Izjava izvršne direktorke UNICEF-a Henrijete For

o prekidu imunizacije i pružanja osnovnih zdravstvenih usluga usljed pandemije Covida-19

UNICEF
Imunizacija
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
06 April 2020

NJUJORK, 26. mart 2020. „Širom svijeta pandemija Covida-19  sisteme zdravstvene zaštite stavlja pod ogroman pritisak, pošto su napori zdravstvenih radnika uglavnom usmjereni na odgovor na ovu bolest.

Fizičko distanciranje navodi roditelje da donose teške odluke u pogledu odlaganja rutinske imunizacije njihove djece.

Evidentna je nestašica medicinskih sredstava, a lanci snabdijevanja su pod nezabilježenim pritiskom zbog problema u transportu. Otkazivanja letova i ograničenja u pogledu trgovinske razmjene koje su zemlje uvele ozbiljno su ograničili pristup osnovnim ljekovima, uključujući i vakcine.

Kako pandemija bude napredovala, možemo očekivati da će usluge od najvećeg značaja za očuvanje i spašavanje života, uključujući imunizaciju, biti poremećene, posebno u Africi, Aziji i na Bliskom istoku – upravo tamo gdje su prijeko potrebne.

U najvećem riziku su djeca iz najsiromašnijih porodica koja žive u zemljama zahvaćenim sukobima i prirodnim katastrofama.

Posebno smo zabrinuti zbog zemalja koje se bore protiv epidemije malih boginja, kolere ili polija, dok reaguju na slučajeve Covida-19, poput Avganistana, Demokratske Republike Kongo, Somalije, Filipina, Sirije i Južnog Sudana. Epidemije ovih bolesti dodatno su opteretile njihove sisteme zdravstvene zaštite, ali i dovele do gubitaka života i patnje. U ovom trenutku, ove zemlje ne mogu sebi priuštiti da se suoče s dodatnim epidemijama bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Poruka je jasna: Ne smijemo dozvoliti da zdravstvene intervencije kojima se čuvaju i spašavaju životi postanu žrtva naših nastojanja da izađemo na kraj sa Covidom-19.

UNICEF je posvećen pružanju podrške osnovnim potrebama sistema zdravstvene zaštite i imunizacije u najteže pogođenim zemljama i to na način koji ograničava rizik od prenosa Covida-19. Ulažemo velike napore da bismo osigurali da adekvatne zalihe vakcina budu dostupne u svim zemljama kojima su potrebne. Blisko sarađujemo s globalnim dobavljačima vakcina kako bismo osigurali da proizvodnja ne bude prekinuta te da se procesom dobavljanja upravlja na najbolji mogući način u ovim složenim okolnostima. Takođe, pružamo dodatnu podršku vladama da nastave s isporukom vakcina tokom ove pandemije.

U narednim danima, brojne vlade će možda morati da odlože preventivne kampanje masovnog vakcinisanja kako bi se osiguralo da pružanje usluga imunizacije ne doprinosi širenju Covida-19 i kako bi bile ispoštovane preporuka u vezi s fizičkim distanciranjem.

UNICEF snažno preporučuje da sve vlade započnu proces pažljivog planiranja intenziviranja aktivnosti u vezi s imunizacijom nakon što se pandemija Covida-19 stavi pod kontrolu. Takve aktivnosti moraju se fokusirati na djecu koja će tokom ovog perioda, kada je došlo do prekida, propustiti da prime planirane doze vakcine i dati prednost najsiromašnijoj i najugroženijoj djeci. Da bismo uspješno sproveli program vakcinacije protiv Covida-19, kada vakcine postanu dostupne, moramo osigurati da naši programi imunizacije ostanu stabilni i budu u prilici da dođu do onih kojima će ta vakcina biti najpotrebnija.

Imunizacija ostaje jedna od zdravstvenih intervencija kojom se čuva i spašava život. Kao najveći svjetski kupac i dobavljač vakcina, UNICEF će i dalje igrati ključnu ulogu u pružanju podrške postojećim i budućim naporima vlada u vezi s imunizacijom.