Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Digitalna pismenost za svako dijete

Ministarstvo prosvjete, uz podršku UNICEF-a i Telenora, pilotira uvođenje digitalne pedagogije u osnovnoškolsko obrazovanje

PODGORICA, 31. OKTOBAR 2018 - Otvaranjem digitalne učionice u Osnovnoj školi Štampar Makarije u Podgorici počeo je pionirski projekat uvođenja digitalne pedagogije u  crnogorske škole. To znači da će djeca odabrane lekcije učiti kroz video produkciju i druge interaktivne aktivnosti koje uključuju upotrebu digitalnih medija u učionici.


68% djece Crne Gore kaže da zna o internetu više od svojih roditelja - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

Činjenica da digitalna pismenost više nije luksuz ili opcija, već prijeka potreba kako odraslih tako i djece, podstakla je Ministarstvo prosvjete, Telenor i UNICEF da zajednički pokrenu i realizuju ovu pilot inicijativu.

Učenici OŠ „Štampar Makarije“ raduju se kompjutersko-medijskoj laboratoriji, koju će od danas koristiti kako bi lakše savladavali obavezno gradivo.

„Na primjer, ako učimo lekciju iz biologije o biljkama, sada će nastavnici s učenicima moći da snime tu biljku i da ostalim učenicima pokažu njen razvoj“, ističe predstavnica đačkog parlamenta Itana Vučinić.

Njen drug iz škole i iz đačkog parlamenta, Ilija Ivanov, naročito se raduje mogućnosti da kroz rad u digitalnoj laboratoriji bolje razumije pojedine predmete.  


Učenici se raduju što će određene lekcije učiti kroz video produkciju u Podgorici 2018 – UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

„Digitalna laboratorija će pomoći kod predmeta čija se teorija uči napamet. Na primjer, iz fizike postoje mnogi zakoni koje, nažalost, učenici uče napamet i nemaju realnih primjera na koje mogu da ih primijene, a sada možemo da snimimo neki video zapis koji ćemo pokazati učenicima kao simulaciju nekog zakona“, kaže Ilija.

U Ministarstvu prosvjete ističu da je cilj uvođenja digitalne pedagogije unapređenje kvaliteta obrazovanja u 21. vijeku.

„Danas postoji jaz između znanja koje imaju djeca i znanja koje imaju nastavnici i roditelji. Zapravo, vrlo često djeca znaju mnogo više od svojih nastavnika i roditelja. Upravo ova IT laboratorija treba da doprinese da se taj jaz smanji“, kazala je generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijana Nikolić-Vučinić.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Osama Kogali smatra  ukoliko naši nastavnici budu digitalno pismeniji, sve će više koristiti te vještine u učionici, što će, s druge strane, ojačati osjećaj pripadnosti digitalnom dobu kod naših učenika“.


Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Osama Kogali pozdravlja učenike prilikom otvaranja digitalne učionice u Osnovnoj školi „Štampar Makarije“ u Podgorici, u novembru 2018. godine - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

Direktorica OŠ Štampar Makarije Nataša Vlahović kaže da je ponosna što je upravo ta škola izabrana za ovaj pilot projekat.

„Digitalna pedagogija je iskorak za nas u novim modelima, formama i tehnikama, primjenjivanju vještina i znanja, što ujedno predstavlja naš interes i potrebu da očuvamo sadašnji sistem i da ga unaprijedimo u skladu sa novim tehnologijama.“

U Telenoru su ponosni na ovaj projekat i ističu da je neophodno da sva djeca u Crnoj Gori imaju mogućnost da steknu digitalnu pismenost, u sigurnom internet okruženju.


Učenici Osnovne škole Štampar Makarije u digitanoj učionici u Podgorici, novembra 2018. – UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

„Internet i digitalna laboratorija mogu da vam pomognu da u svom sadašnjem okruženju, u osnovnoj školi, steknete znanja i vještine na jedan drugačiji, kreativniji način“, poručila je Sandra Štajner, generalna direktorka Telenora Crne Gore.

Ova pilot inicijativa nastala je kao odgovor na podatke iz istraživanja UNICEF-a iz 2016. godine, koje je pokazalo da svaki peti roditelj i svako deseto dijete u Crnoj Gori ne koriste internet. Štaviše, svaki drugi roditelj želi da u školi koju dijete pohađa dobije informacije o tome kako da mu pomogne da se digitalno i medijski opismeni.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children