Medicina ne donosi zaključke na osnovu fejsbuk postova

Svaki peti građanin/građanka vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni

Tina Dimić Raičević
Vlado Raicevic iz IPSOS-a i dva mlada reportera
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019
22 April 2019

PODGORICA, 22.  APRIL - Svaki peti/peta građanin/građanka Crne Gore vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni, dok svaki/svaka drugi/druga vjeruje da su ovi tekstovi dio „teorija zavjere” i da se ne zasnivaju na naučnim činjenicama. To je pokazalo istraživanje koje je za potrebe UNICEF-a uradila istraživačka agencija IPSOS u periodu od 9. do 14 aprila 2019. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1030 ispitanika.

Direktor IPSOS-a za Crnu Goru Vladimir Raičević kazao je da je istraživanje pokazalo dva ključna nalaza koji jasno ukazuju na značaj medijske pismenosti za javno zdravlje.

Vlado Raičević iz IPSOS-a i Balša Božović, mladi reporter
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulević / 2019

Prvo − više od dvije trećine građana vjeruje da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljujući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti. Drugo – petina građana vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni. Polovina vjeruje da su ovi tekstovi dio „teorija zavjere” i da se ne zasnivaju na naučnim činjenicama. Čak svaki četvrti građanin ne zna šta da misli o istinitosti ovih tekstova, što ga čini potencijalnom žrtvom lažnih vijesti o vakcinama.

Vladimir Raičević, direktor IPSOS-a za Crnu Goru

Širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan je od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta. Zato UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus poručuje da je vakcinacija civilizacijsko dostignuće, te da otkriće vakcina predstavlja prelomnu tačku u razvoju medicine.

Vakcinama je čovječanstvo iskorijenilo najopakije bolesti. Medicina je nauka, ozbiljna nauka. Medicina ne donosi zaključke i odluke na osnovu nečijeg posta na fejsbuku ili instagramu.

Antonije Pušić alias Rambo Amadeus, UNICEF-ov ambasador dobre volje

Da bismo prepoznali lažne vijesti o imunizaciji, ali i o drugim temama, potrebno je da budemo medijski pismeni, poručuju mladi reporteri − volonteri kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, koju su pokrenuli UNICEF i Agencija za elektronske medije Crne Gore.

Sofija Krivokapić, mlada reporterka
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

Razne informacije na internetu i u drugim medijima mogu, ali ne moraju, biti tačne. To što danas svi imamo internet ne čini nas ljekarima. Stoga, ovom prilikom pozivam sve roditelje da se o vakcinama konsultuju sa stručnjacima, tj. ljekarima.

Sofija Krivokapić, mlada reporterka

Sofijin kolega, mladi reporter Balša Božović ističe da je interenet ogromna biblioteka, ali, da bismo je koristili kako treba, neophodno je da budemo medijski pismeni.

To znači da treba da vidimo ko je izvor određene informacije, koliko je taj izvor pouzdan i stručan, šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, i konačno, šta kažu stručnjaci. Dakle, pozivam roditelje da analiziraju sve medijske poruke kako bi prepoznali lažne vijesti i da o vakcinama ne odlučuju bez ljekara.

Balša Božović, mladi reporter
Balsa Bozovic, mladi reporter
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

Svjetska zdravstvena organizacija je 2019. proglasila neodlučnost u pogledu vakcinisanja  – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Zbog toga UNICEF, 24. aprila, pokreće globalnu onlajn kampanju „Vakcine djeluju” s ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina. Kampanja će kroz mnogobrojne objave na društvenim medijima obezbijediti pouzdane, naučno zasnovane informacije o bezbjednosti vakcina i značaju vakcinacije za spašavanje miliona života djece širom svijeta.

UNICEF Crna Gora