Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Vučić Ćetković, prijatelj kampanje „Birajmo šta gledamo”, otvorio izložbu dječjih radova na temu medijske pismenosti

PODGORICA, 8. JUNA 2018. – Poznati mladi umjetnik Vučić Ćetković pridružio se kampanji Agencije za elektronske medije i UNICEF-a „Birajmo šta gledamo” i tim povodom je, zajedno s njegovom nastavnicom likovnog vaspitanja iz osnovne škole Radmilom Mišković, organizovao likovnu radionicu za djecu.


Poznati mladi umjetnik Vučić Ćetković govori o značaju kritičkog razmišljanja i medijskog opismenjavanja u Podgorici, juna 2018 - UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2018

U petak, 8. juna, u 11:00 sati, u Osnovnoj školi „Vlado Milić” u Podgorici, Ćetković je, zajedno s djecom, predstavio njihove radove na temu „Birajmo šta gledamo”.

„Uticaj medija na nas i živote naše djece zavisi od toga kako ih koristimo. Kroz kritičko razmišljanje i medijsko opismenjavanje, djeca jačaju otpornost na sve medijske poruke. To je ključno za medijske sadržaje lošeg kvaliteta, koji se po zakonu ne mogu zabraniti. Takođe, nemoguće je u današnjem digitalnom dobu djecu izolovati od svih loših medijskih poruka, zbog čega je medijska pismenost jedino rješenje”, objašnjava Ćetković. Četrnaestogodišnja Tea Raonić objasnila je kako je njena grupa obradila temu „Birajmo šta gledamo“: „U našem radu predstavili smo srećnu porodicu i roditelje koji šalju svoju djecu u sobu, zbog toga što program koji gledaju nije prilagođen njihovom uzrastu i njihovi roditelji smatraju da to nije u redu da to gledaju, a neka djeca misle da oni nisu u pravu.“

Dvanaestogodišnji Nikola Vukčević imao je jasnu poruku za vršnjake, ali i za odrasle: „Moja poruka za vršnjake je da više gledaju kulturne i obrazovne emisije, jer nas one mogu edukovati, a ne rijalitije, jer oni nas samo zaglupljuju i ne pomažu trenutnom odrastanju, a, po mom mišljenju, ne pomažu ni odraslima.”


Tea Raonić (14) objašnjava kako je njena grupa obradila temu „Birajmo šta gledamo“ u Podgorici, juna 2018 - UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2018

Medijska pismenost je sposobnost da se različiti medijski sadržaji koriste, analiziraju, kritički procijene i stvaraju. Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić smatra da je ona neophodna svoj djeci u 21. vijeku.

„Razni časovi, kao što su časovi umjetnosti, informatike i tehnike, mogu da posluže za medijsko opismenjavanje djece. Nastavnici treba na tim časovima da djeci pokažu kako da analiziraju medijski sadržaj kroz pitanja: Ko ga je napravio? Za koga je napravljen i s kojim ciljem? Na taj način stvara se kritičko mišljenje”, objašnjava Nikolić-Vučinić.

Direktorica škole Biljana Ćulafić smatra da je u digitalnom dobu nemoguće izolovati djecu od raznih medijskih sadržaja i da prednost treba dati obrazovnim mjerama. „Drago nam je da se u okviru ove kampanje nadovezujemo na sadržaje koji se već izučavaju u okviru predmetnih programa i da djelujemo edukativno, a ne represivno. Djeca treba da nauče da vrednuju sadržaje i da naprave kriterijum što je od tih sadržaja dobro, što je loše, što usvajaju, a što odbacuju. Jednom riječju, treba da kod njih razvijamo kritičku svijest kako prema medijskim sadržajima, tako i prema svim društvenim i drugim pojavama s kojima će se sresti u životu“, zaključuje Ćulafić.


Nikola Vukčević (12) poručuje vršnjacima da gledaju kulturne i obrazovne emisije u Podgorici, juna 2018 - UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2018

Istraživanja sprovedena širom svijeta ukazuju da je djeci potrebno usmjeravanje još od prvog susreta s medijima. To usmjeravanje primarno je zadatak roditelja.

Međutim, da bi djeca izrasla u medijski pismene građane, roditelji, škole, mediji, NVO i Vlada moraju raditi zajedno. Dakle, medijska pismenost nije samo odgovornost roditelja, već cijelog društva.

„Cilj ove kampanje, pored podizanja svijesti i jačanja medijske pismenosti djece i roditelja, jeste i da pomognemo medijima da podignu svoje kapacitete, i to ne samo da stvaraju dječje programe, već i da etički izvještavaju o pitanjima koja se tiču djece“, objašnjava Elvira Ceković, PR Agencije za elektronske medije Crne Gore.

Iz tog razloga, UNICEF je, zajedno s Agencijom za elektronske medije Crne Gore, pokrenuo kampanju „Birajmo šta gledamo” početkom 2018. godine.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children