Enis vrijedno uči i mašta o plovidbi

Šesnaestogodišnji Baranin učestvuje u programu mentorske podrške za učenike romske i egipćanske populacije

Milica Bogdanović
Enis Beriša,šesnaestogodišnjak iz Bara
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
15 April 2021

Bar, 15. april 2021. – Enis Beriša je šesnaestogodišnjak iz Bara. Jedan je od rijetkih učenika iz romske i egipćanske zajednice koji je nakon osnovne škole upisao srednju školu.

Izabrao je Srednju stručnu školu i svojim primjerom pokazao da i djeca iz najugroženijih grupa mogu biti uspješna, ako im se pruži podrška u obrazovanju.

Htio sam smjer Brodomašinstvo jer volim brodove i hoću da putujem. Volim i more.

Enis Beriša, šesnaestogodišnjak iz Bara

On učestvuje u mentorskom programu za podršku u učenju koji realizuje nevladina organizacija „Mladi Romi”, uz podršku UNICEF-a. Program je namijenjen učenicima prvog razreda srednje škole iz romske i egipćanske zajednice kojima su pandemija koronavirusa i uvođenje onlajn nastave dodatno otežali učenje.

Zbog pandemije, dodatna i dopunska nastava ne organizuju se u školi, pa mentori djeci pomažu da nadoknade propušteno gradivo i da uspješno završe školsku godinu.

Enis Beriša, šesnaestogodišnjak iz Bara
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Enis Beriša, šesnaestogodišnjak iz Bara učestvuje u programu mentorske podrške za učenike romske i egipćanske populacije, u Baru, u aprilu 2021.

Vrlo sam zadovoljan saradnjom s mentorkom. Pomaže mi da savladam neke predmete. Viđamo se redovno u prostorijama škole i čujemo se telefonom kad mi nešto treba ili kad mi nešto ne ide dobro.

Enis Beriša, šesnaestogodišnjak iz Bara

Ovaj srednjoškolac lako je savladao stručne predmete, a engleski jezik mu je jedina prepreka.

Mentorka mi pomaže da naučim da čitam i pišem na engleskom jeziku, jer sam u osnovnoj školi samo prepisivao sa table i ništa nisam naučio.

Enis Beriša, šesnaestogodišnjak iz Bara

Posebno mu je važno to što od početka školovanja ima podršku roditelja i što ga oni ohrabruju da nastavi školovanje:

Kad sam htio da upišem stručnu školu, rekli su mi ’upiši što želiš', a ja sam upisao srednju školu da bih imao posao i da bih napredovao.

Nastavnica engleskog jezika Milica Nikočević kaže da mentori učenike prate u svim sferama, kako u školskom, tako i u privatnom životu.

Pratimo da li ispunjavaju obaveze, da li su vrijedni, radni, prisutni na nastavi, da li imaju neke probleme, tu smo da im pomognemo da se prilagode i da ih motivišemo.

Milica Nikočević, Enisova mentorka
Milica Nikočević, Enisova mentorka
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Milica Nikočević, Enisova mentorka, govori kako mentori učenike prate u svim sferama, kako u školskom, tako i u privatnom životu, u Baru, u aprilu 2021.

Ona je mentorka trojici učenika Srednje stručne škole u Baru i uviđa da rad s njima zaista daje rezultat.

Djeca koja dolaze iz malo težih uslova mogu mnogo da postignu. ako smo mi tu i ako ih podržavamo“, dodaje mentorka Nikočević.

Osim nje, u ovom programu učestvuje još 36 mentora koji rade sa 75 romskih i egipćanskih učenika prvog razreda srednjih škola u Crnoj Gori.

Samir Jaha, direktor nevladine organizacije „Mladi Romi”, kaže da je cilj mentora bio da sva djeca koja završe osnovu školu upišu i srednju.

Samir Jaha, direktor nevladine organizacije „Mladi Romi”
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
Samir Jaha, direktor nevladine organizacije „Mladi Romi”, kaže da je cilj mentora bio da sva djeca koja završe osnovu školu upišu i srednju, u Baru, u aprilu 2021.

Mi se trudimo da zajedno s mentorima svu djecu zadržimo u školskom sistemu, da smanjimo procenat onih koji napuštaju školu, da djeca unaprijede znanja i da se socijalizuju s vršnjacima.

Samir Jaha, direktor nevladine organizacije „Mladi Romi”

Program mentorske podrške, koji sprovodi nevladina organizacija „Mladi Romi”, uz podršku UNICEF-a, dio je programa „Snaga za mlade” koji UNICEF sprovodi uz finansijsku podršku ING.

UNICEF Crna Gora