COVAX isporučio 24,000 doza vakcine Astra Zeneka Crnoj Gori

COVAX je mehanizam putem koga svaka zemlja može pristupiti vakcinama protiv COVID-a-19 koje je odobrila SZO, na najbrži mogući način

UNICEF Crna Gora
vakcine stigle na aerodrom
GOV.ME / B.Ćupić / 2021
30 Mart 2021

PODGORICA, 28. MART 2021. – Kontingent od 24 000 doza vakcine Astra Zeneka danas je stigao u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma. Ovo je prva isporuka i dodatne količine se očekuju u narednom periodu. Sve vakcine koje se nabavljaju u okviru mehnizma COVAX odobrene su od strane SZO, kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjem bezbjednosti vakcina.

Ovo je upravo još jedan dokaz velike solidarnosti i iskrenog prijateljstva sa svim zemljama Evropske unije, koje su na ovaj način značajno doprinijele procesu vakcinacije u Crnoj Gori. Još jednom apelujem i molim sve građane da se obavezno odazovu pozivu za vakcinaciju i da ne zaborave pri tome da je poštovanje epidemioloških mjera prvo i osnovno pravilo u očuvanju kako ličnog zdravlja, tako i zdravlja naših građana.

Jelena Borovinić Bojović, ministrka zdravlja

COVAX je mehanizam putem koga svaka zemlja može pristupiti vakcinama protiv COVID-a-19, koje je odobrila SZO, na najbrži način. U okviru prve isporuke, COVAX će globalno isporučiti 237 miliona doza vakcine Astra Zeneka/Oksford, koju je odobrila SZO i Evropska agencija za ljekove. Vakcine će biti isporučene u više od 130 zemalja, uključujući i Crnu Goru.

Vakcine iz COVAX mehanizma
GOV.ME / B.Ćupić / 2021
Kontingent od 24 000 doza vakcine Astra Zeneka koji je danas stigao u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma, u Podgorici, u martu 2021.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, dr Mina Brajović kazala je da je ova pošiljka još jedna u nizu  potvrda i podsjećanje da je put borbe protiv pandemije put saradnje, solidarnosti i nauke.

U proteklim mjesecima SZO je pružala podršku Crnoj Gori, sa partnerima, da se pripremi za važan korak  – od vakcine do vakcinacije. SZO pozdravlja napore Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja, pod liderstvom dr Borovinić Bojović na planu pažljivog planiranja i sveobuhvatnim pripremama. Kao strateški partner, SZO je imala privilegiju da pruži podršku u ovom važnom procesu, uklučujući obuku zdravstvenih radnika i izradu Nacionalnog plana za vakcinaciju.

dr Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori

Ona je naglasila da je u Evropi administrirano više od 20 miliona doza Astra Zeneka vakcina i da su SZO i Evropska agencija za ljekove potvrdile da je vakcina bezbjedna, djelotvorna i sprečava obolijevanje od COVID-a-19, sa teškom kliničkom slikom i smrtni ishod.

COVAX je angažovao UNICEF za transport svih vakcina protiv COVID-a-19 širom svijeta, jer je UNICEF najveći distributer vakcina na svijetu, koji svake godine vrši isporuku više od dvije milijarde doza vakcina za potrebe rutinske imunizacije širom planete.

Ministraka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander
GOV.ME / B.Ćupić / 2021
Ministraka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander prilikom dočeka 24 000 doza vakcine Astra Zeneka koje su danas je stigle u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma, u Podgorici, u martu 2021.

Zahvaljujući nauci, sada imamo dva načina za borbu protiv pandemije i povratak u normalan život. Jedan je poštovanje mjera #DistancaRukeMaska, a drugi vakcinacija. Oba pristupa dovešće do smanjenja stope infekcije i omogućiti najrizičnijim grupama stanovništva da budu bezbjedni, kao i djeci i mladima u Crnoj Gori da bezbjedno pohađaju vrtiće, škole i vanškolske aktivnosti i ponovo provode vrijeme sa svojim vršnjacima.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Piter Lundberg  kazao je da su vakcine naša karta za povratak u normalan život i socioekonomski oporavak.

Samo zajedno možemo obezbijediti da vakcine stignu do svih, a na tom putu napori svih aktera su kritično važni. Zato želim da zahvalim UNICEF-u i SZO na kontinuiranoj podršci državi na ovom polju, ali i da pozdravim snažno opredjeljenje Vlade Crne Gore da prioritizuje vakcinaciju i obezbijedi vakcinu svim ljudima Crne Gore.

Piter Lundberg, rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori

COVAX mehanizam je globalno partnerstvo sa ciljem da se svima omogući jednak pristup vakcinama protiv COVID-a-19. Vode ga GAVI -  globalni savez za vakcine, SZO i CEPI, dok je UNICEF zadužen za transport vakcina širom svijeta. Sjedinjene Američke Države značajno doprinose ovom partnerstvu, kao najveći donator COVAX mehanizma na globalnom nivou. Kad je riječ o Crnoj Gori, izdašna podrška Delegacije EU Vladi Crne Gore i partnerima omogućava da budu spremni za efikasan proces vakcinacije i da ojačaju sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori tokom pandemije.