Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Škole roditeljstva za jačanje vještina roditelja i u Crnoj Gori

PODGORICA, 25. JUNA, 2018. - Svaki roditelj suočava se s izazovima u vaspitavanju djeteta. Neredovna ishrana i višesatne pripreme djeteta za odlazak na spavanje samo su neki od problema koji često predstavljaju ozbiljan test za roditeljsko strpljenje. U takvim situacijama, savjeti stručnjaka, ali i drugih majki i očeva, od najveće su pomoći.


Majka Bosiljka Vuković, u junu 2018, u Podgorici, priča o tome kako joj je škola roditeljstva pomogla da savlada neke izazove s kojima se suočavala u odnosu sa svojom četvorogodišnjom ćerkom – UNICEF Montenegro/Duško Miljanić/2018

Baš kao i mnogi roditelji, i majka Bosiljka Vuković noćima je imala probleme da svoju ćerku nauči da ode na spavanje u planirano vrijeme. Pomoć je pronašla u školi roditeljstva, koju je organizovala NVO „Roditelji“, uz podršku UNICEF-a i EU.

„Školica je i te kako doprinijela tome da ja budem bolji, stabilniji roditelj. Mislim da mi je dala razne alatke koje su mene rasteretile stega i briga koje roditeljstvo nosi. Tako da je sada moja ljubav rasterećenija, opuštenija i samim tim moja komunikacija sa ćerkom, koja je predivno dijete od četiri godine, jednostavnija i lakša,“ objašnjava Bosiljka.

Škola roditeljstva pomogla joj je i da osvijesti koliko roditeljsko raspoloženje utiče na ponašanje djeteta.

„U školici smo naučili da kad stvari ne idu, pogledamo jesmo li mi problem. Znači, ne razmišljajte šta vam je s djetetom, nego pogledajte jeste li vi dobro, jeste li vi odmorni dovoljno, imate li strpljenja, pa tek onda vidite šta je uzrok ponašanja vašeg djeteta,“ ističe Bosiljka.

Prema riječima šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osame Kogalija „programi za podršku roditeljstva mogu i da poboljšaju odnose među roditeljima, smanje konflikte i nasilje među partnerima, unaprijede ishode ranog razvoja djeteta, poboljšaju mentalno zdravlje roditelja, promovišu pozitivne društvene norme vezane za ulogu zajednice u zaštiti i njegovanju djece i spriječe razdvajanje porodice”.

Dobrobit škole roditeljstva prepoznali su i UNICEF-ovi partneri koji su bili angažovani na sprovođenju programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu”, domovi zdravlja u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama, Javna predškolska ustanova „Đina Vrbica” i NVO „Roditelji”, „Centar za prava djeteta” i „Pedagoški centar”.


Roditelji se igraju s djetetom u Podgorici – UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2013

Direktorica NVO „Pedagoški centar”, docent dr Biljana Maslovarić, smatra da institucije i opštine treba da pružaju kontinuiranu podršku roditeljima u odgajanju djeteta.

„Mislim da je vrijeme da se aktivno bavimo uključivanjem roditelja, da budu stvarno partneri u razvoju svoje djece,“ kaže Maslovarić.

Ovakvu ideju podržava i većina roditelja u Crnoj Gori, što potkrepljuje UNICEF-ovo istraživanje sprovedeno 2016. godine, koje pokazuje da 77% građana smatra da bi država trebalo da obezbijedi edukaciju i podršku roditeljima u podizanju djece.

Radionice „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za djecu u ranom razvoju”, pilotirane su do sada u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama. Kao rezultat, njihovi polaznici su poput Bosiljke ojačali roditeljske vještine koje će im omogućiti da svoju djecu podrže da u potpunosti razviju svoje potencijale.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children