Medicinska sestra Vanja stabilan oslonac roditeljima i djeci

Zahvaljujući timskom radu i posvećenosti, Dom zdravlja u Mojkovcu šampion je rutinske imunizacije godinama unazad

UNICEF Crna Gora
Vanja Damjanovic
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2022
27 Jul 2022

MOJKOVAC, 27. jul 2022. Valentina Vanja Damjanović je glavna sestra za imunizaciju u Domu zdravlja Mojkovac. Vanja je dio posvećenog tima zahvaljujući kojem mala opština na sjeveru Crne Gore bilježi značajno više stope imunizacije djece u odnosu na nacionalni prosjek.

U ambulanti za vakcinisanje, veseli motivi na zidovima i osmijesi na licima pedijatrijskih sestara dočekuju djecu i roditelje koji dolaze na redovno vackinisanje djece protiv zaraznih bolesti.

„Bez timskog rada imunizacija se ne može sprovesti kako treba“, prvo je što poručuje ova medicinska sestra, omiljena među roditeljima i najmlađim pacijentima u Mojkovcu.

Svim roditeljima koji imaju nedoumice u vezi s imunizacijom Vanja strpljivo objašnjava korake od ulaska u Dom zdravlja do primanja vakcine.

„Djeca se prvo pregledaju kod pedijatra, pa dolaze kod mene. Dolaze sa zdravstvenom knjižicom, 'žutim' vakcinalnim kartonom i izvodom iz elektronskog registra imunizacija. Na izvodu uvijek napišemo koja vakcina je data tog dana. Moj broj telefona uvijek je na dnu papira“, kaže Vanja.

Dom zdravlja Mojkovac
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2022
Timski rad ključan za šampionske rezultate

Potom, dodaje, roditeljima objasni o kom tipu vakcine se radi, da li se daje u mišić na ruci, nozi i sl.

„Uvijek ukažem na očekivane neželjene reakcije, da se nerijetko nakon vakcinacije nekim vakcinama može pojaviti povišena tjelesna temperatura, pripremim ih da su to očekivane stvari i obavezno dam savjet. Dijete i roditelji obično provedu 15 minuta kod nas u čekaonici i na kraju uvijek poručim – šta god vam treba, u bilo koje doba, zovite me da bih vam pružila savjet. Svi to prihvataju, zovu me, nema nikakvih problema“, navodi Vanja.

Ona poručuje i drugim kolegama, koji nisu direktno uključeni u sprovođenje imunizacija, da takođe budu dio tima i pomognu da svako dijete bude zaštićeno od bolesti.

Obuhvat imunizacijom u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou, imajući u vidu projektovani cilj koji je neophodan za zaštitu od epidemija – obuhvat od 95 posto. Posebno je nizak procenat obuhvata prvom dozom vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele, koji je na nacionalnom nivou u 2021. godini, u momentu izrade izvještaja Instituta za javno zdravlje o sprovedenim imunizacijama, iznosio nešto više od 18% posto, a u pojedinim opštinama i daleko ispod toga. S obzirom na ovako nisku stopu obuhvata prvom dozom vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele, neophodno je kontinuirano jačanje sistema na svim nivoima zdravstvene zaštite za postizanje ciljanih obuhvata vakcinacijom. Potrebno je i kontinuirano osnaživati i pozivati roditelje, uz informisanje o važnosti rutinske imunizacije za zaštitu zdravlja djece protiv zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama.

Vizual imunizacija
UNICEF Crna Gora

Prema istraživanju javnog mnjenja, koje je u januaru ove godine sproveo IPSOS uz podršku Evropske unije i UNICEF-a, većina građana se slaže da je djecu potrebno vakcinisati protiv zaušaka, malih boginja i rubele, pri čemu se troje od petoro građana u potpunosti slaže s ovim stavom. Građani, prema istom istraživanju, smatraju da su za ovo pitanje u najvećoj mjeri stručni pedijatri i ostali ljekari i medicinsko osoblje.

Kampanja za vakcinaciju protiv malih boginja, zaušaka i rubele dio je dvogodišnje zdravstvene inicijative koju finansira EU, a sprovodi Ministarstvo zdravlja uz podršku UNICEF-a. Cilj ove inicijative jeste da podrži Crnu Goru da se efikasno izbori s pandemijom koronavirusa i da istovremeno sprovodi rutinsku imunizaciju kako bi se izbjegla epidemija bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama.