Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Crnogorski

Ovdje se nalaze saopštenja za javnost. Poredjana su hronološki, najnovije je na vrhu.

Promovisan novi TV spot prve nacionalne besplatne roditeljske SOS linije 080 888 888
PODGORICA, 21. DECEMBAR 2018. – Borba protiv nasilja nad djecom i obezbjeđivanje toplog porodičnog okruženja za svako dijete jedan je od ključnih izazova za crnogorsko društvo, poručeno je s promocije novog TV spota prve nacionalne besplatne roditeljske

Uz pjesmu do medijske pismenosti
PODGORICA, 13. DECEMBAR 2018. - Država bi trebalo da omogući svoj djeci do punoljetstva besplatne sportsko-rekreativne i umjetničko-kulturne sadržaje. To je jedan od načina da djeci i mladima odvučemo pažnju s prekomjernog gledanja u neki od ekrana.

Milorad vjeruje u napredak svog sina
PODGORICA, 10. DECEMBAR 2018. – Kada postanete roditelj, pored jedinstvenog osjećaja ljubavi i sreće, rode se i brojni strahovi, od onog da li ste dorasli izazovima koje roditeljstvo nosi do onog najvećeg – da li je sve u redu.

Mladi za suzbijanje vršnjačkog nasilja
PODGORICA, 27. NOVEMBAR 2018. - Svi moraju dati svoj doprinos kako bismo riješili problem nasilja u školama. Najvažnije je raditi na prevenciji, ali i na adekvatnoj podršci kako žrtvama nasilja, tako i nasilnicima i svjedocima.

Obrazovanje uz digitalnu pedagogiju
PODGORICA, 23. novembar 2018 – Prethodnih pet dana, nastavnici koji predaju djeci uzrasta 9–11 godina u OŠ „Štampar Makarije” prošli su trening iz osnova digitalne pedagogije.

Ozbiljne poruke mladih parlamentaraca
PODGORICA, 19. novembar 2018. – Danas nije bio uobičajeni dan u Skupštini Crne Gore. Poslanička mjesta u plenarnoj sali ispunili su osnovci i srednjoškolci iz svih opština Crne Gore, koji su u okviru IX zasijedanja Dječjeg parlamenta postavljali pitanja

Valerija otvorila i dom i srce za nezbrinutu djecu
BAR, 14. 11. 2018. - Šezdesetogodišnja Valerija Tomić iz Bara hrabro otvara vrata svog doma djeci kojoj je neophodna roditeljska briga. U Valerijinom domu sada rastu tri djevojke.

Alarm za roditelje, medije i društvo u cjelini
PODGORICA, 12. NOVEMBAR 2018 - Dijete uzrasta 12‒17 godina u prosjeku provede oko osam sati dnevno ispred raznih ekrana – tri i po sata dnevno koristi mobilni telefon, oko dva sata dnevno gleda TV, oko sat i po je ispred kompjutera ili laptopa, nešto manj

Birajmo šta slušamo ‒ nova poruka kampanje medijske pismenosti
PODGORICA, 8. NOVEMBAR 2018. – Muzička škola „Andre Navarra“ i Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ pridružile su se kampanji medijske pismenosti, koju je Agencija za elektronske medije, uz podršku UNICEF-a, pokrenula početkom godine.

Interes djeteta umjesto senzacionalizma u medijima
PODGORICA, 4. NOVEMBRA 2018. - Mediji u Crnoj Gori trebalo bi mnogo odgovornije, nego što je to sada slučaj, da se odnose prema temama koje uključuju djecu i mlade, naročito u slučajevima zlostavljanja i nasilja nad djecom.

Digitalna pismenost za svako dijete
PODGORICA, 31. OKTOBAR 2018 - Ministarstvo prosvjete, uz podršku UNICEF-a i Telenora, pilotira uvođenje digitalne pedagogije u osnovnoškolsko obrazovanje .

Mladi istražuju stanje prava djece u Crnoj Gori
CETINJE, 2. OKTOBAR, 2018. - Mladi nisu samo naša budućnost, oni aktivno oblikuju i našu današnjicu. Širom svijeta mladi su i kroz istoriju pokazali da su uvijek u prvim redovima društvenih promjena.

