UNICEF-ova volonterka Sofija promoviše medijsku pismenost

Ključno je da se djeca medijski opismene

Tina Dimić Raičević
Mlada reporterka Sofija na konferenciji za novinare
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
26 Februar 2019

PODGORICA, 26. FEBRUAR 2019. – Srednjoškolka Sofija Krivokapić vidjela je na društvenim mrežama oglas za audiciju za UNICEF-ove volontere – mlade reportere i odlučila je da se prijavi. To je bilo u maju 2018. godine. Danas je Sofija veoma zadovoljna ovim jedinstvenim volonterskim iskustvom.

Mladi i djeca nisu dovoljno medijski pismeni u mojoj okolini, pa sam htjela da nekako doprinesem da se to promijeni. Prvo sam, međutim, morala da prođem kroz proces opismenjavanja sebe, pa tek onda drugih. Veoma sam ponosna što sam dio prvog UNICEF-ovog tima volontera – mladih reportera.

Sofija, mlada reporterka

Ona se trudi da svojim primjerom inspiriše i svoje okruženje, kako bi volonterizam postao dio naše svakodnevice. Smatra da bi volonterizam trebalo da bude svojstven mladima, što, kako ocjenjuje, trenutno i nije baš slučaj u njenom okruženju.

Mlada reporterka Sofija u studiju snima pjesmu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Sofija u studiju snima pjesmu „Birajmo šta gledamo“ u okviru kampanje medijske pismenosti u Podgorici u avgustu 2018.

Možda je razlog manjak društvene svijesti koja bi trebalo da je urezana kroz društveni angažman, a koji je trebalo da naučimo vjerovatno još u djetinjstvu, od roditelja, nastavnika i odraslih koji tada utiču na nas. Ali, vjerujem da napredujemo.

Sofija, mlada reporterka

Sofija smatra da nas učešće u aktivnostima, poput ove o medijskoj pismenosti, obogaćuje ne samo znanjima iz različitih oblasti, već nas i duhovno oplemenjuje.

U čovjekovoj prirodi jeste da teži promjenama, nečem boljem, i upravo svaka individua bi trebalo da bude pokretač promjena, naročito omladina. Umjesto letargičnih i uspavanih mladih ljudi, mislim da su nam potrebni kreativni, odgovorni i spremni mladi ljudi koji zaista žele da naprave neku promjenu. I vjerujem da je volonterizam, ako ništa drugo, pravi početak za to.

Sofija, mlada reporterka

Učešće u kampanji medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, koju su UNICEF i Agencija za elektronske medije Crne Gore pokrenuli u februaru 2018, prije svega, promijenilo je način na koji Sofija doživljava ulogu i uticaj medija.

Sada sam mnogo obazrivija u konzumiranju medijskog sadržaja, pa i sama pokušavam da pravim što kvalitetniji sadržaj. Te promjene nisu došle odmah, već su se tokom mjesečne edukacije ustalile u mom životu.

Sofija, mlada reporterka
Mlada reporterka Sofija na radionici za mlade reportere
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Kogali pozdravlja UNICEF-ove volontere / mlade reportere, među kojima je i Sofija (prva s lijeva) u prostorijama UN-a u Podgorici u avgustu 2018.

Ona upozorava da je ključno da se djeca medijski opismene, jer se u suprotnom  mogu izgubiti u mnoštvu informacija, sadržaja, primjerenih i neprimjerenih, i zalutati negdje u virtuelnom svijetu.

Zato smatram da je, ne samo u Crnoj Gori već i u cijelom svijetu, važno da se djeca i mladi medijski opismenjavaju kako bi znali da se snalaze u ovom novom svijetu.

Sofija, mlada reporterka

Iskustvo koje je stekla na UNICEF-ovim radionicama pojačalo je njeno interesovanje za novinarstvo kao moguću profesiju u budućnosti, tako da nije isključeno da Crna Gora ubrzo dobije još jednu, sasvim sigurno, medijski pismenu novinarku.

UNICEF Crna Gora