Prvi tim UNICEF-ovih volontera − mladih reportera poručuje:

Birajmo šta gledamo, slušamo i čitamo!

Tina Dimić Raičević
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

09 Septembar 2019

PODGORICA, 5. SEPTEMBAR, 2019. – Šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali uručio je diplome prvom timu UNICEF-ovih volontera – mladih reportera i s njima razgovarao o iskustvima koje su stekli i njihovim planovima za budućnost.

 

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali razgovara s Balšom Božovićem i drugim mladim reporterima nakon dodjele diploma u UN zgradi u Podgorici, u septembru 2019

Učešće djece u društvu jedan je od vodećih principa Konvencije o pravima djeteta, kao i jedan od njenih ključnih izazova. Stoga, uspjeh je što se, 30 godina nakon njenog usvajanja, djeca i mladi  shvataju ozbiljno. Ovom prilikom želim da čestitam našim volonterima − mladim reporterima i da im zahvalim na doprinosu koji daju da se glas mladih čuje u crnogorskom društvu.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a

Mladi reporteri u razgovoru s Kogalijem istakli su brojne koristi od ove UNICEF-ove inicijative.

Balša Božović smatra da je ovaj volonterski program veoma važan za građanski aktivizam mladih, naročito u eri digitalizacije.

„Upravo poznavanje medijske pismenosti olakšava aktivizam mladih u digitalnom svijetu. Mladi mogu da iskoriste digitalne medije za širenje svojih akcija i poruka. Takođe, imaju mnogo više prilika za izražavanje u digitalnom svijetu”, ističe Balša.

Nađa Lalović ističe da je program bio veoma koristan i zanimljiv, jer je stekla znanja koja nije mogla steći u školi.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
S lijeva na desno: Draga Ivanović i Nađa Lalović nakon dodjele diploma u UN zgradi u Podgorici, u septembru 2019.

Dok nisam postala UNICEFova volonterka − mlada reporterka, nisam bila upoznata s terminom fake news, niti se iko iz medija, u školi ili u bilo kojoj drugoj instituciji potrudio da mi taj problem, kao djetetu, a sad već tinejdžerki, približi. Nekada su djeca koristila enciklopedije, a danas, u svijetu u kome živimo, koristimo internet. I to je super, imamo mnogo više izvora i mnogo više informacija, ali, ukoliko ne znamo na pravi način da pretražujemo sadržaj koji nam je potreban, možemo se naći u zamci netačnih, neprovjerenih i lažnih informacija.

Nađa Lalović , mlada reporterka - volonterka UNICEF-a

Danilo Bulatović je kroz volontiranje razvio nove i korisne vještine, ali i ono najvažnije – osjećaj da možemo da damo doprinos i nešto promijenimo na bolje.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

Taj osjećaj je neprocjenjiv. To je dvosmjeran proces u kojem dajemo dio sebe, ali i mnogo dobijemo zauzvrat. Smatram da se mladi kroz volonterske programe, poput ovog UNICEF-ovog, uče pravim vrijednostima, upoznaju nove ljude i postaju aktivni članovi svoje zajednice.

Danilo Bulatović, mladi reporter - volonter UNICEF-a

Arsenije Aleksa Mraković kazao je Kogaliju da je, kao UNICEF-ov volonter – mladi reporter, naučio koliko je važno da mladi zaista biraju šta gledaju, slušaju i čitaju.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

Ključno je da se djeca medijski opismene, jer se u suprotnom mogu izgubiti u mnoštvu informacija, sadržaja, primjerenih i neprimjerenih, i zalutati negdje u virtuelnom svijetu.

Arsenije Aleksa Mraković, mladi reporter - volonter UNICEF-a

Ranko Magovčević ističe da su radionice u okviru kampanje medijske pismenosti nešto najbolje što mu se do sada dogodilo u životu. Na njima je stekao nove prijatelje i otkrio šta želi da bude kad poraste. 

