Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Razvoj socio-emocionalnih vještina u okviru redovnog obrazovanja

BAR, 25. MAJA 2018. - Za dobrog učenika nije dovoljno samo da nauči zadatu lekciju. Pored znanja, uspješnog đaka krase i vrijednosti i vrline. To su shvatili učenici barske Gimnazije „Niko Rolović“ koji su učestvovali u programu razvoja socio-emocionalnih vještina u okviru redovnog obrazovanja.


Regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju Afšan Kan u posjeti barskoj gimnaziji 24. maja 2018 - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

Tolerancija, kreativnost, empatija i timski rad, neke su od vrijednosti i vrlina o kojima su razgovarali đaci barske Gimnazije. Za sedamnaestogodišnjeg Bogdana Žižića to su bili najzanimljiviji časovi u školskoj godini, koji su pozitivno uticali na cjelokupnu atmosferu u učionici.

„Sada je stanje u našem odjeljenju bolje, iskreniji smo jedni prema drugima, više pomažemo jedni drugima nego prije početka ovoga programa“, objašnjava Bogdan.

I šesnaestogodišnja Staša Buntić preporučuje radionice o socio-emocionalnim vještinama zbog zbližavanja s drugarima. S njima je saglasan sedamnaestogodišnji Mustafa Ramović: „Te radionice podstakle su nas da više razmišljamo o nama samima. Naš odnos jednih s drugima bio je mnogo bolji.”

Šesnaestogodišnjoj Maši Gačević najzanimljivije su bile radionice kreativnosti „zato što smo uspjeli da zajedno, kao tim, oformimo nešto naše".

S učenicima barske Gimnazije, tokom svoje prve posjete Crnoj Gori, družila se i regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan. Ona je kazala da su programi poput ovog korisni za primjenu i u drugim zemljama regiona.

„Veoma sam inspirisana onim što radite, onim što rade nastavnici kroz program Ministarstva prosvjete i nadam se da je ovo nešto što možemo primijeniti i u drugim zemljama u budućnosti. Učimo od vas i uvjereni smo da će naredni lideri u Crnoj Gori biti lideri mira i napretka u ovoj zemlji“, poručila je Kan.

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić ističe da su ove radionice osnažile vaspitnu ulogu koju, pored obrazovne, treba da ima svaka škola. „Treba djeci da omogućimo da razvijaju socio-emocionalne vještine, nekognitivne vještine, sve ono što ih kasnije čini jednom osobom koja može da izađe na tržište rada sa svim vještinama koje su neophodne“, objasnila je Vučinić.


Tokom posjete regionalne direktorke gimnazijalac priča o socio-emocionalnim vještinama u Baru 24. maja 2018 - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Kogali, pozvao je mlade da naučene vrijednosti i vrline primjenjuju i van škole: „Ovaj razgovor ne treba da se završi samo u školi, već i da vas pripremi da preuzmete lidersku ulogu u vašoj zajednici, među vašim prijateljima, vršnjacima.“

Profesorica engleskog jezika Ana Đurović kazala je da su radionice pomogle i profesorima da bolje upoznaju svoje đake: „Ne znam ih samo iz one perspektive učenja engleskog, nego sam prosto saznala nešto više o njima."

Đaci su vrijednosti i vrline upoznavali i kroz analizu književnih djela.

„Ne razmišljaju samo šta je uradila Ana Karenjina ili zašto je ili nije nešto uradio neki književni lik u djelu, nego promišljaju − šta bih ja, gdje sam ja. To je ono pitanje ‚biti ili ne biti‛ u mom životu“, objasnila je profesorica književnosti u barskoj Gimnaziji Marica Nikitović.

Direktorica Gimnazije „Niko Rolović“, Marija Đonović, smatra da ovaj program treba da se primjenjuje u svim školama: „Stvarno bi bilo divno da se ovo proširi na sve škole i sve nastavnike. Znanje je našoj djeci dostupno na svakom koraku, a nastavnik mora da ih nauči nekim drugim vještinama koje su im neophodne za život.“

Uz podršku UNICEF-a, ovaj program za razvoj socio-emocionalnih vještina od 2015. pilotira se u 20 škola u Crnoj Gori u okviru redovnog obrazovanja.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children