Inicijativa "Prilike" pomogla srednjoškolcima da izaberu svoju buduću profesiju

Kako izabrati profesiju i planirati poslovnu karijeru značajna je odluka za većinu srednjoškolaca.

UNICEF Crna Gora
Srednjoškolci
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
01 Februar 2017

PODGORICA, 1. februar 2017. - Kako izabrati profesiju i planirati poslovnu karijeru značajna je odluka za većinu srednjoškolaca. Šansu da smanje dileme oko izbora svoje profesijie  500 srednjoškolaca iz Crne Gore dobilo je kroz učešće u pilot inicijativi "Prilike" koju su UNICEF i Ministarstvo prosvjete osmislili kao servis za informisanje mladih.

U okviru ove inicijative, učenici iz osam srednjih škola u Crnoj Gori  posjetili su preuzeća koja se bave telekomunikacijama, energetikom, finansijama, uslugama, trgovinom i informacionim tehnologijama i na taj način se  upoznali sa željenim zanimanjima, kao i uslovima na tržištu rada.

Razgovor sa poslodavcima iz preko 50 kompanija u Crnoj Gori srednjoškolcima je pomogao da lakše donesu odluku o izboru svog budućeg zanimanja.  

Nakon pilot inicijative, učenici imaju veći nivo samopouzdanja u pogledu sopstvenih života. Bolje su upoznati sa poslovima i zaradama. Učenici pokazuju i veće zanimanje za stažiranje i informisanje kod Centra za informisanje i profesionalno savjetovanje. Sa druge strane, poslodavci sada imaju bolji uvid u mlade ljude i njihove sposobnosti. Sve u svemu, to će dovesti to aktivnije radne snage.

Bendžamin Perks , šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru

Srednjoškolci koji su imali priliku da kroz posjetu izabranim preduzećima provjere kakva znanja su potrebna za obavljanje određenih poslova kažu da sada lakše mogu da odluče kojom profesijom žele da se bave.

Među njima je i Marija Knežević, maturantkinja podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović" koja je imala priliku da posjeti kompaniju "Ernst &Young" i upozna se sa poslovima koje obavljaju zaposleni u humanitarnoj organizaciji "Crveni krst".

Vasiilija Šarović iz Ekonomske škole
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić/ 2017
Vasilija Šarović iz Ekonomske škole "Mirko Vešovic" predlaže da srednjoškolci dobiju šansu da duže borave u kompanijama

Moja interesovanja su usmjerena ka IT sektoru i veoma je interesantno da sam imala šansu da posjetim humanitarni sektor što je suprotnost prirodnim naukama. Sada taj posao gledam kao plan B, kao svoju alternativu u karijeri. Najbolje u svemu je što sam tokom ove inicijative imala šansu da spojim i ono što mi se prije sviđalo - informatiku sa  humanitarnim radom, na primjer,  pravljenje sajtova za takve organizacije i slično.

Marija Knežević, maturantkinja podgoričke Gimnazije

Njena vršnjakinja Sanja Crvenica u okviru inicijative "Prilike" takođe je posjetila "Crveni krst" nakon čega je odlučila da postane volonterka te humanitarne organizacije.

Sanja kaže da joj je razgovor sa poslodavcima samo potvrdio da želi da izučava pravo.

"Biće to Pravni fakultet. Iako sam planirala da ga upišem negdje u inostranstvu, s obzirom na to da se radi o takvoj materiji koju je nezahvalno izučavati bilo gdje sem u matičnoj zemlji, vjerovatno ću ostati ovdje. Makar  ove godine", kazala je Sanja koja se inicijativi Unicef-a priključila kao članica Debatnog kluba podgoričke Gimnazije. 

I maturant Ekonomske škole "Mirko Vešović" Vasilija Šarović  kaže da mu je ova inicijativa pomogla da suzi izbor svog budućeg zanimanja. On smatra da ovakav servis za srednjoškolce treba da zaživi i da mladima treba pružiti šansu da detaljnije upoznaju šta određena profesija u praksi podrazumijeva.

Ja imam puno interesovanja poput sporta, politike, književnosti i negdje uopšte nisam mogao da se odlučim šta ću da upišem. Dva mjeseca prije kraja škole ja još ne znam koji ću fakultet da upišem. Ovaj program je moj izbor suzio sa devet na tri, četiri oblasti. Bilo bi idealno kada bi postojao program koji bi omogućio srednjoškolcima da provedu od  nedjelju do mjesec dana u nekoj kompaniji. Da vidimo prednosti i mane i odlučimo da li bi time sjutra željeli da se bavimo, da li mi zaista želimo taj posao ili je to samo trenutni hir.

Vasilija Šarović, maturant Ekonomske škole

Sa ovim maturantom  saglasna  je i Suada Muratović, PR menažerka u kompaniji Merkator International  koja je bila jedna od 56 kompanija koja je srednjoškolcima dala šansu da se upoznaju sa željenim poslovima.

"Možda da tri, četiri učenika na dan prođu sve te sektore i vide da li je to tačno ono što žele i da li bi se zaposlili baš u takvoj djelatnosti. Smatramo da je trebalo da duže sve to traje, ali zbog načina na koji je realizovan projekat smatramo da je uspio i da su obje strane zadovoljne - i  učenici i poslodavci", kazala je Muratović.

Raspoloženje za ovakvom saradnjom  postoji i u Elektroprivredi Crne Gore čija su postrojenja posjetili srednjoškolci iz Berana i Podgorice.

Sanja Crvenica iz Gimnazije
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Sanja Crvenica iz Gimnazije "Slobodan Škerović" zahvaljujuci "Prilikama" postala volonterka Crvenog krsta

"Mislim da je trebalo više vremena da imaju i da obiđu sve segmente naše kompanije", kazao je Miloš Konatar iz EPCG koji je kroz inicijativu "Prilike"  stekao uvid  u karakteristike buduće radne snage.

Čak i ove dvosatne posjete kompanijama dale su značajne rezultate, a to potvrđuje i istraživanje sprovedeno među poslodavcima koji su se priključili inicijativi sprovedenoj u okviru Zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija za mlade Kreaktivacija.

Naime, 39 odsto predstavnika preduzeća izjavilo je da se njihov stav o kompetencijama učenika poboljšao nakon ove inicijative, dok je 15 posto njih reklo da je vjerovatnoća da bi u narednih šest mjeseci zaposlili nekog ko je završio srednju školu sada veća.

Predstavnik Ministarstva prosvjete Veljko Tomić smatra da uspješna saradnja privrednog  sektora i škola pokazuje značaj praktičnog rada u obrazovanju. Zbog toga očekuje, da će inicijativa "Prilike" biti unapređena i da će zahvaljujući tom obrazovnom servisu  mladi uspješno birati svoju buduću profesiju.

Studije pokazuju da učenici koji su se susreli sa stvarnim radnim okruženjem u toku svog redovnog školovanja imaju veće šanse da nađu posao, ali i da osnuju sopstvena preduzeća. Zato je i boravak učenika kod poslodavaca značajan i pruža im mogućnost za drugačiji pogled na poslove na tržištu rada.

Veljko Tomić, predstavnik Ministarstva prosvjete

Tomić smatra da i ova inicijativa može uticati na smanjenje stope nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori koja trenutno iznosi oko 40 odsto.