Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca preuzimaju biznis, politiku, medije, sport i zabavu na Svjetski Dan Djetata

20. novembra zvijezde i globalni lideri udružuju se s UNICEF-om da bi dali glas najugroženijoj djeci

PODGORICA, 18. NOVEMBAR 2017. - U susret 20. novembru koji se obilježava kao Svjetski dan djeteta predstavništvo UNICEF-a poziva djecu i mlade, građane, medije, predstavnike privatnog i civilnog sektora da doprinesu izgradnji boljeg, pravednijeg društva jednakih mogućnosti po mjeri svakog djeteta u Crnoj Gori.


Mladi Crne Gore preuzeli Instagram stranicu UNICEF-a Crne Gore povodom Svjetskog dana djeteta - UNICEF Montenegro 2017/Dusko Miljanic

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali pozvao je djecu i adolescente da progovore o svojim problemima i da sa ostatkom društva razgovaraju o njihovim mogućim rješenjima.

"Upravo nam javna debata o pravima djeteta koja uključuje sve sektore društva omogućava da prepoznamo najbolja rješenja za svako dijete u Crnoj Gori", poručio je Kogali podsjećajući da se 20. novembra obilježava 28. godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta. U okviru globalne kampanje koju UNICEF realizuje povodom Svjetskog dana djeteta, djeca iz cijelog svijeta će 20. novembra preuzeti ključne uloge u medijima, politici, biznisu, sportu i zabavi kako bi izrazila svoju zabrinutost u odnosu na pitanja koja treba da budu u fokusu svjetskih lidera, kao i podržala milione svojih vršnjaka koji se suočavaju s manje obećavajućom budućnošću.

U Crnoj Gori će, 20. novembra, dječji parlamentarci iz svih opština preuzeti Skupštinu Crne Gore uz podšku Centra za prava djeteta, UNICEF-a i Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prije toga, uz podršku UNICEF-a i globalne finansijske institucije ING, adolescenti Crne Gore učestvovali su u Hakatonu za društvene promjene kako bi uz pomoć digitalnih tehnologija našli rješenja za njihove probleme. Mladi su, tim povodom, preuzeli zvanicnu Instagram stranicu UNICEF-a u Crnoj Gori, a imali su prilike i da o svojim problemima i mogućim rješenjima pričaju uživo na nacionalnim televizijama.

Šesnaestogodišnji Savo Šćepanović apelovao je na odrasle da više obrate pažnju na diskriminaciju u društvu: "Danas smo svjedoci da u društvu postoji diskriminacija zbog seksulanosti, boje kože, čak i zbog različitog mišljenja. Mislim da treba organizovati radionice koje bi učile djecu da prihvataju jedni druge".

Njegova vršnjakinja Neira Šabanadžović poručila je da mladi u Crnoj Gori treba bolje da se upozaju sa svojim pravima: "Voljela bih da mladi u Crnoj Gori postanu svjesniji svojih prava kako ne bi došli u situaciju da zbog sopstevenog neznanja budu marginalizovani".

Osamnaestogodišnja Katarina Šćepanović je pozvala lokalne samouprave da stimulišu omladinski aktivizam, dok se njen vršnjak Marko Milikić založio za bolju promociju neformalnog obrazovanja.


Predstavnici dječjih parlamenata iz cijele zemlje preuzeli Skupštinu Crne Gore na Svjetski dan djeteta - Skupstina Crne Gore/2017

Sedamnaestogodišnja Aleksandra Drecun pozvala je predstavnike Vlade i lokalnih zajednica da uvaže mišljenja djece kada odlučuju o njihovoj budućnosti : "Treba da znaju da smo mnogo sposobniji nego što odrasli misle i da treba da učestvujemo u donošenju odluka koje nas se tiču". Predstavnica Ministarstva finansija Bojana Bošković podsjetila je da su investicije u djecu najbolje moguće ulaganje koje svaka zemlja može da preduzme. "Od toga koliko djeca imaju kvalitetno djetinjstvo, zavisi i koliko će jedno društvo ostvariti kulturni i ekonomski prosperitet", poručila je predstavnica Vlade Crne Gore koja je danas u Podgorici otvorila drugi Hakaton za društvene promjene.

Globalnoj proslavi Svjetskog dana djeteta pridružile su se slavne ličnosti iz cijelog svijeta. Među njima su i fudbaler i UNICEF-ov ambasador dobre volje Dejvid Bekam, predsjednica Čilea Mišel Bašele, pjevačica, tekstopisac i glumica P!nk, te fondacija Fudbalskog kluba Barselona. Svi oni imaju isti cilj, a to je da svijet postane bolje mjesto za svako dijete.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children