Mladi iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine zajedno rješavaju probleme

Mladi su zajedno tražili inovativna rješenja za probleme u njihovim lokalnim zajednicama

Vanja Radulović
Učesnici druge regionalne UPSHIFT radionice u Petrovcu u martu 2020. godine
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
29 Jun 2020

Petrovac, Crna Gora, 8. mart 2020. – Tokom druge regionalne UPSHIFT radionice, organizovane u Crnoj Gori uz podršku UNICEF-a, mladi iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine zajedno su tražili inovativna rješenja za probleme mladih u njihovim lokalnim zajednicama.

Filip Grdinić iz Danilovgrada je sa članovima svog tima radio na rješavanju problema nedostatka mladih ljudi koje se bave zanatima. Na UPSHIFT-u mu se najviše dopao rad u mješovitom timu mladih iz raznih zemalja regiona.

Filip Grdinić iz Danilovgrada
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Filip Grdinić iz Danilovgrada govori kako će mu iskustvo sa UPSHIFT-a mnogo pomoći kako u životu, tako i na fakultetu, u Petrovcu, u martu, 2020. godine

Prije svega, naučio sam da radim u timu i sarađujem sa drugima, kao i da  prezentujem svoje mišljenje pred žirijem. Smatram da će mi ovo iskustvo mnogo  pomoći kako u životu, tako i na fakultetu.

Filip Grdinić, učesnik druge regionalne UPSHIFT radionice iz Danilovgrada

Ena Karagić, studentkinja psihologije iz Sarajeva, bila je dio tima koji je radio na pronalaženju rješenja za problem profesionalne orijentacije mladih, koji, prema njenom mišljenju, najviše pogađa mlade koji završavaju osnovnu ili srednju školu.

Regionalni UPSHIFT je donio mnogo inovacija u naš projekat, iz prostog razloga što smo uočili brojne razlike u obrazovnim sistemima, a to smo odlučili da iskoristimo na najbolji, inovativan način.

Ena Karagić, studentkinja psihologije iz Sarajeva, učesnica druge regionalne UPSHIFT radionice
Ena Karagić, studentkinja psihologije iz Sarajeva, učesnica druge regionalne UPSHIFT radionice
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Ena Karagić, studentkinja psihologije iz Sarajeva, govori o tome kako su na radionicama UPSHIFT-a uočili brojne razlike u obrazovnim sistemima država učesnica i na taj način da pokušali da pomognu u pronalaženju rješenja za problem profesionalne orijentacije mladih, u Petrovcu, u martu, 2020. godine

Njihovi mentori su takođe bili iz raznih djelova regiona. Kristina Palić, jedna od mentorki, smatra da je upravo saradnja mladih iz različitih sredina na rješavanju sličnih problema jedan od ključnih izazova i prednosti regionalnog UPSHIFT-a.

Kristina Palić, jedna od mentorki na drugoj regionalnoj radionici UPSHIFT-a
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Kristina Palić, jedna od mentorki govori o tome kako je saradnja mladih iz različitih sredina na rješavanju sličnih problema jedan od ključnih izazova i prednosti regionalnog UPSHIFT-a, u Petrovcu, u martu 2020. godine

Dodatni izazov je bio spajanje dve različite ekipe u planiranju samog rešenja. Iako su ekipe imale slične probleme – skoro iste, prosto su iz različitih država i gradova, pokušali su da nađu neko rešenje koje mogu da implementiraju i jedni i drugi u svojim zajednicama.

Kristina Palić, mentorka na drugoj regionalnoj radionici UPSHIFT-a

UPSHIFT je UNICEF-ov program razvijen na Balkanu koji se danas primjenjuje u više od 20 zemalja svijeta. Mladi prvo učestvuju na trodnevnoj radionici tokom koje imaju priliku da nauče kako da prepoznaju, analiziraju i riješe probleme u svojoj zajednici. Nakon UPSHIFT radionice, timovi mladih dobijaju sredstva za sprovođenje rješenja koja su osmislili uz podršku mentora.

UPSHIFT je od strane Svjetske banke prepoznat kao jedan od 10 inovativnih modela za rješavanje nezaposlenosti mladih, a prihvaćen je i kao model dobre prakse za rješavanje problema u okviru globalne UN inicijative za mlade Generation Unlimited. 

Naš cilj je da UPSHIFT metodologija uđe i u škole i postane dio redovnog školskog programa i na tome ćemo svakako raditi u narednom periodu.

Nikola Vulić, koordinator UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade
Nikola Vulić, koordinator UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Nikola Vulić, koordinator UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade kaže da je cilj da UPSHIFT metodologija uđe i u škole i postane dio redovnog školskog programa, u Petrovcu, u martu 2020.godine

Regionalne UPSHIFT radionice organizuju se u okviru regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira  Fond UN-a za izgradnju mira.