UNICEF Montenegro - Media centre - Druženje i sport za svako dijete

Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Druženje i sport za svako dijete

PODGORICA, 1. JUN 2017. – Šta svako dijete želi? Šansu da šutne loptu, da je baci daleko i da taj uspjeh podijeli sa najbližima. Šta svako dijete sa intelektualnim smetnjama u razvoju želi? Upravo isto to.

Ovo je moto programa Mladi sportisti koji Specijalna Olimpijada organizuje širom svijeta za djecu sa i bez smetnji u razvoju koja su uzrasta od 2 do 7 godina.


Dječak prolazi kroz gusjenicu na jednom od događaja koji su uz podršku UNICEF-a organizovani u okviru programa Specijalne Olimpijade “Mladi sportisti“ - UNICEF Crna Gora / Danilo Papic / 2017

Zahvaljujući podršci Marimo Berk i David Drummond Fund-a i UNICEF-a, nedavno su i djeca Crne Gore imala priliku da u njemu učestvuju.

"Sviđa mi se trčanje, ja sam trčao kao zec, a moj drug Petar je trčao kao konj", objašnjava s osmjehom petogodišnji Pavel.

Njegova vršnjakinja Iva dodaje: "Bio mi je zanimljiv padobran. Provlačili smo se kao gusjenice, preskakali i trčali".

Oboje ističu kako su kroz ove sportske aktivnosti stekli nove prijatelje.

Roditelji su oduševljeni upravo činjenicom da se kroz ovu inicijativu upoznaju djeca sa i bez smetnji u razvoju i stvaraju mogućnosti da se ona redovno druže u lokalnoj zajednici.

„Ono što je meni kao roditelju djeteta sa smetnjama u razvoju bitno je da ovaj program nije osmišljen samo za djecu poput moje, već da u njemu učestvuju i djeca bez smetnji u razvoju", ističe Sanja.

Koordinatorka programa "Mladi sportisti" za region Evroazije Marin Klark ističe njegov pozitivan uticaj na razvoj djece.


Djevojčica se sprema da baci loptu na jednom od događaja koji su uz podršku UNICEF-a organizovani u okviru programa Specijalne Olimpijade “Mladi sportisti“ - UNICEF Crna Gora / Danilo Papic / 2017

"Djeci koja su učestvovala u pilot projektu uradili smo listu motoričkih sposobnosti u tri oblasti i rezulti su sjajni. Na početku projekta, neka djeca su imala motoričke sposobnosti razvijene do 50-60% i, za samo tri mjeseca, postotak razvijenosti je kod nekih porastao i do sto odsto", naglasila je Klark.

Sa djecom je vježbao i crnogorski sportista Ivan Stojanović koji je na Specijalnoj olimpijadi u Austriji osvojio zlatnu i bronzanu medalju u hodanju na krpljama.

"Ovo je veliko iskustvo za djecu, jer imaju priliku da se u ovom uzrastu bave sportom. Ja nisam imao prilike da vježbam, jer ovakvog programa nije bilo u vrtiću kad sam ja bio mali", kazao je Stojanović.

Predstavnik Specijalne olimpijade Crne Gore Ivan Radović takođe ističe značaj uloge vrtića u ovom programu.

„Saradnja sa vrtićima je odlična i vaspitači imaju pozitivno mišljenje o programu. To je nešto što nedostaje u njihovim jedinicama", kazao je Radović i naglasio da program " Mladi sportisti" predstavlja pripremnu fazu za aktivnije bavljenje sportom u okviru Specijalne olimpijade.

Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete najavljuje da će se program "Mladi sportisti" organizovati kroz vrtiće u raznim gradovima u Crnoj Gori kako bi što više djece sa i bez smetnji u razvoju imalo priliku da se bavi sportom i druži sa vršnjacima u lokalnoj zajednici. 

 
Search:

 Email this article

unite for children