Polaznica UPSHIFT radionice za mlade Jelena probudila Plužine

Mladi mogu promijeniti svijet

Tina Dimić Raičević
Jelena ispred postera u Kulturnom klubu u Plužinama
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
17 April 2019

Plužine

PLUŽINE, 15. APRIL 2019. - Kada se mladi ljudi udruže i pokrenu, divne stvari se događaju. To se desilo u Plužinama, gradiću na sjeveru Crne Gore, u kojem trenutno živi nešto više od tri hiljade stanovnika, od kojih većinu čini starija populacija

Mladi u tom gradu nisu imali gotovo nikakvog sadržaja kojim bi kvalitetno ispunili slobodno vrijeme, sve dok jedna mlada i razborita djevojka sa svojim drugaricama nije odlučila da se pokrene i to promijeni.

Jelena sa drugarima u Kulturnom klubu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Jelena sa drugariima i koleginicama u Kulturnom klubu u Plužinama u martu 2019.

Njeno ime je Jelena Mitrić. Iako ima tek 16 godina, dok razgovarate sa njom osjećate da je u pitanju prava liderka.

Naša priča počela je na jednom običnom popodnevnom druženju. Moja drugarica Sara je vidjela na portalu Kreaktivacija prijavu za UPSHIFT, poslala nam je link i prijavile smo se. Naša ideja je na početku bila osnivanje novinarske stanice, međutim, kasnije smo tu ideju promijenile i sad smo osnivačice Kulturnog kluba u Plužinama.

Jelena Mitrić, osnivačica Kulturnog kluba u Plužinama

Objašnjava da su namjerno osnovale Kulturni, a ne Omladinski klub, jer Plužine imaju preko 50 odsto starijeg stanovništva, te da su na taj način htjele da podstaknu druženje svih generacija.

Ističe da im je iskustvo na UPSHIFT-u, intenzivnoj, trodnevnoj radionici, na kojoj deset odabranih timova uči kako da, od prepoznatog problema, prođe kroz sve bitne korake koji vode do inovativnog rješenja, mnogo pomoglo.

Na UPSHIFT-u smo naučile da je timski rad veoma važan. Kada smo saznale da ćemo dobiti sredstva da realizujemo našu ideju bile smo uzbuđene i srećne.

Jelena Mitrić, osnivačica Kulturnog kluba u Plužinama

Povjerenje koje su dobile Jelena i njen tim su brzo opravdali. Od Opštine su dobile prostor za  Klub, same ga uredile i krenule sa aktivnostima.

“Organizovale smo Dan društvenih igara za sve stanovnike našeg grada, zatim humanitarnu svirku na kojoj smo prikupile dio sredstava za liječenje jedne djevojčice,” kaže Jelena i dodaje da je ovo tek početak, jer planiraju još mnogo akcija.

Za Jelenu je ovaj projekat bio dokaz da može da uspije u onome što želi, te da samo treba da se bude posvećena i uporna.

Jelena sa drugaricom na stepenicama ispred kluba
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
Jelena sa drugaricom na stepenicama ispred kluba razgovara o budući aktivnostima kluba u Plužinama u martu 2019.

“Iskreno primjećujem da sam se mnogo promijenila. Postala sam ozbiljnija, odgovornija i sada svim zadacima prilazim sa mnogo više posvećenosti i energije,” ističe Jelena.

Novo mjesto za okupljanje i druženje mladih u Plužinama postao je Kulturni klub. Tamo se sada razmjenjuju ideje o novim projektima, ali i vode razgovori o svakodnevnim izazovima sa kojima se suočavaju, od školskih do ljubavnih briga.

“Svaki slobodni trenutak provodimo u Klubu, slušamo muziku, ponekad odgledamo neki film, nekad i učimo, ali sam srećna, jer je Klub postao naše omiljeno mjesto,” kaže Jelena.

Jelena vjeruje da svojim primjerom može inspirisati i druge da se pokrenu i učine neke dobre stvari kako za sebe, tako i za svoju zajednicu.

Svojim vršnjacima bih poručila da budu aktivni na poljima koje ih zanimaju, da vjeruju u sebe i da nikad ne odustaju.

Jelena Mitrić, osnivačica Kulturnog kluba u Plužinama

Ova priča je primjer kako mladi mogu promijeniti svijet. Jelena i njene drugarice su već promijenile dio svijeta – Plužine. I to je, uvjerena je Jelena, tek početak njenog puta.