Premlade za brak
NIKŠIĆ, 1. OKTOBAR 2018. - Nadira je vedra i hrabra 18-godišnjakinja. Međutim, njena životna priča opominje i poručuje djevojčicama da se obrazuju i da ne stupaju rano u brak.

Programi za bolje roditeljstvo u Crnoj Gori
BERANE, 7. septembra, 2018. - Kako biti bolji roditelj? Kako postaviti granice? Kako se nositi s djetetovim ispadima bijesa? Kako razumjeti djetetove potrebe? Kako jačati djetetovo samopouzdanje?

Rambo Amadeus: Ukoliko djecu izlažemo kvalitetnom sadržaju, onaj nekvalitetni postaće im dosadan
PODGORICA, 30. avgusta, 2018. - U okviru kampanje posvećene medijskoj pismenosti „Birajmo šta gledamo‟, Agencije za elektronske medije Crne Gore i UNICEF-a, ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić alias Rambo Amadues družio se s prvim t

Spremnost da učite o roditeljstvu je najbolji poklon koji možete pružiti djeci
BIJELO POLJE, 10. AVGUSTA, 2018. - Roditeljstvo je, bez sumnje, jedno je od najljepših i najzahtjevnijih iskustava koje neko može da doživi.

Roditelji imaju pravo na podršku u odgajanju djece
BIJELO POLJE, 1. AVGUSTA, 2018. - Danas, možda više nego ikad, savremena porodica suočena je s brojnim izazovima i nerijetko vrlo visokim očekivanjima. Zato ne čudi potreba za dodatnom, stručnom podrškom u odgajanju djece.

Sudije u Crnoj Gori sada lakše dolaze do autentičnog mišljenja djeteta tokom sudskog postupka
PODGORICA, 20. JULA, 2018. - Prilikom donošenja odluke u najboljem interesu djeteta, sud, u porodično-pravnim postupcima, treba da uzima u obzir glas i mišljenje djeteta. Taj glas treba da predstavlja stvarnu volju i mišljenje djeteta.

Lice za podršku pomaže da se glas djeteta glas čuje u sudskim postupcima u Crnoj Gori
PODGORICA, 10. JULA, 2018. - Dijana Popović-Gavranović, socijalna radnica i porodična terapeutkinja, postala je jedna od 17 licenciranih lica za podršku u Crnoj Gori, čiji je posao da pomažu djeci koja prolaze kroz traumatično iskustvo razvoda roditelja.

Advokati u Crnoj Gori obučeni da pomognu obezbjeđivanje pravde za svako dijete
PODGORICA, 5. JULA, 2018. - U savršenom svijetu, svako dijete trebalo bi da ima makar jednog roditelja koji brine o njegovom najboljem interesu. Kako ovo nije savršen svijet, djeci su ponekad potrebni pravni zastupnici.

Škole roditeljstva za jačanje vještina roditelja i u Crnoj Gori
PODGORICA, 25. JUNA, 2018. - Svaki roditelj suočava se s izazovima u vaspitavanju djeteta. Neredovna ishrana i višesatne pripreme djeteta za odlazak na spavanje samo su neki od problema koji često predstavljaju ozbiljan test za roditeljsko strpljenje.

Crna Gora prva država u regionu koja nema više djece mlađe od tri godine u institucijama
BIJELA, 15. Juna, 2018. - U Dječjem domu „Mladost” u Bijeloj već godinu i po ne borave djeca mlađa od tri godine.

Vučić Ćetković, prijatelj kampanje „Birajmo šta gledamo”, otvorio izložbu dječjih radova na temu medijske pismenosti
PODGORICA, 8. JUNA 2018. – Poznati mladi umjetnik Vučić Ćetković pridružio se kampanji Agencije za elektronske medije i UNICEF-a „Birajmo šta gledamo” i tim povodom je, zajedno s njegovom nastavnicom likovnog vaspitanja iz osnovne škole Radmilom Mišković,

Adolescenti u Mojkovcu, Beranama i Kolašinu razvijaju socio-emocionalne vještine
MOJKOVAC, 7. JUN 2018. – Školski odmor i vrijeme nakon škole, trinaestogodišnji Lazar voli da provodi igrajući fudbal. Pored novih poteza, ove školske godine Lazar je savladao još jednu važnu vještinu − samokontrolu.

