Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Rani brakovi – kršenje ljudskih prava

BERANE, 6. DECEMBAR 2017. - Stanovnik beranskog naselja Riversajd Orhan Zizaku oženio se kada je imao 17 godina. Danas, kaže, to ne bi dozvolio nikom od svoje četvoro djece.

„Ja bih htio da moja djeca uče, da idu u školu, pa da rade. Da imaju dobre uslove za život.”

To stanovište dijeli i Orhanova sugrađanka Ferida Beriša.


Orhan Zizaku, govori o ranim brakovima nakon ucešca na radionici o prevenciji ranih brakova, koje je Crveni krst, uz podršku UNICEF-a organizovao u Beranama - UNICEF Crna Gora/Duško Miljanic 2017

„Da mi ćerka puni 15 godina i kaže da hoće da se udaje, ja joj ne bih dala. Javila bih se MUP-u i socijalnom. Tako je i za mog sina”, kazala je Ferida, koja takođe ima četvoro djece.

Orhan i Ferida polaznici su radionica o prevenciji ranih brakova, koje je Crveni krst, uz podršku UNICEF-a, organizovao u sedam crnogorskih opština koje su najnaseljenije romskom i egipćanskom populacijom.

„Dječji brak je kršenje ljudskih prava. Ugrožava razvoj djevojčica i dječaka. Štaviše, često dovodi do rane trudnoće, lošeg zdravlja, niskog stepena obrazovanja i društvene izolacije. Svi ovi faktori, koji se posebno odnose na djevojčice, sprečavaju prekidanje začaranog kruga siromaštva,” objasnio je Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Skoro hiljadu pripadnika romske i egipćanske populacije upoznalo se s negativnim posljedicama sklapanja ranih brakova, porodičnog nasilja i nasilja nad djecom kroz skoro stotinu radionica koje su organizovane za njih.

Podaci iz istraživanja UNICEF-a iz 2013. godine pokazuju da je svaka treća pripadnica romske populacije starosti 15–19 godina stupila u brak ili vanbračnu zajednicu. To je uradio i njen svaki šesti vršnjak.


Ferida Beriša, govori o ranim brakovima nakon ucešca na radionici o prevenciji ranih brakova, koje je Crveni krst, uz podršku UNICEF-a organizovao u Beranama - UNICEF Crna Gora/Duško Miljanic 2017

Iako je u odnosu na starije generacije uočljiv trend pada sklapanja maloljetničkih brakova, iskustvo pokazuje da se ova pojava ne može iskorijeniti samo primjenom zakonskih sankcija.

„Što veći stepen obrazovanja djevojčica dobije, to je manja vjerovatnoća da će kao dijete stupiti u brak. Unapređenje pristupa obrazovanju i eliminisanje razlika u obrazovanju između dječaka i djevojčica – ključne su strategije za okončanje prakse dječjih brakova,” zaključuje Kogali.

Svako dijete zaslužuje šansu da u potpunosti razvije svoje potencijale. Stvarajmo porodice i društvo koje svoj djeci pruža ovakve mogućnosti. Podržimo našu djecu da izrastu u zdrave, srećne, produktivne i odgovorne građane – ključne su poruke radionica, s ciljem podizanja svijesti da je rani brak kršenje ljudskih prava.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children