Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Adolescenti u Mojkovcu, Beranama i Kolašinu razvijaju socio-emocionalne vještine

MOJKOVAC, 7. JUN 2018. – Školski odmor i vrijeme nakon škole, trinaestogodišnji Lazar voli da provodi igrajući fudbal. Pored novih poteza, ove školske godine Lazar je savladao još jednu važnu vještinu − samokontrolu:

„Kad god bih propustio šansu, puno sam se nervirao. Samokontrola mi je pomogla da se smirim, odbrojim do deset i da kontrolišem sam sebe,“ kaže Lazar, koji je jedan od 35 učenika osnovne škole 'Aleksa Đilas − Bećo' u Mojkovcu koji su pohađali radionicu za razvoj socio-emocionalnih vještina. Radionice se sprovode u okviru programa Zavoda za školstvo 'Moje vrijednosti i vrline'."


Učenici osnovne škole „Aleksa Đilas − Bećo” u Mojkovcu tokom radionice „Moje vrijednosti i vrline“ za razvoj socio-emocionalnih vještina, u junu 2018. - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

Radionica, koju su vodili treneri NVO „Pedagoški centar”, bila je važno iskustvo i za njegovu vršnjakinju Isidоru, koja je prepoznala vrijednost tolerancije:

„Ja često nisam bila tolerantna i zbog toga sam se odaljila od nekih ljudi, od nekih prijatelja. Naravno, kasnije bih izgladila stvari, ali sam shvatila da sam to mogla u startu, da sam imala tu osobinu razvijenu kod sebe.”

Jedanaestogodišnja Ivana, učenica petog razreda mojkovačke osnovne škole, kaže da je tokom radionica naučila da sarađuje u timu:

„Kada sam bila u četvrtom razredu, nisam se uklapala u igre koje smo igrali, a sada, u petom razredu, to je mnogo bolje, zato što sam naučila da saslušam druge, da saslušam starije od sebe, da se međusobno dogovaramo, pa da radimo”, kazala je Ivana i naglasila da je na radionicama naučila da kontroliše i pokazuje svoja osjećanja.

Godinu starijem Andriji radionice su pomogle da uoči svoju kreativnost: „Kreativnost mi je pomogla da budem maštovit u nekim predmetima. Nekada sam mislio da ne znam da crtam, a sada odlično mogu da crtam i precrtavam.”


Učenici osnovne škole „Aleksa Đilas − Bećo” u Mojkovcu, u junu 2018. razgovaraju o značaju razvoja socio-emocionalnih vještina - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

Nastavnica matematike Plana Pejović smatra da su radionice, koje su bile organizovane u devet etapa, dale uočljive rezultate.

„Rezultati su vidni kroz kvalitetniju i bolju komunikaciju učenika, bolje i lakše rješavanje nesuglasica na koje život i rad u školi nije imun, a i kroz način traženja pomoći od nas kao nastavnika”, primjećuje profesorica Pejović, koja smatra da je najvažnije da djeca usvojene vrijednosti i vještine podijele s ostalim vršnjacima.

Marijana Blečić iz NVO 'Pedagoški centar' ocjenjuje da su radionice za razvoj socio-emocionalnih vještina osnažile vaspitnu ulogu škole:

„Smatram da bi ovo trebalo da postane dio formalnog sistema obrazovanja. Da nastavnici prođu obuku kada je ovaj program u pitanju. To može biti čas odjeljenske zajednice ili neki dodatni časovi, koji će biti posvećeni programu ‚Moje vrijednosti i vrline’.”

Program „Moje vrijednosti i vrline”, koji realizuje NVO 'Pedagoški centar', trenutno se sprovodi još u Kolašinu i Beranama. Uz podršku UNICEF-a, program za razvoj socio-emocionalnih vještina od 2015. godine sprovodi se u 20 škola u Crnoj Gori, u okviru redovne nastave. Učenici tih škola naučili su da prepoznaju svoja i tuđa osjećanja, da pomažu jedni drugima i da zajedno rješavaju probleme. 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children