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
S lijeva na desno: Kristina Krivokapić, Ranko Magovčević i Tea Gašić, u zgradi UN-a u Podgorici, nakon svečane dodjele diploma, u septembru 2019.

Nakon što sam imao priliku da kao UNICEF-ov volonter − mladi reporter budem u radio-studiju, shvatio sam da ono što bih želio da radim u životu jeste da budem radio-voditelj.

Ranko Magovčević, mladi reporter - volonter UNICEF-a

Matija Sekulić ističe da je medijska pismenost podjednako važna kao i tradicionalna, koja podrazumijeva čitanje i pisanje.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Matija podsjeća na stihove pjesme koje su mladi reporteri napravili zajedno s UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Antonijem Pušićem alias Rambom Amadeusom: „Tehnologija je lijepa al' svojeglava stvar, dobar je sluga, ali zao gospodar!” u septembru, 2019.

U ’okeanu’ medijskih sadržaja, moramo naučiti dobro da ’plivamo’, u smislu da naučimo da razlikujemo kvalitetne od onih nekvalitetnih, tako ih na kraju i konzumiramo, a i sami proizvodimo. Na taj način postajemo medijski pismeno društvo.

Matija Sekulić, mladi reporter - volonter UNICEF-a
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
S lijeva na desno: Mila Mraković i Tara Simović nakon dodjele diploma u UN zgradi u Podgorici, u septembru 2019.

Mila Mraković i Tara Simović ponosne su što su dio prvog tima UNICEF-ovih volontera – mladih reportera.

„Naše priče su stigle do drugih i podstakle ih na razmišljanje”, ističe Mila.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
S lijeva na desno: Balša Božović, Dunja Sekulović i Miljan Vlahović poziraju nakon dodjele diploma u UN zgradi u Podgorici, u septembru 2019.

Ovakav program trebalo bi da inspiriše i obrazovni sistem u našoj zemlji kako bi medije koristili u svakodnevnoj nastavi u školi: djeca bi stekla osnove medijske pismenosti i istovremeno učila na mnogo kreativniji i zanimljiviji način.

Miljan Vlahović, mladi reporter - volonter UNICEF-a

Iskustvo koje je stekla na UNICEF-ovim radionicama pojačalo je Dragino interesovanje za novinarstvo kao svoju profesiju u budućnosti.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
S lijeva na desno: Draga Ivanović, Tea Gašić i Kristina Krivokapić u razgovoru s Kogalijem nakon dodjele diploma u UN zgradi u Podgorici, u septembru 2019.

Tokom programa stekla sam znanja o medijima, na koji način funkcionišu, ali i na koji način sama mogu kreirati medijski sadržaj. To je kod mene probudilo ljubav prema ovom poslu i odlučila sam da upišem novinarstvo na Fakultetu političkih nauka.

Draga Ivanović, mlada reporterka - volonterka UNICEF-a

UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri ključni su glasnogovornici kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”, koju su UNICEF i AEM započeli u februaru 2018.

Do sada je 24 mladih, učenika raznih srednjih škola Podgorice, jednom nedjeljno pohađalo radionice medijske pismenosti i aktivno učestvovalo u kampanji gostujući uživo u najpopularnijim TV emisijama, praveći reportaže za društvene mreže, objavljujući blogove, organizujući pres konferencije, akcije i događaje za vršnjake i građane...  

Napravili su i pjesmu i spot kampanje medijske pismenosti s UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Antonijem Pušićem poznatijim kao Rambom Amadeusom.

U saradnji sa TVCG, pokrenuli su i prvi TV dnevnik za mlade Wadada Crna Gora, za koji će nastaviti da rade.

U toku je audicija za drugi tim UNICEF-ovih volontera – mladih reportera, a u žiriju će, između ostalih, biti i predstavnici prvog tima. Oni će, takođe, biti angažovani na budućim radionicama medijske pismenosti kao vršnjački edukatori.