Predstavnici UN-a s djecom izučavali „Najveću lekciju na svijetu”

Povodom tridesete godišnjice od usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, održana "Najveća lekcija na svijetu"

Tina Dimić Raičević
Koordinatorka UN-a u Crnoj Gori Fiona Mekluni u učionici sa učenicima Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin” tokom održavanja „Najveće lekcije na svijetu”
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

07 Oktobar 2019

PODGORICA, 4. OKTOBAR – Povodom tridesete godišnjice od usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, učenici Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin” danas su s koordinatorkom UN-a u Crnoj Gori Fionom Mekluni, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osamom Kogalijem i pomoćnicom ministra prosvjete Arijanom Nikolić-Vučinić izučavali „Najveću lekciju na svijetu”, koja se organizuje širom svijeta da bi se djeca i mladi upoznali s Ciljevima održivog razvoja. 

Mekluni je tom prilikom kazala učenicima da su Ciljevi održivog razvoja osnova najvećeg razvojnog plana u istoriji  − Agende održivog razvoja do 2030. Riječ je o ambicioznom planu koji su usvojili lideri 193 zemlje članice UN. Agendom se predviđa izgradnja boljeg i pravednijeg svijeta u kojem će svako dijete ići u školu, glad i siromaštvo će biti iskorijenjeni, muškarci i žene će imati jednake šanse, globalno zagrijavanje neće ugrožavati našu budućnost, a resursi će se mudro koristiti.

Koordinatorka UN-a u Crnoj Gori Fiona Mekluni u učionici sa učenicima Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin” tokom održavanja „Najveće lekcije na svijetu” u Podgorici, u oktobru 2019. godine
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

Kada se završi Agenda 2030, imaćete 21 godinu. To je plan za vašu budućnost i zato se to tiče vas više nego ikog drugog. Zbog toga smo danas zajedno − da saznamo više o ovom planu kako biste mogli da preuzmete aktivnu ulogu u njegovom ostvarivanju. Svijet mora da čuje vaš glas i da  ga shvati ozbiljno.

Fiona Mekluni, koordinatorka UN-a u Crnoj Gori

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali podsjetio je da − prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta, čiji trideseti rođendan slavimo ove godine − djeca imaju pravo da kažu šta misle o stvarima koje ih se tiču. 

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori sa učenicima Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin” tokom održavanja "Najveće  lekcije na svijetu"
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

Djetinstvo se danas mnogo razlikuje u odnosu na ono od prije 30 godina. Stoga je bitno da čujemo djecu koja sada prolaze kroz ovo iskustvo, kako bismo mogli da ih podržimo na najbolji način.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić kazala je da kroz ovu inicijativu Ministarstvo prosvjete želi da podigne svijest, kako kod učenika tako i kod nastavnika, o značaju Ciljeva održivog razvoja.

Arijana Nikolić-Vučinić, pomoćnica ministra prosvjete
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

Ovaj interaktivni čas koji su učenici imali s predstavnicima UN-a veoma je značajan za njih, jer su na taj način dobili širu sliku o tome koliko se na globalnom nivou radi na ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, u želji da do 2030. našoj djeci ostavimo bolji svijet nego što smo ga mi naslijedili.

Arijana Nikolić-Vučinić, pomoćnica ministra prosvjete

Učenici OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin” smatraju da je siromaštvo jedan od najvećih problema s kojim se djeca u Crnoj Gori danas suočavaju.  

Elma Drinis, 13-godišnja učenica OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin”
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

Mnogi moji vršnjaci umjesto u školi vrijeme provode na ulici, prosjačeći. Ne bi trebalo da bude tako, jer i oni bi, kao i mi, trebalo da se obrazuju i da idu u školu. Postoje i djeca koja nemaju zdravstvenu zaštitu i to me takođe brine.

Elma Drinis, učenica OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin”

Elmin drug iz škole Pavle Čović kaže da djeca i odrasli samo zajedničkom akcijom mogu da pruže odgovor na te probleme.

Pavle Čović , učenik OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin”
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

Ukoliko odrasli ne mogu da riješe ove probleme, mislim da bi trebalo nas da pitaju za mišljenje, mislim da će čuti i neki dobar prijedlog o tome kako možemo zajedno da riješimo ove izazove.

Pavle Čović , učenik OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin”

„Najveća lekcija na svijetu” održava se svake godine da bi se djeca i mladi upoznali s Ciljevima održivog razvoja i da bi preduzeli akcije koje doprinose njihovom ostvarivanju.