Želim da budem oslonac svojoj djeci

Poznati glumac Mišo Obradović kroz program „Brižne porodice” savladao nove metode roditeljstva

Milica Bogdanović
Otac drži ćerku na ramenima i smiju se
UNICEF Crna Gora/DuškoMiljanić/2022
28 Februar 2022

Podgorica, 28. februara 2022. - Mišo Obradović je otac dvoje djece. Poznati je glumac koji ima dovoljno slobodnog vremena i provodi ga sa svojom ćerkom (4) i sinom (1). Da bi njegov odnos bio što kvalitetniji, prijavio se za program roditeljstva „Brižne porodice”, namijenjen roditeljima djece od dvije godine do devet godina.

„Moja ćerka dugo ostaje za stolom u toku ručka i to je uobičajni problem s kojim se suočavaju i drugi roditelji, ali ja nisam znao kako to da riješim na najbolji mogući način. Ne samo zbog ovoga, već i zbog želje da svojoj djeci budem što bolji roditelj ‒ odlučio sam da se prijavim za ovaj program".

Mišo Obradović, glumac

Priznaje da je na razne načine pokušavao da situaciju sam prevaziđe od „podmićivanja slatkišima” do prijetnji kaznama. Međutim, shvatio je da je taj pristup bio pogrešan i nije davao rezultate.

,,Nekad sam gubio strpljenje, nekad sam imao previše strpljenja i to je onda trajalo u nedogled", priča Obradović. 

Koristeći principe iz programa, uz stručne savjete i razgovor s drugim očevima koji su učestvovali u programu, Mišo je naučio kako da uz pozitivan podsticaj motiviše ćerku da završi obrok.

„Ona je mirno prihvatila novu situaciju i ja sam odlučio da budem miran. Više nemamo tu frustraciju ostajanja po sat i po vremena za stolom nakon ručka". 

Mišo Obradović, glumac
Otac sa ćerkom na ljuljašci
UNICEF Crna Gora/DuškoMiljanić/2022
Glumac Mišo Obradović, sa ćerkom (4), u Podgorici, u februaru 2022.

Poznati glumac smatra da se model roditeljstva promijenio u odnosu na vrijeme kad je on bio dijete, te da očevi sada žele da se više uključe u odgajanje djece.

„Želim da budem otac koji će svojoj djeci u ključnim periodima njihovog života biti blizu, biti oslonac i dobar orijentir za odluke koje ih čekaju". 

Mišo Obradović, glumac

Istraživanje javnog mnjenja, koje je u martu 2021. uradila agencija Ipsos, pokazuje da u odnosu na period prije desetak godina očevi sada provode značajno više vremena igrajući se s djecom, češće objeduju s njima i više su uključeni u svakodnevne obaveze, poput kupanja i mijenjanja pelena.

Koordinatorka za rani razvoj u UNICEF-u Ida Ferdinandi smatra da se učešće očeva u odgajanju djece podstiče i kroz program roditeljstva „Brižne porodice”, koji se u Crnoj Gori sprovodi od 2018. godine. Ferdinandi je kazala da roditeljstvo i briga o djeci mogu biti stresni sami po sebi, a profesionalne i kućne obaveze znaju ih učiniti još stresnijim. 

Zaposlena u UNICEF-u sjedi za računarom
UNICEF Crna Gora/DuškoMiljanić/2022
Roditeljstvo i briga o djeci znaju biti stresni, smatra koordinatorka za rani razvoj u UNICEF-u Ida Ferdinandi

,,Roditeljima u tim situacijama često nedostaje adekvatna podrška, a neki roditelji ne dobijaju nikakvu podršku. Zato će UNICEF nastaviti da podržava uspješne programe roditeljstva, kao i druge vidove podrške roditeljima koje će im olakšati to lijepo, uzbudljivo, ali i izazovno i odgovorno putovanje koje se zove roditeljstvo”. 

Ida Ferdinandi, koordinatorka za rani razvoj u UNICEF-u

Program „Brižne porodice” realizuje Udruženje Roditelji, uz podršku UNICEF-a i finansijsku podršku Evropske unije. Program traje 12 nedjelja, a rad u grupi i savjetovanje pomažu roditeljima da sami nađu rješenje za svoje probleme.

„Brižne porodice” dio je seta programa roditeljstva za podsticanje pozitivnih odnosa između djece i roditelja u uslovima ograničenih resursa, koji su razvijeni u saradnji između Svjetske zdravstvene organizacije, univerziteta Stelenboš i Kejptaun u Južnoj Africi, univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji i UNICEF-a.