Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Interes djeteta umjesto senzacionalizma u medijima

PODGORICA, 4. NOVEMBRA 2018. - Mediji u Crnoj Gori trebalo bi mnogo odgovornije, nego što je to sada slučaj, da se odnose prema temama koje uključuju djecu i mlade, naročito u slučajevima zlostavljanja i nasilja nad djecom. Trku za senzacionalizmom moralo bi zamijeniti kvalitetno i etičko izvještavanje o pitanjima prava djeteta, poručeno je s konferencije za medije povodom najave početka trodnevnog Rojtersovog treninga za crnogorske novinare, koji organizuju Agencija za elektronske medije i UNICEF.


Konferencija za medije povodom najave početka trodnevnog Rojtersovog treninga za crnogorske novinare, koji organizuju Agencija za elektronske medije i UNICEF u Podgorici u novembru 2018. – UNICEF Crna Gora / Du
ško Miljanić / 2018

Sofija Krivokapić, UNICEF-ova mlada reporterka, poručila je na današnjoj konferenciji za medije da pravo javnosti da zna šta se dogodilo nikada ne smije da bude iznad prava na dostojanstvo i na privatnost bilo kog djeteta. 

Nemojte više kršiti prava djeteta tako što ćete u slučajevima zlostavljanja i nasilja nad djecom iznositi njihove životne priče i lične ispovijesti. Nemojte u želji za pričom koja će prodati više novina ili povećati gledanost televizije u kojoj radite ili broj klikova na portalima ugroziti našu bezbjednost i dodatno nas traumatizovat”, poručuje Sofija. 

Sofijin kolega, mladi UNICEF-ov reporter Balša Božović saopštio je da u našim medijima ima veoma malo sadržaja koji se bave pitanjima djece i mladih, te da, čak i kad se pojave takve priče, u njima uglavnom nema njihovog mišljenja.


Sofija Krivokapić, UNICEF-ova mlada reporterka, poručuje da pravo javnosti da zna šta se dogodilo nikada ne smije da bude iznad prava na dostojanstvo i na privatnost bilo kog djeteta u Podgorici u novembru 2018. – UNICEF Crna Gora / Du
ško Miljanić / 2018

Zato vas pozivam da, kada pravite priču o nama, djeci i mladima, pitate nas za mišljenje. Vjerujte da smo dobri sagovornici i da imamo šta da kažemo. Nemojte o nama govoriti uglavnom kroz glasove odraslih. Mi imamo sopstveni glas”, poručuje Balša. 

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Beli Džafić kaže da je cilj ove obuke pružiti podršku medijima u Crnoj Gori da o gorućim pitanjima prava djeteta izvještavaju u kontinuitetu na kvalitetan i etički korektan način.

„Mediji bi trebalo da budu primjer dosljedne primjene profesionalnih i etičkih standarda i da na primjeren način realizuju obavezu informisanja javnosti, uz iskazivanje saosjećanja i eliminisanje rizika od senzacionalizma. Naše iskustvo pokazuje da je kršenja prava djece u medijima uglavnom posljedica nepoznavanja tih prava, zbog čega se upravo ovom vidu zaštite mora posvetiti značajnija pažnja“, saopštio je Džafić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali kazao je da mediji imaju dužnost da etički izvještavaju o pitanjima prava djeteta i da biti etički reporter znači služiti javnom interesu bez narušavanja ljudskih prava djeteta.


Balša Božović, mladi UNICEF-ov reporter, govori da u našim medijima ima veoma malo sadržaja koji se bave pitanjima djece i mladih u Podgorici u novembru 2018. – UNICEF Crna Gora / Du
ško Miljanić / 2018

„Jedan od ključnih etičkih principa je da se nikad ne objavljuje priča, fotografija ili snimak koji mogu dovesti dijete, njegovu braću/sestre ili vršnjake u rizik, čak i kada se identiteti djece promijene, prikriju ili ne objave.  Isto tako, uvijek se mora pribaviti dozvola djeteta i njegovog staratelja za sve intervjue, za snimanje video zapisa i pravljenje fotografija“, ističe Kogali.

Prema etičkim smjernicama UNICEF-a, mediji uvijek treba da promijene ime i zamute lik svakog djeteta za koje je utvrđeno da je: žrtva seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja; počinitelj fizičkog ili seksualnog zlostavljanja; optuženo ili osuđeno za zločin; HIV pozitivno, ili dijete oboljelo od AIDS-a, osim ako dijete i staratelj potpuno svjesno daju saglasnost.

Rojtersov trening je inspirisao ucesnike da snime spot u kojem podsjećaju na etičke standarde novinarstva i pozivaju na njihovo poštovanje. Njegovim besplatnim objavljivanjem crnogorski mediji su podržali kampanju medijske pismenosti i jačanje kapaciteta medija da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” je, uz podršku UNICEF-a, pokrenula Agencija za elektronske medije Crne Gore sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori. 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children