Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a, završio trogodišnji mandat u Crnoj Gori

Kogali će nastaviti da radi kao šef predstavništva UNICEF-a u Tadžikistanu, a novi šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori uskoro će biti imenovan

Jelena Perovic
Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
30 April 2020

Podgorica, 30. april 2020. – Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a, danas završava svoj trogodišnji mandat u Crnoj Gori i počinje novi, kao šef predstavništva UNICEF-a u Tadžikistanu.

„Veoma sam zahvalan na gostoprimstvu koje mi je Crna Gora pružila u prethodne tri godine. Drago mi je što na odlasku mogu reći da sam svjedočio stalnom rastu u pogledu prava djeteta. To je ohrabrujuće i iskreno se nadam da će Crna Gora nastaviti ovim putem – to je etički ispravna i mudra odluka”, kaže Kogali.

Na odlasku, ističe uspješnu saradnju UNICEF sa svim relevantnim akterima u Crnoj Gori.

„Mi sarađujemo sa svima, ne samo s Vladom, već u velikoj mjeri i s civilnim društvom, privatnim sektorom, medijima, istraživačkim i akademskim institucijama. Odlazim sa snažnim osjećajem zadovoljstva, jer iza sebe ostavljam vrlo jak UNICEF-ov tim, koji je posvećen i entuzijastičan da nastavi da pruža podršku kako bi svako dijete ostvarilo sva svoja prava”, ističe Kogali.

Njegova poruka Crnoj Gori glasi: UNICEF će nastaviti da podržava Crnu Goru, jer se izuzetno ponosimo uzornim radom u ovoj zemlji. Vaša djeca i Crna Gora zaslužuju sve najbolje. Vaš prosperitet počinje danas ulaganjem u vašu budućnost ‒ vašu djecu!”

Novi šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori uskoro će biti imenovan. U međuvremenu će tim UNICEF-a voditi Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. 

Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Željko Bracanović / 2018
Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Mihaela Bauer govori na događaju u Budvi 2018. godine

„UNICEF će u narednom periodu nastaviti da podržava jednaka prava za svu djecu, posebno onu koja su najviše ugrožena, poput djece koja žive u siromaštvu, djece sa smetnjama u razvoju, djece bez roditeljskog staranja i djece izložene nasilju”, kaže Bauer.

Nakon Nole Skiner i Bendžamina Perksa, Osama Kogali je treći šef predstavništva UNICEF-a otkako je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost 2006. godine.

Prije dolaska u Crnu Goru, Kogali je bio šef predstavništva UNICEF-a u Omanu, zamjenik šefa predstavništva UNICEF-a u Iraku, regionalni ekspert za vanredne situacije pri Regionalnoj kancelariji UNICEF-a za Bliski istok i sjevernu Afriku, glavni koordinator za vanredne situacije pri UNICEF-oj kancelariji u Pakistanu, itd. Kao državljanin Sudana, svoj profesionalni angažman u UNICEF-u započeo je upravo u toj državi 1992. godine. Magistar je ekonomskih nauka.