UNICEF: poštovati mjere kako bi škole ostale otvorene

UNICEF poziva nacionalne i lokalne vlasti, roditelje, nastavnike i učenike da osiguraju poštovanje mjera u predškolskim ustanovama, školama i lokalnim zajednicama kako bi škole i vrtići bezbjedno bili otvoreni tokom pandemije

UNICEF Crna Gora
djevojcica u skoli
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
09 Septembar 2021

PODGORICA, 9. SEPTEMBAR 2021. – UNICEF poziva nacionalne i lokalne vlasti, roditelje, nastavnike i učenike da osiguraju poštovanje epidemioloških mjera u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i lokalnim zajednicama širom Crne Gore, kako bi škole i vrtići bezbjedno bili otvoreni tokom pandemije. Ovo je u najboljem interesu Crne Gore, s obzirom na to da se dosadašnji gubici u učenju i razvoju djece i mladih ne mogu nadoknaditi ako im ne omogućimo da kontinuirano pohađaju nastavu tokom pandemije.

UNICEF podsjeća na to da nedavni globalni izvještaj UNICEF-a i UNESCO-a, koji se zasniva na podacima iz 191 zemlje, pokazuje da do sada nije uočena uzročna veza između otvaranja škola i stope transmisije koronavirusa. Istraživanja širom svijeta pokazuju da su otvorene škole i vrtići bezbjedni sve dok se poštuju mjere.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u CG
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori govori o tome koliko je značajno da škole ostanu otvorene u toku pandemije koronavirusa, u Podgorici, u septembru 2021.

Zatvaranjem škola ne rješava se problem nepoštovanja mjera #DistancaRukeMaska u njihovoj blizini, jer će se to isto dešavati u lokalnoj zajednici čak i ako se škole zatvore. Ovo je pitanje kojim svaka lokalna zajednica treba da se pozabavi, vodeći računa da svi poštuju mjere kako bi djeca bezbjedno mogla ići u škole, a njihovi roditelji na posao.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Viši konsultant za zdravlje UNICEF-a u Crnoj Gori dr Senad Begić ukazuje na aktuelni nedostatak dokaza da je više od 200 učenika i 50 nastavnika zaraženo u školama tokom prve sedmice nove školske godine, a ne u lokalnoj zajednici prije nego što su se škole otvorile. On podsjeća da je od presudnog značaja da svi poštuju epidemiološke mjere, kako u lokalnim zajednicama, tako i u predškolskim ustanovama i školama.

Uz ovako veliki stepen transmisije u lokalnim zajednicama, zaista je nerealno očekivati ​​da će škole biti „izolovana ostrva“ na kojima neće dolaziti do transmisije virusa. Ipak, one će ostati „najsigurnija moguća ostrva“ ako se budu poštovale mjere. Prednosti koje otvorene škole donose u pogledu dobrobiti i razvoja djece tako su velike da se ne mogu se porediti s prednostima bilo kog drugog mjesta u lokalnoj zajednici na kojem može doći do transmisije virusa. Ako se škole zatvore, djeca će nastaviti da se okupljaju na drugim, manje bezbjednim mjestima u lokalnoj zajednici i lanac prenosa virusa među njima će opstati. Dakle, zatvaranjem škola djeca bivaju lišena okruženja koje podržava i stimuliše njihov razvoj, a ne daje se nikakav doprinos u pogledu kontrole transmisije koronavirusa.

dr Senad Begić , viši konsultant za zdravlje UNICEF-a u Crnoj Gori
dr Senad Begić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
dr Senad Begić, viši konsultant za zdravlje UNICEF-a u Crnoj Gori, podsjeća da je od presudnog značaja da svi poštuju epidemiološke mjere, kako u lokalnim zajednicama, tako i u predškolskim ustanovama i školama, u Podgorici, u septembru 2021.

Dostupnost vakcina nastavnicima, roditeljima i svim odraslim članovima porodica širom Crne Gore učinila je otvaranje škola i vrtića još bezbjednijim, jer vakcine značajno smanjuju vjerovatnoću obolijevanja od teških oblika Covid-a-19 i potrebe za hospitalizacijom. Individualna je odgovornost svih nas koji se možemo vakcinisati da to i učinimo kako bismo zaštitili sebe, a posebno one koji su najugroženiji od Covid-a-19.

Pandemija je dovela do najvećeg poremećaja u obrazovanju u novijoj istoriji. Proći će još neko vrijeme prije nego što ovu pandemiju ostavimo iza sebe. Djeca i mladi više ne mogu da čekaju. Njima je pod hitno potrebno kontinuirano učenje u učionici. Ovo je od izuzetnog značaja za obrazovanje, mentalno zdravlje i cjelokupni razvoj djece i mladih, kao i za ekonomiju i razvoj Crne Gore.

Imajući u vidu značaj otvaranja škola tokom pandemije, UNICEF, UNESCO i Svjetska banka pokrenuli su nedavno inicijativu Mission Recovery Education 2021 koja se fokusira na tri prioriteta: povratak sve djece u školu, nadoknađivanje gubitaka u učenju i pružanje podrške nastavnicima. Ovo su prioriteti za svaku zemlju kako bi prevazišla štetu koju je pandemija nanijela njenoj budućnosti.