Razvijanje digitalnih vještina ‒ podrška obrazovanju djece

Djeca koja borave u centru „Ljubović” savladala alate za učenje na daljinu i naučila kako da bezbjedno koriste internet

UNICEF Crna Gora
Dječak na IT obuci u centru Ljubović
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
28 Septembar 2020

PODGORICA, 25. 9. 2020. - Zatvaranje škola usljed pandemije COVID-a-19 dodatno je ukazalo na činjenicu koliko je važno da djeca imaju pristup digitalnim tehnologijama, kao i da imaju potrebna znanja i vještine da ih koriste, kako bi mogla da prate nastavu koja se, usljed pandemije, prebacila na internet i računare. Ipak, prema nedavnoj studiji UN sprovedenoj u Crnoj Gori, 16 posto porodica s djecom starosti do 18 godina nema pristup kompjuteru ili laptopu koji je povezan na internet.

S ciljem da se umanje negativne posljedice pandemije na proces obrazovanja djece iz ranjivih grupa, UNICEF, u saradnji s kompanijom Telenor, organizovao je obuku za djecu o bezbjednom korištenju interneta u doba COVID-a-19 u nedavno uspostavljenoj  IT laboratoriji u centru „Ljubović“, u kom su smještena djeca kojima je sud izrekao vaspitnu mjeru ili imaju probleme u ponašanju.

Svako dijete ima pravo na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, bez obzira na to gdje se nalazi. Nastojali smo da damo podršku jednoj od najranjivijih grupa djece i adolescenata u procesu učenja i da na taj način umanjimo negativne uticaje pandemije na obrazovni proces.

Ivana Ceković, koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u

Djeca koja su polaznici ove trodnevne obuke nose pozitivne utiske s radionice, na kojoj su, kako kažu, stekla vrlo korisna i odmah primjenjiva znanja.

Učili smo o Office paketima kao što su Word, Power Point i Excel, što će mi koristiti pri učenju. Takođe, naučio sam da koristim društvene mreže da bih brže i lakše pronašao informacije koje me zanimaju. Sve to će mi u daljem životu dobro doći”, zadovoljno poručuje Damir.

Vrijednost ove obuke Marko vidi u tome što vještine koje je naučio doprinose razvoju njegove informatičke pismenosti, a takođe će mu pomoći i da se jednog dana lakše zaposli: „Obuka mi je pomogla da se nadogradim, da više naučim, a sve to će mi jako značiti za eventualno buduće zaposlenje, jer danas se bez informatičke pismenosti ne može ništa raditi. Takođe, ovo znanje olakšaće mi i učenje na daljinu.

Dina posebno raduje što će stečeno znanje moći odmah da primijeni u načinu na koji prihvata vijesti s interneta.

Posebno me raduje što sam naučio kako da prepoznam lažne vijesti, odnosno kako da znam šta je istina a šta je laž, jer ću ubuduće sve informacije provjeravati i čitati na drugačiji način. Na primjer, dosta ljudi vjeruje u objavu da osoba nije zaražena koronavirusom ako ne počne da kašlje nakon deset sekundi zadržavanja daha. Tokom obuke utvrdili smo da je u pitanju lažna vijest”, ponosno ističe Dino.

S njim je suglasan i Emir, koji je takođe naučio da prepoznaje lažne vijesti: „Naučio sam da prepoznam da su neke informacije za koje sam mislio da su tačne zapravo lažne.

Dječak prolazi obuku o bezbjednom korištenju interneta u doba COVID-a-19 u nedavno uspostavljenoj  IT laboratoriji u centru „Ljubović“, u Podgorici, u septembru 2020.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Dječak prolazi obuku o bezbjednom korištenju interneta u doba COVID-a-19 u nedavno uspostavljenoj IT laboratoriji u centru „Ljubović“, u Podgorici, u septembru 2020.

Iz kompanije Telenor, koja je opremila IT laboratoriju i na taj način omogućila da djeca imaju pristup sredstvima za onlajn učenje, podsjećaju da je važno da djeca razvijaju digitalne vještine i kada su škole zatvorene zbog pandemije.

Želimo da pomognemo djeci da na kreativan način, u okruženju i vremenu u kojem digitalna pismenost predstavlja jednu od neophodnih vještina, steknu potrebna znanja za bezbjedno i odgovorno korišćenje interneta i tako aktivno učestvuju u digitalnom društvu.

Đorđije Milović, specijalista za održivi razvoj i komunikacije u Telenoru

Obuka za djecu dio je inicijative „Digitalna bezbjednost za svako dijete” koja se realizuje u saradnji sa NVO Digitalizuj.me, uz podršku UNICEF-a  u Crnoj Gori i Telenora. Cilj inicijative je da podrži korišćenje digitalnih tehnologija u nastavi, ojača kapacitete profesionalaca u ovoj oblasti, kao i da podigne svijest djece i adolescenata o bezbjednosti na internetu u doba pandemije COVID-a-19.