Djetinjstvo je jedno – zaštitimo djecu od zaraznih bolesti

UNICEF i skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje zajedno do boljeg zdravlja djece

UNICEF Crna Gora
Odbor
Skupština Crne Gore/2022
06 Jul 2022

PODGORICA, 6. jula 2022 - Svi se moramo udružiti kako bismo zaštitili djecu od zaraznih bolesti. To je zajednička poruka s jučerašnje sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore. Sjednica na temu „Rani razvoj djeteta s fokusom na rutinsku odnosno aktuelnu imunizaciju djece u Crnoj Gori“ organizovana je u saradnji s predstavništvom  UNICEF-a u Crnoj Gori.

Osim poslanika, kao gosti, na sjednici Odbora učestvovali su: dr Elvis Omeragić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Radovan Nikolić, savjetnik u Direkciji za normativnu djelatnost u Ministarstvu zdravlja, dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, dr Adis Martinović, načelnik Odjeljenja za imunoprofilaksu u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstve organizacije u Crnoj Gori, dr Lidija Poček, specijalistkinja pedijatrije, subspecijalistkinja alergologije i kliničke imunologije u Institutu za bolesti djece u Kliničkom centru Crne Gore i dr Rajka Pajović, pedijatrica iz Doma zdravlja Podgorica, te Nela Krnić, koordinatorka programa za monitoring prava djeteta i dr Senad Begić, viši konsultant za zdravstvena pitanja u predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori.

Predsjednik Odbora dr Srđan Pavićević istakao je da visoke stope imunizacije treba da budu pokazatelj koji će nas odvojiti od prošlih vremena.

„Ako ovo društvo nije u stanju da pokloni pažnju ovom problemu i da vrlo rigorozno i kvalitetno isprati rast i razvoj djece, onda imamo civilizacijski problem“, istakao je dr Pavićević.

On je kazao da UNICEF-ov izvještaj o trenutnom vakcinalnom statusu djece u Crnoj Gori, uz date preporuke, treba da bude među zaključcima sjednice, zajedno s predlogom formiranja heterogene multidisciplinarne radne grupe za izradu nacionalne strategije za poboljšanje zdravstvenih uslova odrastanja djece i omladine, s akcentom na imunizaciju.

Sjednica
Skupština Crne Gore/2022

Koordinatorka programa za monitoring prava djeteta u predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori Nela Krnić i UNICEF-ov viši konsultant za zdravstvena pitanja dr Senad Begić ukazali su na značaj imunizacije za zdravlje i kvalitet života, kao i na niske stope rutinske imunizacije djece. Oni su poručili da je djetinjstvo neponovljivo te da se aktivnosti usmjerene na podsticanje najvišeg standarda zdravstvene zaštite i preduslova za zdravo djetinjstvo svakog djeteta u Crnoj Gori moraju preduzeti odmah.

„Imali smo skoro 90 posto djece u Crnoj Gori koja su bila vakcinisana protiv malih boginja, zaušaka i rubele 2010. godine. U ovom trenutku je to 23 posto djece“, ukazala je Krnić.

Ona je istakla da su šampioni imunizacije u Crnoj Gori opštine Mojkovac i Plav i pozvala druge opštine da slijede ove primjere.

Krnić je dodala da je predstavništvo UNICEF-a, u saradnji s Evropskom unijom, spremno da podrži nacionalne napore u borbi za zdravlje i adekvatnu zaštitu djece, te da je u sklopu programa za jačanje otpornosti i odgovora zdravstvenog sistema na pandemiju kovida-19 i druge epidemiološke rizike osigurano više od 1,3 miliona eura, od čega je polovina sredstava namijenjena za podsticanje rutinske imunizacije djece.

Dr Begić je ukazao na činjenicu da su vakcine najbrži, najunčikovitiji i najjeftiniji način kojim možemo da suzbijamo, odstranjujemo i na kraju eliminišemo bolesti. Procjene UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije su da vakcine godišnje spasavaju četiri miliona dječjih života.

On je pozvao članove skupštinskog Odbora da podrže nacionalne napore u podizanju nivoa zaštite djece od zaraznih bolesti.

„Uz praćenje napretka u imunizaciji djece, očekujemo i vašu javnu podršku imunizaciji djece, kroz kontinuirano pozivanje roditelja da zaštite djecu od zaraznih i opasnih bolesti i kroz podsticanje roditelja da koriste zvanične informacije o vakcinama, poput Bebbo aplikacije“, poručio je dr Begić.