UNICEF-ovi mladi reporteri objašnjavaju mjere društvene distance i poručuju: Ostanimo doma!

Kroz kratke video-poruke na društvenim mrežama, UNICEF-ovi mladi reporteri objašnjavaju zašto je bitno da se poštuju mjere društvene distance i pozivaju građane da ostanu kod kuće

Jelena Perovic
mladi reporter
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
04 April 2020

U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje #Ostanidoma, kroz kratke video-poruke na društvenim mrežama, UNICEF-ovi mladi reporteri objašnjavaju zašto je bitno da se poštuju mjere društvene distance i pozivaju građane da ostanu kod kuće.

Istraživanje koje je Ipsos, uz podršku UNICEF-a, sproveo tokom ove nedjelje pokazuje da se svaki peti građanin i dalje djelimično pridržava ovih mjera, iako ih svi ostali poštuju.

To je motivisalo mlade reportere da kroz kratke video-poruke pojasne zašto su ove mjere bitne.

Nastasja Gluščević je u svom videu prevela i iskoristila simulacije koje je „Washington Post“ nedavno objavio kako bi objasnio kojom brzinom se bolest širi u jednom društvu zavisno od toga koliko se poštuje društvena distanca.

Simulacije su mi se svidjele, jer su svima jasne. Na ekranu se vidi da se bolest najsporije širi kada najveći broj građana ostane doma. U tom slučaju, zdravstveni sistem može da pomogne svim pacijentima, jer ih nema previše istovremeno.

Nastasja Gluščević, mlada reporterka
UNICEF Crna Gora

Dunja Šestović je u svom videu, kroz humor, pozvala sve da ostanu doma. Dunja podsjeća da je, u istraživanju koje je Ipsos, uz podršku UNICEF-a, sproveo tokom ove nedjelje, 70 posto građana Crne Gore izjavilo da vjeruje da će ljudima biti teško da se izbore sa stresom ako mjere društvene distance potraju.

Mislim da je humor jako bitan, posebno u kriznim situacijima poput ove. Dobar je za mentalno zdravlje, ali i za pojašnjavanje ljudima zašto da ostanu doma, svakog dana, koliko god ove mjere budu trajale i koliko god im to možda bude teško.

Dunja Šestović, mlada reporterka
UNICEF Crna Gora

Sara Marković u svom video-obraćanju podsjeća da je poštovanje društvene distance povezano s kvalitetom zdravstvene njege koju će oboljeli građani dobiti.

Stvari su prilično jednostavne: ako se nas previše javlja bolnicama svakog dana, nema dovoljno ljekara ni ljekova za sve nas. Ako se taj isti broj javlja za pomoć tokom mjesec dana, a ne tokom jednog dana, svi ćemo dobiti adekvatnu zdravstvenu njegu. Zato, ostanimo doma, jer nije isto hoćemo li se svi razboljeti u 30 dana ili tokom nekoliko mjeseci.

Sara Marković, mlada reporterka
UNICEF Crna Gora

I drugi mladi reporteri će u narednim danima objavljivati video-poruke kako bi podizali svijest mladih, kao i drugih građana, o ključnim porukama u vezi s koronavirusom.  

„Prema nedavnom istraživanju Ipsosa, koje je urađeno uz podršku UNICEF-a, mladi su najmanje zabrinuti zbog koronavirusa i stoga najviše skloni da ne poštuju mjere društvene distance. Međutim, moja poruka mladima je: Ostanimo doma, zaštitimo druge od sebe. Svako od nas može da prenese koronavirus na babu, đeda, roditelje ili druge nama drage ljude koji možda nemaju tako jak imunitet. O tome treba sad da mislimo. Zato, ostanimo doma“, zaključuje Sara.

Mladi reporteri su volonteri UNICEF-a koji promovišu medijsku pismenost i prava djeteta u Crnoj Gori kroz kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”. Njihov dosadašnji angažman prepoznat je kroz Globalnu nagradu medijske pismenosti, koju je UNESKO, za ovu inicijativu, dodijelio UNICEF-u Crne Gore prošle godine.