Da društvo voli mene, a ja društvo: Mladi reporteri pozivaju na međugeneracijsku solidarnost

Međunarodni dan mladih obilježava se u duhu partnerstva svih generacija

UNICEF Crna Gora
Dan mladih
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić
12 Avgust 2022

PODGORICA, 12. avgusta 2022. Mudrost starijih generacija potrebna je mladima kako bi gradili srećnije, pravednije i naprednije društvo – poruka je UNICEF-ovih mladih reportera i njihovih starijih sagovornika, povodom Međunarodnog dana mladih. Ujedinjene nacije (UN) ove godine obilježavaju 12. avgust s fokusom na međugeneracijsku solidarnost i partnerstvo.

Povodom ovog važnog globalnog datuma, UNICEF-ov mladi reporter Vuk Živković kazao je da mladi i stari moraju razgovarati i imati zajedničke aktivnosti.

„Obje generacije suočavaju se s mnogo barijera upravo zbog svojih godina. Ako bismo se više udruživali i borili jedni za druge, možda bi i tih barijera bilo manje.”

Vuk Živković, UNICEF-ov mladi reporter

Njegova osamdesetogodišnja baka Zlatana Živković poručila bi sebi u Vukovim godinama – da bude hrabrija. „Imala sam više slobode, ali manje mogućnosti za obrazovanje”, ocjenjuje ona, dodajući da je za mlade važno da se usavršavaju na raznim poljima.

Mlada reporterka Lana Jovanović smatra da mladi i stari ne treba da imaju predrasude jedni prema drugima, već da se međusobno podržavaju.

„Mladima često kažu da su lijeni, nezainteresovani, pasivni – što je generalizacija. Isto tako, našim bakama i djedovima se pripisuje da su konzervativni ili bespomoćni, što je takođe stereotip.”

Lana Jovanović, UNICEF-ova mlada reporterka

S njom je saglasna sedamdesetogodišnja Ljubica Ljubojević. „O mladima postoji uvriježeno mišljenje da ne razmišljaju, da su neozbiljni. Mislim da to nije tako”, istakla je ona.

UNICEF-ovi reporteri intervjuisali su nekoliko starijih sugrađana koji su, uprkos želji da sasvim ne otkrivaju identitet, imali važne poruke za mlade, ali i cjelokupnu zajednicu.

Sedamdesetšestogodišnji Miraš mladima je kratko poručio „da uče i rade, šta bi drugo”, a njegova sedamdesetdevetogodišnja sugrađanka Radmila „da imaju više nade i volje”. Sve je mudro sumirala sedamdesetpetogodišnja Danica, obraćajući se svim generacijama: „Da društvo voli mene, a ja da volim društvo.”

UN za ovogodišnji Međunarodni dan mladih apeluje da je za rješavanje globalnih problema potrebno partnerstvo ljudi svih uzrasta. U tom duhu, UNICEF-ova mlada reporterka Mina Bošković poziva svoje vršnjake da imaju sluha za ono što im stariji sugrađani savjetuju.

„Obogatimo naš pogled na svijet time što ćemo poslušati iskustvo onih koji su bili tamo gdje smo mi sada.” 

Mina Bošković, UNICEF-ova mlada reporterka

Video-priču UNICEF-ovih mladih reportera sa izjavama starijih sugrađana možete pogledati na našem TikTok kanalu.