a. „Međutim, potrebno je uraditi još. Postojeće epidemije malih boginja i visok rizik od dječje paralize u nekim zemljama regiona očigledan su primjer nedovršenog posla, i ne bi trebalo da postoje u 21. vijeku u Evropi i Centralnoj Aziji.“

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Kirgistan, Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija, Gruzija, Italija, Njemačka i Kazahstan prijavili su više od 22.000 slučajeva malih boginja u 2014. i 2015. To predstavlja prijetnju za cilj regiona da eliminiše male boginje i rubeole do kraja ove godine. Iako se broj slučajeva malih boginja u 2014. smanjio za 50 posto u odnosu na 2013. godinu, velike epidemije i dalje postoje. U Ukrajini, 1,5 miliona djece ispod pet godina još uvijek nije u potpunosti vakcinisano protiv dječje paralize.

„U današnjem globalnom i povezanom svijetu, sva nevakcinisana djeca su u opasnosti od infekcije bolestima čija se prevencija vrši putem vakcine. Pozivamo sve roditelje i pružaoce zdravstvenih usluga da se pridruže naporima za zatvaranje jaza u imunizaciji. Bez obzira na mjesto na kojem žive i druge životne okolnosti, sva djeca imaju pravo na opstanak, zdrav rast i dostizanje svog punog potencijala. Imunizacija je jedna od najuspješnijih i najekonomičnijih investicija u javno zdravlje, koja za cilj ima da obezbijedi dobrobit budućih generacija,“ kaže Poarje.  

Njenom izjavom označen je početak Evropske nedjelje imunizacije za 2015. godinu, na temu „zatvaranja jaza u imunizaciji“. Ovaj godišnji događaj ima za cilj da usmjeri pažnju javnosti na značaj vakcinacije za svu djecu, i to putem okruglih stolova, radionica, konferencija i informativnih kampanja, koristeći masovne i društvene medije. Nekoliko zemalja sprovešće dodatne imunizacijske aktivnosti fokusirane da se dopre do najisključenije djece.

Širom svijeta, imunizacija svake godine spasi 2–3 miliona djece od smrtonosnih dječjih bolesti poput malih boginja, dijareje i upale pluća. Djeca koja nijesu adekvatno imunizovana su ne samo u opasnosti da se sama razbole, već širenjem bolesti povećavaju i rizik za sve druge. Većina nedovoljno imunizovane djece živi u najsiromašnijim i najviše marginalizovanim zajednicama koje su suočene s preprekama u pristupu zdravstvenim uslugama. U nekim bogatijim sredinama u kojima pristup nije problem, roditelji se sami odlučuju da ne vakcinišu svoju djecu zbog neosnovanih strahova i slabog razumijevanja vitalnog značaja imunizacije za zdravlje i dobrobit njihove djece. Kako bi sva djeca imala podjednake šanse za zdravu budućnost, ona moraju biti zaštićena vakcinama. Pojedinci koji nijesu adekvatno vakcinisani u djetinjstvu ostaju podložni bolestima tokom cijelog života. 

Manje od dvije trećine (61%) djece starosti 2-3 godine u Crnoj Gori primi sve vakcine koje se preporučuju, pokazalo je MICS istraživanje koje je sproveo MONSTAT uz podršku UNICEF-a 2013. godine.

Ovaj je procenat jos manji u romskim naseljima u Crnoj Gori, gdje samo 12% djece uzrasta 2-3 godine primi sve vakcine koje se preporučuju. 

O UNICEF-u

UNICEF promoviše prava i dobrobit svakog djeteta, u svemu što radimo. Zajedno sa našim partnerima, radimo u 190 zemalja i teritorija kako bi tu posvećenost pretočili u praktične aktivnosti, fokusirajući se naročito na to da dopremo do najranjivije i najisključenije djece, a za dobrobit sve djece na svakom mjestu. Za više informacija o radu UNICEF-a molimo posjetite adresu www.unicef.org