Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Sudije u Crnoj Gori sada lakše dolaze do autentičnog mišljenja djeteta tokom sudskog postupka

PODGORICA, 20. JULA, 2018. - Prilikom donošenja odluke u najboljem interesu djeteta, sud, u porodično-pravnim postupcima, treba da uzima u obzir glas i mišljenje djeteta. Taj glas treba da predstavlja stvarnu volju i mišljenje djeteta. Izmjenama Porodičnog zakona 2017. godine, Ministarstvo pravde je, uz podršku UNICEF-a, obezbijedilo da se glas djeteta čuje upravo na takav način.


Sutkinja Milena Brajović, u Podgorici, tokom jula 2018, priča o svom iskustvu angažovanja lica za podršku u sudskom procesu koji se ticao djece - UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2018

S tim je saglasna i Milena Brajović, sutkinja Osnovnog suda u Podgorici, koja smatra da te izmjene pomažu sudu da dođu do odluka koje će biti u najboljem interesu djeteta. Ona je nedavno prvi put donijela odluku da u proces uključi lice za podršku, institut koji predstavlja jednu od ključnih izmjena u Porodičnom zakonu.

„Lice za podršku prvenstveno brine o najboljem interesu djeteta. Kroz rad s djetetom dolazi do njegovog autentičnog mišljenja. Na taj način pomaže sudu da, s jedne strane, čuje glas djeteta i, s druge strane, omogućava sudu da dijete ne izlaže dodatnom stresu i saslušanju u sudnici, kao što je to ranije bio slučaj dok nismo imali ovaj institut“, objašnjava Milena.

Milena dodaje, da se odluka, da li će se u proces uključiti lice za podršku, donosi u saradnji sa centrima za socijalni rad.

„Nedavno sam prvi put donijela odluku da u proces uključim lice za podršku. Radi se o jednom brakorazvodnom predmetu, gdje se mišljenje jedne 13-godišnje djevojčice razlikovalo u odnosu na njenu braću i sestre u pogledu starateljstva nad njima. Predstavnici Centra za socijalni rad predložili su da se djevojčica sasluša kako bi se provjerilo njeno mišljenje i tada sam donijela rješenje da se angažuje lice za podršku“, kaže Milena.

Suština je da se, zahvaljujući ulozi lica za podršku, dijete više ne mora saslušavati u sudnici, već se na jedan mnogo adekvatniji način dolazi do autentičnog mišljenja djeteta.


Sutkinja Milena Brajović tokom treninga o načinima poštovanja najboljeg interesa djeteta u sudskim postupcima kojeg je, za različite profile stručnjaka koji rade u pravosudnom sistemu, organizovalo Ministarstvo pravde uz podršku UNICEF-a, u Budvi, tokom juna 2018. - UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2018

Kako bi pravosuđe u Crnoj Gori zaista bilo po mjeri djeteta, Ministarstvo pravde, u saradnji s UNICEF-om, organizuje obuke ne samo lica za podršku, već svih profesionalaca uključenih u pravosudni sistem, s ciljem da se prepozna i ostvari najbolji interes djeteta u sudskim postupcima.

„Pored edukacije stručnjaka, koja mora biti kontinuirana, Crna Gora mora da radi na stvaranju i nekih fizičkih preduslova – tu mislim na neophodnost da u svakoj opštini postoji makar jedna prostorija u kojoj bi bilo koji stručni radnik mogao da razgovara s djetetom u sredini koja je prijemčiva za dijete“, ističe Nela Krnić, koordinatorka Programa dječje zaštite u Predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori.

Lice za podršku sada je dio pravosudnog sistema Crne Gore, ali potrebno je još dosta rada da bi postalo još efektnije. Konkretno, neophodno je napraviti pravilnik koji precizno određuje način na koji treba pristupiti djetetu. Širom zemlje treba obezbijediti posebne prostore u kojima će se lica za podršku sastajati s djecom. To treba da budu prostori koji su prilagođeni djeci i u kojima će se djeca osjećati dovoljno opušteno da mogu slobodno i iskreno da govore. To je, zaključuju u UNICEF-u, jedan od prioriteta za buduće aktivnosti.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children