Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

DAISY udžbenici - Samostalnije učenje za djecu sa teškoćama u čitanju

NIKŠIĆ, 20. FEBRUAR 2018. – Crnogorski jezik je jedan od omiljenih predmeta Aferdite Berišaj, učenice devetog razreda O.Š. “Mileva Lajović Lalatović”. Zbog oštećenja vida, svijet književnosti ipak lakše upoznaje slušajući, umjesto čitajući knjige.

Da na taj način doživi književno djelo omogućavaju joj udžbenici u audio-vizuelnom DAISY formatu koji su namijenjeni svoj djeci, ali od posebne koristi za učenike koji imaju teškoće u čitanju štampanog teksta.


Aferdita Berišaj, učenica devetog razreda sa oštećenjem vida govori o promjenama koje knjige u Daisy formatu uvode u životima djece - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

"Nekako i brže i bolje učim. Kada čitam sama, imam glavobolje i krenu mi suze, peku me oči. Praktičnije je slušati, stvarati slike i onda mogu to analizirati bez ikakvih problema, čak i prepričavati", kaže ova četrnaestogodišnjakinja koja DAISY čitanku u školi koristi od šestog razreda.

Njena nastavnica Nada Milović, kaže da DAISY udžbenik Aferditi pomaže da brže savlada nastavno gradivo: "Kada smo radili obradu književnog lika, Aferdita je dobila peticu. Dakle, poslije prvog čitanja, ona je uradila solidnu, kvalitetnu analizu lika", kaže Milović i dodaje da upotreba DAISY formata u nastavi koristi i ostalim đacima jer pomaže razvijanju vještine pažljivog slušanja.

"To su djeca kompjutera i igrica, gdje ne mogu da budu prikovani uz knjigu nekih pola sata da to iščitaju kako valja."

Prvi DAISY udžbenik u Crnoj Gori snimljen je 2014. godine sa ciljem unapređenja kvaliteta inkluzivnog obrazovanja i stvaranja mogućnosti da djeca sa teškoćama u učenju i smetnjama u razvoju prate nastavu i uče iz kvalitetnih nastavnih sredstava, zajedno sa svojim vršnjacima.

Aferditina drugarica Đurđina Krsmanović kaže da su od upotrebe DAISY udžbenika, časovi književnosti još zanimljiviji: "Voljela bih da postoje DAISY udžbenici i iz drugih predmeta, pogotovo zbog Aferdite, da bi ona mogla da dostigne uspjeh koji želi".

Pored čitanki od četvrtog do devetog razreda, Zavod za školstvo je u DAISY formatu izdao i udžbenke istorije od šestog do devetog razreda koji se koriste u nastavi u 50 osnovnih škola.

U kreiranju DAISY udžbenika učestvovali su crnogorski glumci i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti, Resursni centar za djecu i mlade ”Podgorica”, Zavod za školstvo, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Ministarstvo prosvjete i UNICEF.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children