Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Spremnost da učite o roditeljstvu je najbolji poklon koji možete pružiti djeci

BIJELO POLJE, 10. AVGUSTA, 2018. - Roditeljstvo je, bez sumnje, jedno je od najljepših i najzahtjevnijih iskustava koje neko može da doživi. Vaspitavanje djeteta, međutim, nosi i brojne izazove, a da bi roditelji na najbolji način odgovorili na njih, potrebna im je podrška.


Elvira Kurčehajić, majka dvoje djece, u Bijelom Polju tokom avgusta 2018, priča o tome kako se njena djeca međusobno bolje razumiju zahvaljujući tome što je naučila u školi roditeljstva – UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2018

Elvira Kurčehajić, majka četvorogodišnje Emine i jednoipogodišnjeg Karima, dječaka sa smetnjama u razvoju, prepoznala je da joj je potrebna pomoć kako bi svoju djecu pravilno usmjeravala i podizala. Razvijanje odnosa između sestre i brata bilo joj je motivacija da se uključi u program roditeljstva, koji je, uz podršku UNICEF-a i Evropske unije, organizovao Dom zdravlja u Bijelom Polju.

„To me je podstaklo da dođem ovdje, da vidim na koji način njih dvoje mogu bolje da se slažu, bez ljubomore; da zajedno rješavamo probleme koji se pojave; da naučim još neke metode pomoću kojih mogu pozitivno da djelujem na njih, a ova radionica mi je zaista to i omogućila”, kaže Elvira.

Elvira je, poput drugih roditelja, suočena s raznim izazovima podizanja djece, pa joj je dobrodošla dodatna podrška, koju je dobila kroz ovaj program.

„Svi mi svojoj djeci želimo sve najbolje, ali nekad je i nama – roditeljima potrebna pomoć u smislu na koji način da riješimo neki problem, a da to bude pravilno za razvoj djeteta. Uz ovaj UNICEF-ov projekat rekla bih da nam je roditeljstvo mnogo olakšano“, objašnjava Elvira.

Pomoći i olakšati roditeljima da se nose s brojnim pitanjima i dilemama koje ih muče u odnosu s djecom i jeste cilj programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje“, kaže Danijela Femić, psihološkinja u Domu zdravlja u Bijelom Polju. S ponosom ističe da su roditelji poput Elvire veoma posvećeno pristupili učenju novih vještina, te da su promjene u njihovom ponašanju bile vidljive iz radionice u radionicu.


Danijela Femić, psihološkinja, u Bijelom Polju, tokom avgusta 2018, priča o tome kako škola roditeljstva pomaže roditeljima prilikom podizanja djece– UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2018

„Na primjer, na početku su gotovo svi roditelji tvrdili da nemaju vremena da se kvalitetno druže s djecom, a sada, nakon radionica, svi su, bez izuzetka, prevazišli taj izazov i svi imaju vremena za druženje s djecom”, kaže Danijela.

Danijela ističe i da su tokom radionica razbijene brojne zablude o vaspitanju djece, poput one da se „nekad i prutićem rješavaju problemi”, do onih koje se tiču neadekvatnog korišćenja nagrada za poželjno ponašanje djeteta.

„U današnje vrijeme, u eri digitalnih tehnologija, najveća nagrada je telefon, tablet ili računar. Mi smo se trudili da roditelje vratimo u vrijeme nekih ranijih generacija, jer nagrada je ljubav, nagrada je vrijeme provedeno s djetetom, crtež ili nešto drugo što ne mora da bude samo materijalno. I ono što je najvažnije, naučili su kako da se liše kritike”, dodaje Danijela.

Elvira oduševljeno priča o tome da je efekte radionica već osjetila u svojoj kući, kroz ponašanje cijele porodice.

„Da bismo postigli efekat, prvo mijenjamo sebe da bismo promijenili dijete. Ja sam postala staloženija, mirnija, a isto tako i djeca. Pustili smo djecu da budu zapravo djeca u svakom pogledu”, zaključuje Elvira.

Stručnjaci tvrde da pozitivno, efikasno roditeljstvo ima najveće šanse da stvori srećnu i uspješnu djecu koja će odrasti u uspješne i srećne ljude. Stoga, ne postoji bolji poklon kojim možete dijete nagraditi od spremnosti da rastete zajedno s njim.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children