Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Jednake šanse za svu djecu

BIJELO POLJE, 5. DECEMBAR, 2017 - Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara posjetili su Bijelo Polje, opštinu koja godinama daje značajan doprinos izgradnji inkluzivnog društva.


Djecak tokom igre na dogadaju koji je uz podršku UNICEF-a organizovan u okviru programa Specijalne Olimpijade “Mladi sportisti“ - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanic / 2017

Kogali je podsjetio da su djeca sa smetnjama u razvoju nažalost još uvijek često stigmatizovana širom svijeta. “Zajedno možemo osigurati da svako dijete sa smetnjama u razvoju ima šansu da postigne najviše što može u svom životu. Na taj način, gradimo bolji svijet za sve nas. Suština je u svemu onome što djeca mogu da urade, a ne u onome što ne mogu“, poručio je Kogali, koji je sa Ueharom posjetio program Specijalne olimpijade koji se organizuje u vrtiću „Dušo Basekić“, uz podršku UNICEF-a i Marimo Berk i David Drummond Fonda.

Nakon druženja sa djecom u bjelopoljskom vrtiću, Uehara je naglasila da je jednak pristup za djecu sa smetnjama u razvoju moralna obaveza cijelog društva. „Svijet ima puno koristi od ljudi, muškaraca I žena, sa invaliditetom. Oni imaju tako pozitivan uticaj i daju pozitivan doprinos našim društvima. Srećna sam što djeca u Bijelom Polju imaju tako svjetlu budućnost zahvaljujući podršci UNICEF-a, Vlade SAD-a, roditelja, nastavnika i lokalne zajednice“, kazala je Uehara.

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić potvrdio je odlučnost lokalne samouprave da unapređuje položaj djece u Bijelom Polju. “Moramo da učinimo da se svi oni osjećaju kao dio društva, da to ne bude floskula ili ispunjavanje standarda. Moramo se maksimalno posvetiti toj djeci, bez obzira na to da li su iz naše porodice ili ne“, kazao je Žurić koji se takođe družio sa djecom učesnicima predškolskog sportskog programa Specijalne olimpijade. Ovaj program pod nazivom „Mladi sportisti“ namjenjen je djeci uzrasta od 3 do 8 godina. U Crnoj Gori je počeo da se sprovodi od ove godine i do sada je obuhvatio 150 djece sa i bez smetnji u razvoju. Te aktivnosti su već dale značajne rezulte, kazao je nacionalni direktor Specijalne olimpijade Ivan Radović. „Dosadašnje iskustvo pokazuje da djeca napreduju u fizičkim i motoričkim sposobnostima i preko 70 odsto za vrlo kratak period“, kazao je Radović.


Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali (drugi s lijeva) zajedno sa ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Ueharom (druga s desna) tokom njihove posjete programu Specijalne Olimpijade “Mladi sportisti“ koja se organizovala u vrticu “Dušo Basekic“ u Bijelom Polju - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanic / 2017

Rezultate ovog programa prepoznao je i Ljubiša Martinović, otac Mirjane, djevojčice sa smetnjama u razvoju. „Mislim da je 40-50 odsto bolja. Naučila je da uzme sama da jede, da zove tatu i mamu“, kazao je on. Napredak je uvidio i Boris Drobnjak, otac četvorogodišnje djevojčice koja je Mirjanina najbolja drugarica: „ Izuzetno sam zadovoljan kako napreduje, kako je ona prihvatila dijete koje ima teškoće u razvoju“.

Tamara Milić, predstavnica Ministarstva prosvjete, koji je akreditovao program „Mladi sportisti“, ističe da djeca, pored napretka u fizičkom, ostvaruju i napredak u socioemocionalnom razvoju. „Učenje kroz igru stimuliše intelektualni razvoj, komunikaciju, tako da se, kroz igru, razvija svaki segment razvoja djeteta“, objasnila je Milić.

Direktorka vrtića „Dušo Basekić“ Ida Ćetković ističe da je kvalitet obrazovanja koji njihova ustanova nudi djeci značajno poboljšan zahvaljujući programu Specijalne olimpijade. „Bilo bi dobro da ovaj program bude dio aktivnosti svih predškolskih ustanova“, zaključila je Ćetković.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children