Škola na daljinu razvija digitalnu pismenost djece tokom pandemije COVID-a-19

U prošlonedjeljnom istraživanju Ipsosa, sprovedenom uz podršku UNICEF-a, većina roditelja je rekla da su njihova djeca poboljšala znanja o korišćenju novih tehnologija kako bi pratila školski program preko interneta

Jelena Perovic
Vizual za digitalnu pismenost
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
13 Maj 2020

PODGORICA, 29. april, 2020. –U prošlonedjeljnom istraživanju Ipsosa, sprovedenom uz podršku UNICEF-a, većina roditelja je rekla da su njihova djeca poboljšala znanja o korišćenju novih tehnologija kako bi pratila školski program preko interneta. Svaki drugi roditelj smatra da treba nastaviti s realizacijom nastavnog sadržaja na televiziji i internetu i nakon ove krize.

„Rezultati istraživanja govore o uspjehu projekta #UčiDoma i mogućnostima našeg obrazovnog sistema, ali šalju i poruku o neophodnosti digitalizacije, koju je Ministarstvo prosvjete postavilo kao prioritet za naredni period. Da bi se, usljed krize izazvane pandemijom COVID-a-19, unaprijedio kvalitet nastave, Ministarstvo prosvjete će, uz podršku UNICEF-a, organizovati obuku nastavnika osnovnih i srednjih škola širom zemlje o korišćenju Office 365 digitalnih alata za interaktivno učenje. Na ovaj način, dugoročno unaprijeđujemo obrazovni sistem kroz jačanje digitalne pismenosti i nastavnika i djece”, poručuje Milica Mićunović, savjetnica u Ministarstvu prosvjete.

Nastavnici iz svih škola Crne Gore učestvovaće u ovim obukama, koje će po već akreditovanom programu sprovoditi IT stručnjaci iz Ministarstva prosvjete. Imajući u vidu da sve škole raspolažu s Office 365 digitalnim alatima, ove obuke će dugoročno poboljšati kvalitet nastave u digitalnom dobu.

Vizual za digitalnu pismenost
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017

„Većina roditelja, prema istraživanju koje je Ipsos sproveo uz podršku UNICEF-a prošle nedjelje, zadovoljna je time kako su škole i vrtići reagovali na krizu s koronavirusom. Više od polovine nije zabrinuto da će djeca izgubiti radne navike zbog zatvaranja škola i vrtića. Ovi podaci i činjenica da je inicijativa #UčiDoma uspješno sprovedena za vrlo kratko vrijeme govore o velikom potencijalu obrazovnog sistema Crne Gore da se brzo transformiše u još savremeniji i kvalitetniji sistem učenja digitalnog doba. UNICEF će svakako podržati ovaj proces ne samo tokom krize s koronavirusom, već i nakon nje”, poručuje Mihaela Bauer, v.d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Odmah po zatvaranju škola zbog pandemije COVID-a-19, Ministarstvo prosvjete organizovalo je nastavak učenja preko televizije i interneta. Prema istraživanju koje je Ipsos sproveo uz podršku UNICEF-a, krajem marta, preko dvije trećine građana je makar jednom gledalo TV kanal „Uči doma” u prethodnih nedjelju dana i većina njih je bila zadovoljna kvalitetom sadržaja.

Za jesen se planiraju nove inicijative kroz koje će se omogućiti još većem broju nastavnika da prođu obuku za efektno korišćenje Office 365 digitalnih alata na času.