Razvoj socio-emocionalnih vještina u okviru redovnog obrazovanja
BAR, 25. MAJA 2018. - Za dobrog učenika nije dovoljno samo da nauči zadatu lekciju. Pored znanja, uspješnog đaka krase i vrijednosti i vrline.

Hranitelji u Crnoj Gori promovišu pravo svakog djeteta da raste u toplom porodičnom okruženju
NIKŠIĆ, 24. MAJ 2018. – Kao posebne trenutke svog života, Dragica Rakočević (62) pamti rođenje svoje djece i unučića. S istim žarom priča i o danu kad joj je Centar za socijalni rad dodijelio ulogu hraniteljke dva dječaka i jedne djevojčice.

Kvalitetno, inkluzivno predškolso obrazovanje – Za svako dijete
NIKŠIĆ, 24. MAJA 2018. - Mina je trogodišnja djevojčica koja, kao i svako dijete, voli da se igra s vršnjacima, da trči i skače i dobija aplauze za svaku uspješno savladanu prepreku.

Aktivno učešće mladih za bolje, pravednije društvo
PODGORICA, 22. MAJA 2018. - Mladi u Crnoj Gori žele aktivno da učestvuju u društvu i da se pitaju o stvarima koje ih se tiču.

Pokrenuta regionalna digitalna platforma za podršku aktivizmu mladih „U-Report za Zapadni Balkan”
PODGORICA, 16. MAJA 2018. - Šta mlade interesuje, šta bi mijenjali u lokalnoj zajednici i kako bi rješavali probleme s kojima se suočavaju?

Stakić: Neophodna specijalizacija isključivo za rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom
PODGORICA, 23. April 2018 - Profesor američkog Pen Stejt Univerziteta Đurađ Stakić je kao konsultant UNICEF-a počev od 2005. godine dao značajan doprinos reformi sistema dječje i socijalne zaštite, kao i reformi sistema maloljetnićkog pravosuđa u Crnoj Go

Uz podršku UNICEF-a, djeca Crne Gore bolje uče iz DAISY udžbenika
NIKŠIĆ, 20. APRIL 2018. – Radovan Krivokapić učenik je osmog razreda OŠ „Mileva Lajović – Lalatović” u Nikšiću. Zahvaljujući DAISY udžbeniku, modernoj audio-vizuelnoj knjizi, Radovan pjesmice sada lakše i brže uči.

Program roditeljstva za sprečavanje nasilja nad djecom
BIJELO POLJE, 12. APRIL 2018. - Kako primjenjivati nenasilne vaspitne metode i postati što bolji roditelj? Odgovor na ovo pitanje dobili su roditelji iz Bijelog Polja priključivši se programu roditeljstva koji je, uz podršku UNICEF-a i Evropske unije, org

Filip, učesnik UPSHIFT radionice: “Najbolje rješenje je zajedničko rješenje”
PODGORICA, 26. FEBRUAR 2018. – Filip Trojanović polaznik je jedne od UPSHIFT radionica koje mladima omogućavaju da na najbolji način doprinesu razvoju svoje zajednice.

Jačanje međusektorske saradnje u cilju okončanja prakse sklapanja dječjih brakova
PODGORICA, 23. FEBRUAR 2018. – Svaka treća djevojčica romske i egipćanske nacionalnosti starosti 15-19 godina stupila je u brak ili vanbračnu zajednicu, dok je isto uradio i svaki njen šesti vršnjak, pokazuje istraživanje višestrukih pokazatelja stanja pr

DAISY udžbenici - Samostalnije učenje za djecu sa teškoćama u čitanju
NIKŠIĆ, 20. FEBRUAR 2018. – Crnogorski jezik je jedan od omiljenih predmeta Aferdite Berišaj, učenice devetog razreda O.Š. “Mileva Lajović Lalatović”. Zbog oštećenja vida, svijet književnosti ipak lakše upoznaje slušajući, umjesto čitajući knjige.

Agencija za Elektronske Medije i UNICEF počeli kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo”
PODGORICA 19. FEBRUAR 2018. - Brojne studije širom svijeta ukazuju da nasilje u medijima može doprinijeti povećanoj agresivnosti kod djece, kao i da obrazovni sadržaji u medijima mogu pomoći djeci da brže usvoje određena znanja i vještine.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children