Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Uz podršku UNICEF-a, djeca Crne Gore bolje uče iz DAISY udžbenika

NIKŠIĆ, 20. APRIL 2018. – Radovan Krivokapić učenik je osmog razreda OŠ „Mileva Lajović – Lalatović” u Nikšiću. On i danas pamti pjesmicu „Crvenkapa u taksiju”, pjesnika Dragana Radulovića, koju je naučio u četvrtom razredu. Zahvaljujući DAISY udžbeniku, modernoj audio-vizuelnoj knjizi, Radovan pjesmice sada lakše i brže uči.

„Puno mi je lakše. Mogu neki tekst ili pjesmicu da slušam više puta”, kaže Radovan i dodaje da su mu posebno zanimljivi glasovi glumaca koji čitaju pjesme i priče.


Radovan Krivokapić, učenik osmog razreda sa oštećenjem vida, zajedno sa drugarima iz razreda sluša lekciju iz udžbenika u DAISY formatu - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

DAISY udžbenici u Crnoj Gori pripremljeni su i u saradnji s Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, čiji su profesori i studenti godinama volonterski učestvovali u njihovoj produkciji.

„Ovaj projekat mi je bio važan, jer sam direktno upoznala ljude za koje to radim i, što je najbitnije, jer smo i oni i ja shvatali njegov značaj i smisao. Malo je stvari koje zapravo imaju smisla, a ovo ima!”, ističe Maja Stojanović, koja je kao studentkinja glume učestvovala u produkciji DAISY udžbenika.

Radovanova majka Sanja Krivokapić ističe da, zahvaljujući DAISY udžbeniku, on sada samostalnije uči. „Ranije sam mu sve čitala. Po deset, dvadeset puta ponovim jednu lekciju da bi on zapamtio, a sada pustim, pa ja imam slobodnog vremena dok on to sluša."


Dijana Rondović, Radovanova učiteljica, govori o tome da su udžbenici u DAISY formatu korisni za sve učenike, jer pružaju priliku za kvalitetnu nastavu i učenje - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

U školi, DAISY čitanke olakšale su učenje ne samo djeci koja su slabovida, poput Radovana, već svim đacima. Tako, Radovanov prijatelj Filip ističe da su časovi uz DAISY udžbenik mnogo zanimljiviji.

Isto mišljenje dijeli i njihova učiteljica Dijana Rondović. „DAISY udžbenik svako može da koristi. Na taj način, djeca postaju bolji slušaoci, uče lakše napamet, bolje i brže uče pravilno akcentovanje. Doživljaj teksta je drugačiji, jer u ulozi interpretatora nije učitelj, već glumac”, objašnjava Rondović.

Crna Gora je prva zemlja u svijetu koja DAISY udžbenike sistematski koristi u inkluzivnom obrazovanju. Oni se sada koriste u 50 osnovnih škola u zemlji.

Uz podršku UNICEF-a, Ministarstvo prosvjete je, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, Resursnim centrom za djecu i mlade „Podgorica”, Zavodom za školstvo i Fakultetom dramskih umjetnosti, otpočelo s produkcijom DAISY udžbenika još prije 4 godine. Djeci u osnovnim školama danas su u DAISY formatu na raspolaganju čitanke od IV do IX razreda, kao i udžbenici istorije.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children