UNICEF-ovi mladi reporteri poručuju: ostani doma i budi medijski pismen!

Kako se zaštititi od korona virusa

Jelena Perovic
Mlada reporterka pere ruke i pravi balone od pjene
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
16 Mart 2020

Podgorica, 15. MART 2020. – UNICEF-ovi mladi reporteri pridružili su se kampanji Instituta za javno zdravlje #Ostanidoma i kroz kratke video-poruke na društvenim mrežama pozvali građane na društveno odgovorno ponašanje u doba opasnosti od širenja korona virusa.

Jovana Vujović u svom video-obraćanju upozorava na lažne vijesti i poziva na korišćenje pouzdanih izvora informacija.

UNICEF Crna Gora

Moj video počinje s upozorenjem o lažnim vijestima u vezi s korona virusom i poziva sve građane da koriste samo pouzdane izvore informacija ‒ Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, UNICEF i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Jovana Vujović

Na ovu poruku je, između ostalog, inspirisao podatak iz Ipsos istraživanja, objavljenog prije par dana, koji govori da se samo šest posto građana Crne Gore informiše preko sajtova Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje. „Medijska pismenost je ključna u ovakvim situacijama kako ne bismo nasijedali na lažne vijesti i širili paniku”, zaključuje Jovana.

Đorđe Ivanović snimio je video s naslovom „Šta da radim u kući dok traje korona virus?”.

UNICEF Crna Gora

Moj je video namijenjem mladima i govori o tome kako da kvalitetno ispunimo vrijeme kod kuće. Naravno, poruka svim mladima je #ostanidoma i birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo.

Đorđe Ivanović

Inspiraciju za video je našao, između ostalog, u podacima Ipsos istraživanja iz tekućeg mjeseca prema kojima su mladi najmanje zabrinuti zbog korona virusa i stoga, vjerovatno, najskloniji da zanemare preporuke o socijalnoj izolaciji.

Jana Kostić, Sara Marković i Dunja Šestović odgovorile su na globalni izazov plesa #coronahanddance #ghencovychallenge koji promoviše pravilno pranje ruku kao prevenciju širenja korona virusa. Globalni izazov na društvenim mrežama nastao je tako što je popularni vijetnamski umjetnik napravio pjesmu i spot kako bi promovisao pravilno pranje ruku. Stihovi pjesme, između ostalog, pozivaju ljude da ne trljaju oči i ne diraju usta i lice, da ne idu u gužve i da održavaju dobru higijenu. Poznati vijetnamski plesač Quang Dang napravio je koreografiju koja ide uz ove stihove i muziku i lansirao globalni korona plesni izazov na društvenoj mreži Tik Tok. Sada ljudi širom svijeta objavljuju ovaj ples na društvenim mrežama i dijele poruke o značaju pravilnog i redovnog pranja ruku za sprečavanje širenja korona virusa.

UNICEF Crna Gora

Sviđa mi se ova globalna kampanja mladih koji kroz ples i muziku promovišu higijenu i ne šire paniku povodom korona virusa i zato smo odlučile da im se pridružimo.

Jana Kostić

Dunja Šestović je dio svog vremena kod kuće iskoristila upravo za snimanje i objavljivanje videa kroz koji odgovara na globalni izazov plesa u vezi s korona virusom i promoviše pravilno pranje ruku.

UNICEF Crna Gora

Malo plesa ne može da škodi, naprotiv, zdravo je. Zato, ostani doma, peri ruke i pleši.

Dunja Šestović

Mlada reporterka Sara Marković podsjeća na neophodnost da se ograniči vrijeme ispred ekrana, posebno sada, kada su djeca i mladi stalno u kući.

U prosjeku, djeca i mladi u Crnoj Gori provode osam sati ispred raznih ekrana i to kad nema korona virusa i izolacije u kući. Zato je bitno da se obrati pažnja na to da se taj broj sati sada ne bi još više povećao i da se to vrijeme ispuni kvalitetnim medijskim sadržajima.

Sara Marković

I drugi mladi reporteri će u narednim danima objavljivati video-poruke kako bi promovisali kritičku analizu svih medijskih sadržaja radi prepoznavanja lažnih vijesti i sprečavanja širenja panike, dobru higijenu, kvalitetno provedeno vrijeme kod kuće i uspostavljanje ravnoteže između onlajn i oflajn aktivnosti, itd.

Mladi reporteri su volonteri UNICEF-a koji promovišu medijsku pismenost i prava djeteta u Crnoj Gori kroz kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”. Njihov dosadašnji angažman prepoznat je kroz Globalnu nagradu medijske pismenosti, koju je UNESKO, za ovu inicijativu, dodijelio UNICEF-u Crne Gore prošle godine.