Da vjerski velikodostojnici treba da pozovu građane da Uskrs slave kod kuće

smatra 93 odsto građana

Jelena Perovic
Naslovnica istrazivanja IPSOS-a
UNICEF Crna Gora
11 April 2020

PODGORICA, 10. APRIL 2020. – Zdravlje je građanima Crne Gore na prvom mjestu – potvrđuje i najnovije istraživanje agencije IPSOS koje je ove sedmice sprovedeno uz podršku UNICEF-a. Većina građana, 93 odsto, smatra da i pravoslavni i katolički velikodostojnici svojim vjernicima treba da poruče da ove godine Uskrs slave kod kuće, samo sa članovima svog domaćinstva, i time ih zaštite od rizika da se inficiraju.

Kada je u pitanju tačnost informacija o koronavirusu, najveće povjerenje građana uživa dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje. Slijede dr Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra i dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, dok od relevantnih donosilaca odluka na temu koronavirusa građani najviše vjeruju predsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

Zahvaljujemo građanima na povjerenju. Svi mi, zdravstveni radnici, radimo u najboljem interesu svih građana. Dodatnu snagu i odgovornost nam daje vaše povjerenje. Samo zajedno, složno, možemo iz ove borbe izaći kao pobjednici i ja vam se, u ime svih koleginica i kolega zahvaljujem i na povjerenju i na disciplini. Hvala vam što ostajete doma, jer je to najbolji način da sačuvamo sebe, svoje porodice i cijelo društvo.

Dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje

Zdravlje je građanima na prvom mjestu čak i po cijenu smanjenja prihoda. Više od dvije trećine građana pristalo bi na smanjenje prihoda zarad manjeg rizika od zaraze koronavirusom.

Skoro svaki drugi građanin vjeruje da će jedino država imati kapaciteta da im pomogne. Više od dvije trećine građana navodi da su im jasne ekonomske mjere koje je Vlada donijela. Oko polovine građana kaže da su prihodi njihovog domaćinstva manji otkako je počela kriza s koronavirusom. Većini građana nije smanjena plata niti se boje da će ostati bez posla. Međutim, petina navodi da im je smanjena plata zbog ove krize, 17 posto se boji da će ostati bez posla, a 7% kaže da je već ostalo bez posla zbog krize.

Svi ovi podaci jasno ukazuju da je ljudima zdravlje na prvom mjestu, ali i da ekonomska situacija već nije jednostavna, kao i da kriza s koronavirusom nije jednako uticala na finansijsku situaciju svih građana. Stoga je potrebno podržati one koji su najugroženiji.

Predrag Kurčubić, direktor Ipsos Adria East

Većina građana, njih više od 80 odsto, smatra da bi najznačajnija pomoć Vlade došla kroz nove ekonomske mjere, poput pružanja novčane pomoći ugroženima (86%), opraštanja računa za struju, vodu i komunalije za vrijeme trajanja ovih mjera (86%), kao i kroz davanje subvencija poljoprivrednicima i samostalnim preduzetnicima (81%).

Istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 819 građana Crne Gore, u periodu od 7. do 9. aprila tekuće godine.

Naslovnica istrazivanja IPSOS-a
UNICEF Crna Gora