Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Dužni smo da djeci pružimo odrastanje bez nasilja

NIKŠIĆ, 19. APRIL 2017. - Nikšić je još jedna opština koja se pridružila kampanji Vlade Crne Gore i UNICEF-a "Zaustavimo nasilje", koja ima za cilj širenje praksi pozitivnog roditeljstva. Javni razgovor koji je, u saradnji sa opštinom i uz podršku EU i Telenor fondacije, organizovan u Nikšiću bio je prilika za podsjećanje na rezultate UNICEF- ovog istraživanja sprovedenog krajem prošle godine.


Javni razgovor o roditeljima i djeci organizovan u Nikšiću u okviru kampanje #ZaustavimoNasilje u aprilu 2017. - UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2017

Svaki drugi građanin Crne Gore smatra prihvatljivim fizičko kažnjavanje djece, dok vikanje ne smatra nasiljem. Trećina opravdava šamar i prijetnje, a svaki četvrti ispitanik tvrdi da ucjenjivanje nije nasilje.

Šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks je upozorio da nasilje i zanemarivanje vode ka nedostatku povjerenja djece u roditelje. "Nepovoljna iskustva se često prenose sa roditelja na dijete u beskrajnom među-generacijskom ciklusu nasilja, jer roditelj često ponavlja mentalni model naslijeđen iz svog djetinjstva bez svijesti o šteti koju izaziva", naglasio je Perks i dodao da posljedice lošeg roditeljstva ne osjeća samo porodica, već i cijelo društvo.

Zbog toga je svoju odgovornost u borbi protiv nasilja nad djecom prepoznala i Opština Nikšić.

"Da bi djeca poštovala i sebe i druge moramo im pružiti odrastanje bez nasilja i kažnjavanja ", poručio je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.


Građani Nikšića učestvuju u javnom razgovoru o roditeljstvu koji je organizovan u okviru kampanje #ZaustavimoNasilje u aprilu 2017. - UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2017

Dekan Filozofskog fakulteta i prijatelj kampanje" Zaustavimo nasilje" Goran Barović upozorio je da dijete na fizičko kažnjavanje može odgovoriti nasiljem.

"Tu upotrebu sile roditelj je sproveo kao neko ko sebi daje za pravo pravo jačega. Moramo razmisliti, to pravo jačega nije trajno, to pravo jačega se mijenja. Hoće li sjutra to dijete kada odraste da iskoristi to svoje pravo jačega, pa onom ko je sprovodio nasilje nad njim to da vrati? ", naglasio je Barović.

Ranka Božović iz NVO Udurženje psihologa upozorila je da još veće pečate od fizičkog ostavlja psihičko nasilje i zanemarivanje.


Predstavnica Udruženja psihologa Ranka Božović govori na javnom razgovoru o roditeljstvu u Nikšiću organizovanom u aprilu 2017. - UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2017

"Mogu da vam kazem da je vidljiva razlika kod djece koja su rasla sa stidom i poniženjem, za razliku od djece koja su rasla u sredini koja je bila podržavajuća i koja pruža oslonac", kazala je Božović, dodajući da je neophodno razvijati servise koje će promovisti pozitivne prakse roditeljstva.

Jedan takav servis je SOS roditeljska linija koju je u saradnji sa UNICEF-om pokrenula NVO " Roditelji". Izvršna direktorka tog Udruženja Kristina Mihailović pozvala je roditelje da svaku dilemu u vezi sa odgajanjem djece podijele sa stručnjacima pozivom na broj 080 888 888. Ona je naglasila da je besplatna SOS roditeljska linija dostupna savkog radnog dana od 16 do 20 sati.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children