Nikola Vučević pridružio se kampanji „Birajmo šta gledamo“

Medijska pismenost

Tina Dimić Raičević
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

19 Jun 2019

BAR, 16. jun 2019. - Poznati crnogorski košarkaš i NBA zvijezda Nikola Vučević pridružio se kampanji medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, koju od prošle godine sprovode UNICEF i Agencija za elektronske medije.

Tim povodom, podsjetio je na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja ove kampanje koji pokazuju da svako drugo dijete u Crnoj Gori tokom posljednje godine nije prisustvovalo nijednom sportskom događaju, kao i da djeca uzrasta 12−17 godina u prosjeku dnevno provode osam sati dnevno pred ekranima.

Odlučio sam da podržim kampanju ‚Birajmo šta gledamo’, jer kao sportista i dijete koje je odraslo na sportskim terenima znam koliko je sport važan za razvoj djece. Nije samo u Crnoj Gori, već je u cijelom svijetu prepoznat problem da djeca provode mnogo vremena pred ekranima, i mislim da je sjajna stvar što je UNICEF pokrenuo ovu kampanju i svim srcem je podržavam.

Nikola Vučević, crnogorski košarkaš i NBA zvijezda

Vučević već drugu godinu zaredom organizuje kamp za mlade košarkaše u Baru. Na taj način želi da podstakne razvoj sporta i sportskih aktivnosti za djecu i mlade u Crnoj Gori. On ističe da je ključno da roditelji usmjeravaju djecu da se aktivno bave sportom, kako zbog zdravlja, tako i zbog razvoja socijalnih vještina.

UNICEF Crna Gora / Krsto Vullović / 2019

To je i cilj kampa koji organizujem – da se djeca druže, da upoznaju nove drugare, da steknu iskustva koja će zauvijek pamtiti. Ja sam, na primjer, sve najbliže prijatelje stekao kroz sport, i to iz najmlađih dana, i smatram to najvećim bogatstvom.

Nikola Vučević, crnogorski košarkaš i NBA zvijezda

Tom prilikom, Vučević je posebnu poruku uputio i privatnom sektoru.

Iskoristiću ovu priliku da pozovem privatni sektor da pomognu sportskim klubovima da obezbijede djeci adekvatne uslove da mogu da se bave sportom. Mislim da bi to bila sjajna stvar, jer omladina Crne Gore je budućnost Crne Gore.

Nikola Vučević, crnogorski košarkaš i NBA zvijezda

Mladi košarkaši iz svih crnogorskih opština već tri dana su na kampu u Baru. U razgovoru s mladim reporterima kampanje medijske pismenosti poručili su svojim vršnjacima da je mnogo bolji osjećaj igrati košarku offline – na terenu, nego online – putem igrica.

UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

Čast mi je što sam imao priliku da na ovom kampu učim od NBA igrača. To što igram košarku mi mnogo znači. Stekao sam puno prijatelja, naučio šta znači timska igra, i svima bih preporučio da umjesto kompjutera uzmu loptu i izađu na teren.

Dimitrije Milić, polaznik košarkaškog kampa iz Bijelog Polja.

Mladi košarkaš iz Bara, Petar Kosović, koji je i prošle godine učestvovao na kampu koji organizuje Nikola Vučević, ističe da je tako stekao neprocjenjiva životna iskustva.

Košarka je zanimljiv sport, dinamičan, i vjerujte da je mnogo ljepše šutirati loptu s drugarima dva sata nego isto toliko vremena sjedjeti u fotelji i tipkati na telefonu.

Petar Kosović, mladi košarkaš iz Bara
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019
Polaznici košarkaškog kampa Nikola Vučević u Baru u junu 2019. godine

UNICEF-ov volonter − mladi reporter Danilo Bulatović zadovoljan je što je imao priliku da se sretne s Nikolom Vučevićem.

Imajući u vidu da se godinama bavim košarkom, čast mi je bila da vidim vrhunskog sportistu poput Nikole Vučevića kako nalazi vrijeme da se posveti djeci i mladima Crne Gore i podrži našu kampanju. Smatram ga sjajnim uzorom za nas mlade i vjerujem da će njegov glas doprijeti do roditelja i djece Crne Gore i podstaći ih da idu na sportske događaje i bave se sportom.

Danilo Bulatović, UNICEF-ov volonter − mladi reporter
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019
Mladi polaznici košarkaškog kampa i mladi reporteri - UNICEF-ovi volonteri u Baru, u junu 2019. godine

Kampanja medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo” započeta je u februaru 2018. i do sada je za nju čuo svaki drugi građanin Crne Gore. Cilj kampanje je podsticanje razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanje kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.