„Roditeljski čet” pomogao Milošu da stekne nove vještine

„Roditeljski čet” nastao iz potrebe da se roditeljima pruži podrška kako bi se izborili s izazovima roditeljstva u stresnim situacijama

Milica Bogdanović
Milos sa sinom
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
29 Jun 2021

PODGORICA, 29. juna 2021. – Miloš Rajković otac je troje djece. Anđela ima osam, Milan četiri godine, a Ksenija četiri mjeseca. Trudi se da s njima gradi odnos povjerenja, bez prisile i fizičkog kažnjavanja.

Milos sa sinom
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Miloš Rajković, učesnik UNICEF-ovog program podrške roditeljstvu „Roditeljski čet”, igra se sa sinom, u Podgorici, u junu 2021.

Djeca su dobra, ali ponekad su nestašna i stalno sam tražio način kako da ih smirim, da ih privolim da skupe igračke, da nauče što je pozitivno, a što ne... a onda sam saznao za program podrške roditeljstvu i odlučio da se prijavim, da naučim neke vještine koje će mi pomoći u vaspitanju djece.

Miloš Rajković, učesnik UNICEF-ovog program podrške roditeljstvu „Roditeljski čet”

On je bio učesnik UNICEF-ovog program podrške roditeljstvu „Roditeljski čet”, koji je ove godine prvi put sproveden u Crnoj Gori. Program je trajao osam sedmica i realizovan je u saradnji UNICEF-a s partnerima: udruženjem Roditelji, vrtićima „Dragan Kovačević” iz Nikšića i „Dušo Basekić” iz Bijelog Polja, te domovima zdravlja u Bijelom Polju i Beranama.

Iako u ovakvim programima češće učestvuju majke nego očevi, svjestan značaja uloge oca za odrastanje djeteta, Miloš je odlučio da se prijavi.

Uloga oca je jednako važna koliko i uloga majke i zaista nastojim da moj doprinos bude stvaran, pa otud i želja da učestvujem u ovom programu.

Miloš Rajković, učesnik UNICEF-ovog program podrške roditeljstvu „Roditeljski čet”

Kroz razgovor s drugim roditeljima i razmjenu iskustava, Miloš je naučio nove tehnike, koje je primjenjivao u odnosu sa četvorogodišnjim sinom i koje su mu pomogle da uspostavi odnos zasnovan na pozitivnoj komunikaciji.

Kada bi on počeo da se svađa sa sestrom, koristio sam metode za rješavanje konflikta koje sam naučio na radionici i zaista sam mogao da vidim pomak kod nas nikad nije bilo previše vike, ali je sad ima još rjeđe. Češće se smijemo i sve dogovaramo kroz razgovor i dobar primjer.

Miloš Rajković, učesnik UNICEF-ovog program podrške roditeljstvu „Roditeljski čet”
Miloš Rajković, učesnik UNICEF-ovog program podrške roditeljstvu „Roditeljski čet”
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Djeca Miloša Rajkovića, učesnika UNICEF-ovog program podrške roditeljstvu „Roditeljski čet”, u Podgorici, u junu 2021.

Program „Roditeljski čet” namijenjen je roditeljima i starateljima djece od dvije do 17 godina koji su, učešćem u ovom programu, željeli da unaprijede socio-emocionalni razvoj djece, da nauče kako im tehnike pozitivnog roditeljstva mogu pomoći da unaprijede odnos sa svojom djecom i kako da preveniraju probleme mentalnog zdravlja u porodici.

Polaznici programa iz cijele Crne Gore bili su organizovani u grupe od osam do deset polaznika i pohađali su grupne sastanke i individualne konsultacije onlajn.

Radionicu u kojoj je učestvovao Miloš vodio je psiholog iz Nikšića Radovan Cicmil.

Roditelji su putem video-poziva, kao i tekstualnim porukama u četu, mogli da podijele  i razmijene svoja iskustva, da daju jedni drugima savjete, dobiju podršku i da pitaju i dobiju odgovore na sve nedoumice  i izazove s kojima su se suočavali.

Radovan Cicmil, facilitator programa „Roditeljski čet”
Radovan Cicmil
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Radovan Cicmil, facilitator programa „Roditeljski čet”, objašnjava načine na koje su roditelji dobijali podršku, u Nikšiću, u junu 2021.

Na radionicama se govorilo o tome kako da roditelji provode vrijeme s djetetom na kvalitetan način i kako da razgovaraju s djecom o osjećanjima, o načinima podsticanja lijepog ponašanja kroz pohvale, o davanju jasnih, pozitivnih i realističnih uputstava svojoj djeci, uspostavljanju dnevnih pravila i rutina, pozitivnom disciplinovanju, predlozima kako da roditelji odgovore na teške i krizne situacije...

Konsultant u programu za rani razvoj i zdravlje u UNICEF-u Vladan Golubović kaže da je program „Roditeljski čet” nastao iz potrebe da se roditeljima pruži podrška kako bi se izborili s izazovima roditeljstva u stresnim situacijama.

Konsultant u programu za rani razvoj u UNICEF-u Vladan Golubović
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Vladan Golubović, konsultant u programu za rani razvoj u UNICEF-u objašnjava kako je program „Roditeljski čet” nastao iz potrebe da se roditeljima pruži podrška kako bi se izborili s izazovima roditeljstva u stresnim situacijama, u podgorici, u junu 2021.

Pandemija koronavirusa dodatno otežala izazove s kojima se suočavaju roditelji i staratelji, poput stresa, ograničenih kretanja, bolesti i finansijske nesigurnosti. Gotovi recepti ne postoje, ali zato ovi programi osnažuju roditelje da se lakše izbore s izazovima.

Vladan Golubović, konsultant u programu za rani razvoj i zdravlje u UNICEF-u

„Roditeljski čet” dio je programa roditeljstva „Brižne porodice” (Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje), koji su razvijeni i testirani u saradnji između univerziteta Stelenboš i Kejp Taun u Južnoj Africi, univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

 „Roditeljski čet” u Crnoj Gori sproveden je u okviru programa za ublažavanje uticaja pandemije COVID-a-19 na najranjiviju djecu i porodice na Zapadnom Balkanu i u Turskoj koji finansira Evropska unija.