Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Agencija za Elektronske Medije i UNICEF počeli kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo”

PODGORICA 19. FEBRUAR 2018. - Brojne studije širom svijeta ukazuju da nasilje u medijima može doprinijeti povećanoj agresivnosti kod djece, kao i da obrazovni sadržaji u medijima mogu pomoći djeci da brže usvoje određena znanja i vještine. Stoga je ključno pažljivo birati medijske sadržaje.

“Mediji ulaze u naše živote u sve većoj mjeri, i zato je važno da razumijemo kako oni funkcionišu, da prepoznamo kada pozitivno utiču na razvoj maloljetnika, a kada mu štete” poručio je direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore Abaz Beli Džafić.


Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali govori na početku kampanje medijske pismenosti u Podgorici u februaru 2018. - UNICEF Montenegro / Dusko Miljanic / 2018

Istraživanja širom svijeta pokazuju da djecu treba usmjeravati još od njihovog prvog susreta s medijima. To je, najprije, zadatak roditelja. Iz tog razloga, Agencija za elektronske medije Crne Gore i UNICEF su započeli kampanju medijske pismenosti sa tri TV spota koji se obraćaju roditeljima i čija je ključna poruka: Birajmo šta gledamo. Ovi su TV spotovi razvijeni i uspješno korišćeni u istoimenoj kampanji UNICEF-a i Agencije za elektronske medije Hrvatske.

“Birajmo šta gledamo, analizirajmo i kritički razmišljajmo o svim medijskim sadržajima i radimo to zajedno sa našom djecom od ranog djetinjstva“, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Cilj kampanje je promocija medijske pismenosti među roditeljima i djecom, unapređenje kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta i poboljšanje kvaliteta medijskih programa za mlade u Crnoj Gori.

“Podizanjem nivoa medijske pismenosti razvijamo vještine svjesnog odlučivanja o izlaganju medijskom sadržaju, sposobnost kritičkog vrednovanja i analize informacija i medijskih poruka. Ne možemo očekivati da roditelji i djeca ove vještine sami razvijaju, i upravo zbog toga imamo veliku odgovornost i obavezu da ih u tome osnažujemo” poručio je Džafić.


Direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore Abaz Beli Džafić govori na početku kampanje medijske pismenosti u Podgorici u februaru 2018. - UNICEF Montenegro / Dusko Miljanic / 2018

Džafić i Kogali su saglasni da, u digitalnom dobu, medijska pismenost i medijska regulacija ne isključuju, već nadograđuju jedna drugu. Djecu je nemoguće u potpunosti izolovati od štetnih medijskih sadržaja, pa je stoga neophodno podržati ih da izrastu u medijski pismene građane.

"To znači da će biti u stanju ne samo da biraju šta gledaju svakog dana, već i da analiziraju i kritički procjenjuju sve što gledaju, kao i da sami prave različite medijske sadržaje i dijele ih s drugima na bezbjedan i odgovoran način", zaključio je Kogali.

U okviru ove kampanje, sprovešće se istraživanje o tome kako djeca i roditelji koriste medije, kako i sa kime razgovaraju o medijskim sadržajima i kako tumače i koriste informacije iz medija.

Takođe, kroz kampanju će se pojačati saradnja između djece i medija kako bi medijski izvještaji o djetinjstvu češće citirali i mišljenja mladih, na kvalitetniji način obrađivali pitanja koja ih se tiču i kako bi se pravio kvalitetniji medijski program za djecu u Crnoj Gori.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children