Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Pokrenuta regionalna digitalna platforma za podršku aktivizmu mladih „U-Report za Zapadni Balkan”

PODGORICA, 16. MAJA 2018. - Šta mlade interesuje, šta bi mijenjali u lokalnoj zajednici i kako bi rješavali probleme s kojima se suočavaju? Mladi u Albaniji, Crnoj Gori i na Kosovu dobili su šansu da zajedno pronađu odgovore na ova pitanja kroz pokretanje prve regionalne digitalne platforme „U-Report za Zapadni Balkan”.

U-Report već se koristi u 42 zemlje svijeta, ali je ova digitalna platforma za jačanje aktivizma mladih u regionu posebno značajna, jer se radi o prvom U-Reportu za tri zemlje – Albaniju, Kosovo i Crnu Goru. Biće moguće analizirati njegove rezultate za svaku zemlju posebno, i to sve do nivoa opština, ali i za sve tri zemlje zajedno.


Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, podsjeća da je budućnost cijelog društva u rukama današnje omladine - UNICEF Crna Gora / Vedran Ilić / 2018

U-Report za Zapadni Balkan istovremeno je pokrenut u Prištini, Tirani i Podgorici.

Tim povodom, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan pozvala je mlade iz regiona da se priključe globalnoj zajednici U-reportera koja okuplja preko pet miliona mladih.

„Vaša mišljenja, ideje i snovi uvijek treba da se uzimaju u obzir kada se donose odluke koje će uticati na vaše živote“, poručila je Kan.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali podsjetio je da od današnjih mladih ljudi zavisi budućnost cijelog društva: „Jer, mi znamo da koliko god vaša budućnost danas bila u našim rukama, naša budućnost je sigurno u vašim rukama. Mi, odrasli koji smo ovdje prisutni, pred sobom danas imamo jedan sasvim očigledan izbor – moramo da ulažemo u vas, moramo da vas pripremimo i opremimo za vaše sjutra."

Na događaju u Podgorici u ime mladih govorili su Andrijana Paljušević i Ognjen Sekulić.


Lansiranje U-Report-a u Crnoj Gori - UNICEF Crna Gora / Vedran Ilić / 2018

Ognjen je, tom prilikom, pozvao svoje vršnjake da se prijave na U-Report preko mesindžera i vajbera i da počnu koristiti novi onlajn servis, koji je besplatan i anoniman. On je objasnio i da će svakog mjeseca putem U-Reporta biti sprovedene po dvije ankete među mladima: „Pozivamo državne institucije, organizacije mladih ili one koje se bave mladima da nam se jave. Budite slobodni da predložite anketu koju biste da sprovedete."

Predstavnik Ministarstva sporta Nenad Koprivica uvjeren je da će U-Report olakšati učešće mladih u društvu.

„Vjerujem da ćemo kroz nastavak saradnje i ovakvom platformom mladima stvoriti uslove da aktivnije učestvuju u procesima kreiranja politika i donošenja odluka“, poručio je Koprivica.

Koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Fiona Mekluni podsjetila je da su digitalne platforme koje je UN sistem do sada pokrenuo u saradnji s nacionalnim partnerima ostvarile impresivne rezultate.

„Kroz U-Report, Crna Gora će moći da prikuplja vrijedne informacije o nizu pitanja, dok će mladi u Crnoj Gori moći lako i jednostavno da ga koriste“, istakla je Mekluni.

Kroz U-Report za Zapadni Balkan, mladi u Prištini, Tirani i Podgorici pridružiće se U-reporterima, kojih je već pet miliona u svijetu i koji koriste ovaj alat kako bi razmijenili mišljenja o stvarima koje ih se tiču i uticali na razvoj politika i servisa za mlade.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children